Haga brukte Johaug som motivasjon

Knuste Bjørgen i hennes avskjed - tenkte bare på Johaug

Ragnhild Haga så for seg Therese Johaug i løypa da hun gikk inn til NM-gull.

GIKK FORT: Ingen kunne følge Ragnhild Haga på 30 km fri teknikk under NM i Alta. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GIKK FORT: Ingen kunne følge Ragnhild Haga på 30 km fri teknikk under NM i Alta. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALTA (Dagbladet): Ragnhild Haga har tatt steget opp i den ypperste verdenstoppen og i Marit Bjørgens siste renn kronet hun sin supersesong med sitt første NM-gull på tremila i Alta.

- Det er en veldig bra avslutning på en ekstremt bra sesong for min del. Både NM-gull og OL-gull, det er morsomt å ha klart det.

- Du har ikke litt dårlig samvittighet for å slå Marit i hennes siste renn?

- Ja, men hun har vunnet alle de andre NM-rennene i år, så jeg tror hun tåler det. Vi er toppidrettsutøvere, så kan ikke la henne vinne mer enn nødvendig, sier Haga og ler.

Haga sier at hun er svært takknemlig for at hun fikk sitt virkelige gjennombrudd i det som viste seg å være Bjørgens siste sesong.

- Ja, jeg har tenkt litt på det. For meg betydde det utrolig mye at hun var med i OL, at hun var der og at vi var sammen på pallen i hennes siste sesong, for min del manglet bare Therese så hadde det vært komplett.

Motivert av Johaug

Til neste år får hun trolig besøk av Johaug på mange paller. Haga har tidligere fortalt at hun har sett Johaug «langt foran» Bjørgen på treningsøkter og tror det vil gå styggfort med Dalsbygd-ekspressen når hun er tilbake fra suspensjonen.

For Haga var det Johaug som dukket opp i tankene da hun fikk overlegne sekunderinger underveis i tremila hun vant med over et halvt minutt.

- Jeg tenkte faktisk på det uti her, da jeg fikk sekunderinger på at jeg var femti sekunder foran og sånn, «Nei, nå hadde Therese sikkert vært kjempelangt foran meg igjen», så jeg brukte henne som motivasjon. Neste år blir det så hardt at du bare må innbille deg at hun er med i rennet og trene på det, så jeg sendte noen tanker til henne underveis, faktisk, sier Haga.

Haga har tatt steget til verdenstoppen på et annerledes vis enn mange av de andre norske. Gjennom langvarig metodisk arbeid har Åsen-løperen tatt steg for steg. Hun trener også mindre i høyden enn mange av landslagsvenninnene.

Å få Johaug tilbake i laget kommer ikke til å endre særlig på Hagas opplegg.

- Therese har kjørt mye høyde, kanskje litt motsatt av meg de siste årene. Vi er veldig forskjellige typer, så treningsmessig er det nok ikke den jeg kommer til å trene mest med, men det er utrolig koselig sosialt å få henne tilbake, så det gleder jeg meg til, sier den doble olympiske mesteren fra Pyeongchang.

GIR SEG PÅ TOPP: Fredag ble det kjent at Marit Bjørgen gir seg som toppidrettsutøver. Her er folkets avskjed med skidronninga. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Titter på Niskanen

Haga har sammen med Charlotte Kalla vært den beste fristilsløperen i kvinneklassen denne vinteren, men innser at hun må bli bedre i klassisk for å forbedre sjansene sine i VM i Seefeld neste år.

I den anledning har hun begynt å se til OL-vinneren på femmil og en av verdens aller beste klassiskløpere de siste sesongene, IIvo Niskanen, for å prøve å lære.

- Ja, jeg har gjort det de siste ukene. Han går ekstremt bra, han er litt sånn som jeg er i skøyting, bare i klassisk. Jeg har begynt å titte på noen klipp på nett-tv, og så på han i OL og. Han har en utrolig økonomisk måte å gå, særlig diagonal på, som jeg vet mange ser opp til, sier 27-åringen.

Klassiskstilen har lenge vært en utfordring for Haga, som særlig i diagonal sløser for mye med kreftene.

- Det er det å ta steget fra å se på det til å få det til, for langrenn er komplisert teknisk. Jeg har mye mer godfølelsen i skøyting så jeg må jakte den samme følelsen i klassisk også.

Haga lover at hun skal legge ned den samme metodiske fremgangen hun har brukt for å bli blant verdens beste i skøyting.

- Jeg er trygg på at jeg har motivasjonen og at jeg kan jobbe hardt og strukturert. Jeg er fortsatt i evalueringsfasen for å finne en plan, men jeg skal gjøre alt jeg kan for å få det til, sier Haga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer