Ski-VM i Oberstdorf

Knuste Bolsjunov

Johannes Høsflot Klæbo (24) spurtslo sin argeste russiske rival og sikret gull for Norge på VM- stafetten.

GULL: Johannes Høsflot Klæbo sikret gullet foran Alexandr Bolsjunov i stafetten i ski-VM. Bilder fra NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OBERSTDORF/OSLO (Dagbladet): Johannes Høsflot Kløbo stod i mot russisk press og sikret Norges tiende gull i mesterskapet så langt.

- Jeg gikk rolig ut og hadde samme luke opp til toppen, så ble det kjørt jevnt. Jeg gikk jevnt rolig og venta på å bli spist opp. Så fikk jeg det som jeg ville når han begynte å gå i rykk og napp, sa en lykkelig Klæbo etter målgang.

- Nå går han, nå tester han Bolsjunov. Det blir mer, han har taket på Bolsjunov, utbrøt Jann Post i det norsk seier blir et faktum.

- Han har det nå. Skiskunsteren Klæbo leverer på ankeretappen. Det ender med norsk seier, fortsetter han.

Det norske laget bestående av Pål Golberg, Emil Iversen, Hans Christer Holund og ankermann Johannes Klæbo innfridde til de grader etter en solid norsk laginnsats i vanskelig snøforhold i VM-løypene.

Golberg som hadde smørebom på første etappe takket lagkompisene for at de klarte VM-gull i dag.

- Det er jo takket være tre andre sterke løpere, jeg er veldig glad jeg er en del av Norge i dag. Jeg er ydmyk for å gå på laget, sier Golberg til NRK.

Holund som tok VM-gull på 15-kilometeren hadde god kontroll på sin etappe og sørget for å sende Klæbo ut på ankeretappen i ensom majestet.

Pål Golberg og Norge har fått en fryktelig start på stafetten i Ski-VM i Oberstdorf. Video: Ljosland Vis mer

Men det tok ikke lang tid før det russiske skiforbundets ankermann Aleksandr Bolsjunov, som ble frarådet å gå stafetten av tidligere storløper Vladimir Smirnov tidligere i uken, hentet inn Klæbo.

-To skikonger har langrennsverden, vi ser dem begge to her, sa NRK langrennsekspert Torgeir Bjørn om duoen i tet.

Det russiske skiforbundet klarte ikke å stå i mot norsk press. De sikret VM- sølv foran Frankrike som tok bronsje.

Stafettgullet i Oberstdorf ble dermed det ellevte strake. Norge har ikke tapt en eneste VM-stafett siden 1999. Den gang i østerriske Ramsau.

- Sjokkstart

Det var knyttet stor usikkerhet til vær og førerforhold før dagens herrestafett. Og store mengder våt snø førte til svært vanskelig forhold for Pål Golberg på første etappe.

Allerede fra start kjørte Russlands Alexejs Tsjervotkin fra resten av feltet, mens Golberg slet med å holde følge på klisterski.

SKIBOM: Mens resten av feltet valgte rubbski valget Pål Golberg rubbski på stafettens første etappe. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKIBOM: Mens resten av feltet valgte rubbski valget Pål Golberg rubbski på stafettens første etappe. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Når jeg ser at 17 andre har valgt røbb så er jeg litt dum som velger klister, sa Goldberg etter marerittstarten.

MÅ UT: Det er ikke bare-bare å henge på de norske jentene under en stafett. Bilder fra NRK. Klipp: Dahle Johansen Vis mer

- Dette er en sjokkstart, utbrøt Torgeir Bjørn om den russiske utviklingen.

For ved veksling hadde det russiske skiforbundet hele 56 sekunders ledelse ned til Norge.

En formsterk Emil Iversen sørget for å holde gullhåpet oppe da han etter kort tid tettet luka til det russiske skiforbundet . Og ved veksling var det Finland og Norge som gikk ut i tet.

- Det var en deilig etappe. Et fint utgangspunkt for å få litt "action", sa Emil Iversen etter sin etappe.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer