Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jakob Ingebrigtsen satte ny norsk rekord

Knuste 15 år gammel rekord: - Overrasket og stolt

Jakob Ingebrigtsens nye norske rekord på 5000-meter lyder 13.02.03. Han knuste Marius Bakkens 15 år gamle rekord.

NY NORSK REKORD: Jakob Ingebrigtsen i spurtduell mot Hagos Gebrhiwet. Foto: NTB scanpix
NY NORSK REKORD: Jakob Ingebrigtsen i spurtduell mot Hagos Gebrhiwet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Jakob Ingebrigtsen (18) sjokkerte friidrettsverden da han tok EM-gull både på 1500- og 5000-meter i fjor sommer. Tenåringen er spådd en lysende framtid på begge distanser, men i årets sesong har han utelukkende løpt den korteste av de to distansene.

Det er her de fleste mener at han har høyest potensial, og den yngste Ingebrigtsen-broren har vist at han hører hjemme i verdenseliten. Jakob er verdens nest beste på 1500-meter i år, og er av Det internasjonale friidrettsforbundet rangert som verdens 49. beste utøver for øyeblikket.

Etter en rekke strålende resultater på 1500-meter, sesongdebuterte supertalentet på 5000-meter i London i dag. Der viste han at han henger med i den ypperste verdenseliten også på den distansen.

Med 2.-plass i det gjeveste selskapet og ny norgesrekord med tiden 13.02.03, ble det en ekte maktdemonstrasjon fra 18-åringen.

- Det er veldig bra. Jeg hadde mål om et bra løp, og jeg viste at jeg kan løpe fort, være med de siste 1000 meterene, og få en god finish, sier han til NRK etter løpet.

- Jeg merket at jeg måtte gå foran om jeg ville ha et veldig raskt løp. En ekstremt bra opplevelse, alt i alt, la han til.

Også pappa Gjert Ingebrigtsen var veldig fornøyd.

- Jeg er overrrasket og stolt. At han går opp og drar viser at han har god selvtillit. Hvis han ville vunnet, hadde han ventet litt, sa faren, som alltid har noe som kan forbedres.

NY STIL: Jacob Ingebrigtsens nye stil ble en snakkis under Bislett Games. Pappa Gjert kommer med en advarsel. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås/Dagbladet TV Vis mer

- Veldig spent

- Jeg er veldig spent, sa Ingebrigtsen til NRK før start.

Ingebrigtsens personlige rekord på 5000 meter var på 13.17,06 før i dag, men med optimal fart mente mange at han kunne klare Bakkens rekord.

- Det spørs på hvordan jeg er i dag. De har lagt opp til en fin fart. Hvis jeg har noe å kjøre med, kan det blir ned mot familierekord og norgesrekord, spådde Jakob. Familierekorden tilhørte Filip og lød 13:11,75 før dagens superløp.

Satte fart mot slutten

Nicholas Kipkorir Kimeli fra Kenya og Hagos Gebrhiwet fra Etiopia var de kanskje to største forhåndsfavorittene på dagens 5000-meter i London. Men kun én av dem klarte å henge med Jakob Ingebrigtsen hele veien inn til mål.

Unggutten imponerte stort mot slutten av løpet, og på oppløpet var det kun han og Gebrhiwet som kjempet om seieren. 18-åringen fra Sandnes jaktet Marius Bakkens 15 år gamle norgesrekord på distansen, og endte opp med å regelrett knuse den.

Etioperen ble for sterk på oppløpet, men med solide 13.02.03 senket Ingebrigtsen rekorden med over fire sekunder. Bakkens rekord fra 2004 var på 13:06.39.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media