Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Knuste Englands drøm da russisk publikum viste avsky

England fikk en drømmestart og ledet 1-0 etter fem minutter. Kroatia hentet igjen forspranget og vant 2-1 etter ekstraomganger. Russisk publikum buet konstant på Kroatias midtstopper Domagoj Vida.

MATCHVINNER: Mario Mandzukic satte inn den avgjørende 2-1-scoringen for Kroatia 109 minutter ut i kampen. Foto: NTB scanpix
MATCHVINNER: Mario Mandzukic satte inn den avgjørende 2-1-scoringen for Kroatia 109 minutter ut i kampen. Foto: NTB scanpix Vis mer
  • Kroatia–England 2-1 e.e.o.

MOSKVA (Dagbladet): I flere dager har stemningen bygd seg opp i England. I aviser, på puber og i samtaler med naboen. «Alle» var enige om at VM-semifinalen mot Kroatia var den viktigste kampen siden 1990, sist England var i semifinalen.

Og for en start på VM-oppgjøret i Moskva: Etter fem minutter fikk England frispark utenfor 16-meteren. Tottenham-spiller Kieran Trippier stilte inn siktet og skjøt rett i mål.

England hadde satt seg selv i en drømmesituasjon. Men i det 68. minutt utliknet Ivan Perisic til 1-1. Det reddet ekstraomganger for kroatene. Og ikke bare det: Det reddet hele kampen. Etter 109 minutter scoret Mario Mandzukic det avgjørende 2-1-målet. Kroatia er i finalen mot Frankrike.

NEDERLAGETS TIME: Gareth Southgate og spillerne klappet tappert til fansen etter tapet. Foto: NTB scanpix
NEDERLAGETS TIME: Gareth Southgate og spillerne klappet tappert til fansen etter tapet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Under hele kampen peip det russiske publikummet på Luzjniki stadion på Kroatias midtstopper Domagoj Vida.

Årsaken var videoen han og speideren Ognjen Vukojevic spilte inn etter seieren over Russland i kvartfinalen. Den kunne tolkes som en støtte til Ukraina i den betente konflikten med russerne.

VM-STUDIO: Fotballdommer Svein-Erik Edvartsen og forsker på straffespark, Geir Jordet, gjester Dagbladets VM-studio. Programleder: Nicolai Delebekk / Video: Stian Pedersen Vis mer

I en av videoene som er publisert roper Vida «ære til Ukraina» og «Beograd brenner» (angivelig referanse til en bar i Kiev). Sammen med ham står tidligere landslagsspiss Ivica Olic, som nå er i støtteapparatet.

Vida fikk advarsel for videoen, mens Vukojevic ble sendt hjem av det kroatiske fotballforbundet. Men i kveld kunne Vida og Kroatia juble til slutt.

England har mildt sagt stått på hodet før kveldens kamp. For første gang siden 1966 kunne laget komme til en VM-finale. Den gang – på hjemmebane – endte det med 4-2 over Tyskland etter ekstraomganger. Geoff Hurst ble finalens store spiller med tre mål.

For å fyre opp stemningen til kveldens kamp, trykket avisa The Sun et lagbilde av spillerne fra den gang sammen med spillerne fra i dag. Alt med glimt i øyet, og som et ledd i å skape en «feel good»-stemning.

Det var det definitivt også utenfor Luzjniki stadion i Moskva i timene før kampen. Supporterne til både Kroatia og England er kjent for å bestå av hardbarkede elementer. Men denne gang gikk det rolig for seg, med russisk politi betraktende på avstand.

Etterlengtet

I 1990 endte VM-semifinalen med tap for Vest-Tyskland og tårer for Paul Gascoigne. Kroatia var i semifinale mot Frankrike i 1998, men tapte for Frankrike, laget som seinere ble verdensmester.

SATTE STANDARDEN: Kieran Trippier jublet vilt for frisparkscoringen etter fem minutter. Foto: NTB scanpix
SATTE STANDARDEN: Kieran Trippier jublet vilt for frisparkscoringen etter fem minutter. Foto: NTB scanpix Vis mer

At lagene tørstet etter en finale denne kokende Moskva-kvelden, var bare et understatement. Men det var først og fremst England som trykket til fra start. Etter fem minutter ble Dele Alli felt utenfor 16-meteren. Dommeren var aldri i tvil om frisparket.

Kieran Trippier stilte seg opp. Og for et eventyr det skulle bli: Han skrudde ballen over muren og en sjanseløs Kroatia-keeper Danijel Subasic.

Trippier er den andre engelske spilleren siden 1966 – etter David Beckham – som scorer på direkte frispark i VM. Beckham gjorde det både i 1998 og 2006.

VM-studio: Fotballdommer Svein-Erik Edvartsen og forsker på straffespark, Geir Jordet, gjester Dagbladets VM-studio. Programleder: Nicolai Delebekk / Video: Stian Pedersen Vis mer

Utladet

De påfølgende 25 minuttene leverte England sine hittil beste minutter i VM. Laget kontrollerte kampen helt. De kroatiske spillerne virket utladet etter kvartfinalen og straffedramaet mot vertsnasjonen Russland.

Harry Kane kunne økt til 2–0 etter en halvtime, men ble trolig feilaktig avblåst for offside. Også Jesse Lingard hadde en fin skuddmulighet rett etterpå.

Kroatia kom mer med i omgangen det siste kvarteret, men stilte med løskrutt. Engelske nettaviser var over seg i pausen. Den eneste som tilsynelatende ikke tok av, var trener Gareth Southgate. Etter Trippiers frisparkperle sto han kald og rolig på sidelinja. Som for å fortelle omgivelsene: «Her er ingen jobb fullført ennå.»

Tøffere til verks

Den tidligere engelske midtbanespilleren Trevor Brooking var klar på at England burde ledet med mer enn et mål til pause. Dette sa han på BBCs radiosending.

Kroatia gikk mer resolutt til verks i andre omgang. Ett mål, og det ville være full kamp igjen. Og målet kom.

BUET PÅ: Domagoj Vida (til høyre) fikk høre det fra det russiske publikkumet under hele kampen. Her i duell med Harry Kane. Foto: NTB scanpix
BUET PÅ: Domagoj Vida (til høyre) fikk høre det fra det russiske publikkumet under hele kampen. Her i duell med Harry Kane. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sime Vrsaljko fant Ivan Perisic på et innlegg etter 68 minutter. Kyle Walker prøvde å stupheade ballen ut, men Perisic satte fram en fot og scoret. Det var noe rått over scoringen.

I denne perioden overtok Kroatia kampen. Fire minutter seinere smalt Perisic ballen i stolpen. Hva nå? Skulle det bli ekstraomganger?

Kroatia var direkte giftige i sluttfasen, men kampen trengte mer enn 90 minutter.

Den kroatiske avisa 24 SATA rapporterte at hovedstaden Zagreb sto i brann etter 1-1-scoringen. Der var det anslagsvis samlet 50 000 mennesker på Ban Jelacic-plassen.

Og mer fikk de å juble for 109 minutter ut i kampen. Ivan Perisic fant Mario Mandzukic foran mål, og han feilet ikke. 2-1 til Kroatia.

Punktum finale!

Tøft for Kane

- Det har vært et fantastisk mesterskap, men det er tungt å tape. Vi ville vinne, og følte vi hadde nok inne til å gjøre det. Men det skulle ikke gå, sier England-kaptein Harry Kane.

- I store kamper er det små marginer som gjelder. De fikk den avgjørende ballen i sluttfasen som gjorde at det gikk deres vei. Vi spilte bra i starten og ekstraomgangene, men misset på noen sjanser som kunne drept kampen, påpeker kapteinen.

- Dette er en vanskelig situasjon å være i, sier trener Gareth Southgate.

- Som lag har vi hatt utrolige framganger. På forhånd ville vi betraktet det som en suksess om vi kom til dette nivået i mesterskapet. Men vi hadde virkelig troen på at vi kunne ta ytterligere et steg, sier Southgate.

- Alle kredit til Kroatia. De har kommet gjennom tre tøffe kamper og har noen utrolige spillere individuelt.

Søndag venter VM-finale mot Frankrike.