GULL OG SØLV: Jakob (til høyre) og Henrik Ingebrigtsen var overlegne på kveldens 5000 meter. Foto: NTB Scanpix
GULL OG SØLV: Jakob (til høyre) og Henrik Ingebrigtsen var overlegne på kveldens 5000 meter. Foto: NTB ScanpixVis mer

Jakob Ingebrigtsen og Henrik Ingebrigtsen tok gull og sølv på 5000 meter

Knuste all motstand:
- De gikk rett i fella

Gull og sølv på 5000 meteren i EM til Norge. Til Sandnes. Til et brødrepar. Ingen kunne tukte Jakob - og Henrik Ingebrigtsen.

BERLIN / OSLO (Dagbladet): 17 år gamle Jakob Ingebrigtsen fikk mektige Olympiastadion i Berlin til å koke fredag kveld.

Det tyske hjemmepublikummet skjønte at noe stort og svært uvanlig hadde skjedd: En 17-åring som europamester var surrealistisk.

En ny internasjonal friidrettsstjerne var definitivt født.

Det var et øyeblikk for historiebøkene.

En fullsatt Olympiastadion satt seg derfor godt til å rette for følge del 2 av eventyret om Jakob Ingebrigtsen på kveldens 5000 meter.

Og jammen ble de ikke hørt. Den norske duoen avanserte i feltet før de siste rundene, og startet en sluttspurt med 500 meter igjen.

Ingen andre hang med.

Maktdemonstrasjon

På den siste runden var det Jakob som var best. Han parkerte storebror og tok gull på tida 13.17!

- Dette var dødskult. En drøm for oss begge. Dette er helt vilt, sier Jakob til NRK.

ALENE: Ingen tuktet Jakob Ingebrigtsen på oppløpet. Bak løper Henrik inn til sølv. Foto: NTB Scanpix
ALENE: Ingen tuktet Jakob Ingebrigtsen på oppløpet. Bak løper Henrik inn til sølv. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også storebror Henrik Ingebrigtsen hadde skumle hensikter i kveld, og fulgte opp med en sterk andreplass. Franske Morhad Amdouni ble nummer tre, to sekunder bak Jakob Ingebrigtsen.

- Vi sa i går at det viktigste var gull, men når to stykk havner på toppen av pallen … hva skal vi si? Det er ikke lov å banne på TV, men akkurat nå må vi få lov til det, sier Henrik til NRK.

Duoen var i ekstase i intervjuet i etterkant av løpet. Det de leverte i kveld var en så stor maktdemonstrasjon. De parkerte konkurrentene og viste en god kløkt underveis.

Også Filip, som dessverre måtte stå over dagens løp, var i ekstase. Han mener at konkurrentene gikk rett i den norske fella:

- Det kunne ikke ha vært bedre, det er så rått. Sånn som jeg ser det var det en gavepakke til begge to. De fikk styre det som de ville. De andre gikk i fella, sier Filip Ingebrigtsen, som måtte stå over løpet, til NRK.

Slik var løpet

Den norske duoen lå plassert langt framme i feltet på de første rundene. Det ble sendt noen meldinger fra lillebror Jakob til storebror, som selvfølgelig løp med solbriller - som den eneste i feltet.

Det var spanske Abadia og franske Carvalho som byttet på å lede an feltet den første delen av kveldens 5000 meter.

Halvveis i løpet lå nesten hele feltet samlet. Da lå den norske duoen fortsatt langt framme. Da bestemte Julien Wanders seg for å gå til angrep. Farten økte, men etter 3400 meter hang fortsatt de fleste med.

Det var også da den norske duoen avanserte i feltet. Det ble nesten klabb og babb mellom duoen, men heldigvis gikk det bra, og med tre runder igjen lå yngstebror i tet.

Han skulle sette fart, med broren på slep.

Slik lå de også da den siste runden startet. Og da startet de sluttspurten. Plutselig hadde duoen flere meter ned til konkurrentene.

I den siste svingen var det Jakob som viste sin styrke. Han parkerte storebror.

Gull og sølv til Norge. Til Sandnes. Til et brødrepar. I et europamesterskap.

Var favoritt

Etter det eventyrlige EM-gullet på 1500-meteren i går, ble Jakob Ingebrigtsen trukket fram som gullfavoritt av bookmakerne før kveldens 5000 meter på Olympiastadion i Berlin, tett fulgt av storebror Henrik Ingebrigtsen.

Også Henrik Ingebrigtsen trakk fram sin 17 år gamle lillebror som den største favoritten.

- Jakob er bedre på 5000 meter enn 1500 meter, så da kan dere gjøre matten selv, sa storebror Ingebrigtsen seint i går kveld.

Selv sa Jakob:

- Det er mange som sier at jeg er best på 5000 meter, men irriterende god på mye annet også. Men jeg er 1500-meterløper. Det er det jeg kaller meg, tydeliggjorde løpsfantomet fra Sandnes.

  • Filip Ingebrigtsen løp for øvrig ikke kveldens 5000 meter, grunnet det som trolig er en brist i ribbeinet.