Knuste Marokkos drøm

Det blir en sportslig drømmefinale mellom regjerende verdensmester Frankrike og Argentina i VM.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

TIDLIG LEDELSE: Theo Hernández setter inn 1-0. Foto: Christophe Ena/AP/NTB
TIDLIG LEDELSE: Theo Hernández setter inn 1-0. Foto: Christophe Ena/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Frankrike - Marokko 2-0 (1-0)

AL KHOR/OSLO (Dagbladet): Atlasløvene har bitt godt fra seg i VM, med seier over store fotballnasjoner som Belgia, Spania (på straffer) og Portugal.

Likevel ville det vært en stor overraskelse om de tok seg til finalen på bekostning av regjerende mester Frankrike.

Og de rundt 60 000 tilskuerne som heiet fram Marokko på Al Bayt fikk en skikkelig kalddusj allerede etter fem minutter, da Theo Hernández satte inn ledermålet.

Til tross for en iherdig innsats maktet de aldri å svare i målprotokollen. I stedet avgjorde Frankrike kampen ti minutter før slutt.

SEMIFINALE: Stemningsrapport fra Youngstorget før VM-kampen mellom Frankrike og Marokko. Reporter og video: Christian Fjermeros. Vis mer

VM-drømmen for Marokko er over. For Frankrike lever håpet om å vinne mesterskapet to ganger på rad.

- Jeg er stolt og det er fantastisk at vi er i finalen søndag. Det var ikke en lett kamp. Vi viste kvalitet, erfaring og lagånd. Vi måtte grave dypt, sier Didier Deschamps på pressekonferansen etter kampen.

Han bekrefter også at Upamencano er klar til søndagens finale. Det samme burde også Rabiot være. De to sto over onsdagens kamp med sykdom.

TIL FINALEN: Didier Deschamps. Foto: AP
TIL FINALEN: Didier Deschamps. Foto: AP Vis mer

- Drepte oss

Marokko-sjef Walid Regragui var naturligvis ikke like oppspilt som sin franske trenerkollega.

- Vi mistet Aguerd i oppvarmingen, Saïss, Mazraoui ved pause. Det ble litt for mye for oss, men de som kom tilbake ga alt. Men mot et lag som Frankrike blir den minste feil straffet kontant. Og vi kan ikke gå til finalen med like mye sløsing som i første omgang. I andre omgang var det bedre. Vi scoret ikke, og det andre målet drepte oss, sier på pressekonferansen.

- Marokko ble straffet av Frankrike, sier Didier Drogba på BBC.

Antoine Griezmann, som av mange blir pekt på som turnerings beste spiller, sier på pressekonferansen at fokuset allerede er rettet mot det som skal skje på søndag.

- Nå er jeg fokusert på finalen på søndag. Jeg prøver å holde beina på bakken, være fokusert og konsentrert, sier den nylig omskolerte midtbanespilleren.

HYLLES: Antoine Griezmann. Foto: AP
HYLLES: Antoine Griezmann. Foto: AP Vis mer

Tidlig ledelse

Frankrike var ute etter sin andre VM-finale på rad, etter å ha slått Kroatia 4-2 i kampen om gullet i 2018-VM. Marokko hadde på sin side allerede skrevet historie, som den første afrikanske nasjonen til å spille en semifinale i VM. Og det kjentes på tribunen at de var på «hjemmebane».

Marokko hadde bare sluppet inn ett fattig mål gjennom hele VM, inkludert den ene kampen som gikk til straffer, og det var til og med et selvmål. Den statistikken ble knust allerede etter fem minutter.

NESTEN: Jawad El Yamqi traff stolpen med dette brassesparket. Foto: Adam Davy / Pa Photos
NESTEN: Jawad El Yamqi traff stolpen med dette brassesparket. Foto: Adam Davy / Pa Photos Vis mer

Theo Hernández har vært solid på backen til Frankrike i VM, og det var AC Milan-spilleren som kastet seg rundt og sendte ballen i mål på akrobatisk vis fra skrått hold.

Etter 17 minutter tok Olivier Giroud ned ballen og hamret kula i stolpen. De blå skapte også flere gode sjanser før pause. På motsatt side så det ut som Marokko ble snytt for straffespark, da Hernandez fikk frispark i en duell i egen boks.

Messi går viralt etter at han kalte nederlandske Wout Weghorst et fjols på TV. Vide: TY C Sport Vis mer

Kampen startet med en nedtur for Marokko, som først mistet midtstopper Nayef Aguerd under oppvarmingen. Etter 20 minutter måtte også stopper og kaptein Romain Saïss kaste inn håndkleet. Likevel var nasjonen for fullt med i kampen.

Like før pause kom et øyeblikk som kunne blitt husket i mange tiår framover, da Jawad El Yamiq kastet seg rundt og brassesparket ballen i stolpen etter en corner. Centimeterne var på Frankrikes side.

Innbytter avgjorde

Marokko kom ut i andre omgang som det beste laget. De manglet det siste lille i boksen for å skape balanse i regnskapet, men hadde på ingen måter gitt opp og hadde ballen i over 70 prosent av tida det første kvarteret. Rollene var snudd.

Men i stedet for utlikning, var det Frankrike som scoret. Kylian Mbappé viste nærteknikk og klasse da han driblet i boksen, avsluttet i en blokk, før ballen gikk ut til innbytter Randal Muani, som scoret etter 44 sekunder på banen.

ETT TOUCH: Innbytter Randal Muani scoret på sitt første touch i kampen. Foto: Manu Fernandez / AP Photo
ETT TOUCH: Innbytter Randal Muani scoret på sitt første touch i kampen. Foto: Manu Fernandez / AP Photo Vis mer

Game over Marokko.

Før kampen var det mye snakk om duellen mellom PSG-lagkameratene Kylian Mbappé og Achraf Hakimi. Duoen hadde allerede hilst på hverandre på et spillerhotell under VM, nå skulle de legge vennskapet til side i minimum 90 minutter. Førstnevnte kunne juble til slutt.

- Dette laget har gjort meg veldig stolt. Jeg så en ekstraordinær kamp, sier Frankrikes president, ifølge Lequipe, og legger til at han vil være til stede under finalen på søndag.

Den franske duoen Adrien Rabiot og Dayot Upamecano måtte stå over tirsdagens trening på grunn av sykdom og startet heller ikke kampen som følge av det.

Nå venter Argentina i VM-finalen, som spilles førstkommende søndag i Lusail klokka 16.00.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer