Fotball-VM for kvinner 2019: Norge-Nigeria

Knuste Nigeria: - Kunne ikke drømt om mer

Norge åpnet VM med 3-0-seier over Nigeria.

SELFIE: Lisa-Marie Karlseng Utland scoret Norges andre mål mot Nigeria og feiret med en fiktiv selfie. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix
SELFIE: Lisa-Marie Karlseng Utland scoret Norges andre mål mot Nigeria og feiret med en fiktiv selfie. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB ScanpixVis mer
  • Norge - Nigeria 3-0 (3-0)

REIMS (Dagbladet): Det ble overkjøring da Norge møtte Afrikas best rangerte lag i dagens åpningskamp i Reims. Norge scoret tre i første omgang, de to siste kom i løpet av to minutter fra minutt 34 til minutt 37.

Guro Reiten, Lisa-Marie Karlseng Utland og ett selvmål fra Osinachi Ohale kommer til å stå igjen i historiebøkene som Norges tre målscorere.

- Helt sinnssykt herlig. Vi har gledet oss til det her. Fantastisk god energi og gjengen har vært på topp hele uka. Vi merker at det er noe spesielt, og vi kunne ikke drømt om noe mer enn å starte med 3-0 her, sier Guro Reiten til TV 2.

- Ekstremt deilig. Vi har gjort en veldig hard jobb. Både ved å ta oss hit, men også rundt forberedelsene. Vi gjør en veldig fin fotballkamp. Vi kontrollerer alt på en bra måte. Det er så fantastisk å se jentene by på en sånn fotballkamp, sier landslagstrener Martin Sjögren til TV 2.

Etter mye støy rundt landslaget og Ada Hegerbergs Josimar-intervju, er sjefen svært fornøyd med måten de har taklet alt snakket rundt.

- Vi svarer på den måten vi har håpet på. Vi viser hvordan vi er som gruppe. Vi jobber steinhardt, og det skaper trygghet. Vi viser at vi er et forbasket godt fotballag, fortsetter svensken.

God Graham Hansen

Norge stilte som ventet i en 4-4-2-formasjon der Maria Thorisdottir var tilbake på midtstopperplass etter å ha stått over generalprøven mot Sør-Afrika.

På høyrekanten var Caroline Graham Hansen skapende og god fra start. Det var farlig hver gang Barcelona-spilleren var i nærheten av ballen på siste tredjedel innledningsvis.

Og det var selvsagt Graham Hansen som sto bak Norges første mål i VM 2019. Guro Reiten utnyttet at Nigeria-forsvaret sov på en corner, og slo kort til Graham Hansen. Hun danset seg fri og slo tilbake til Reiten, som skjøt ballen i mål via Onome Ebis arm.

- Vi har øvd på det. Vi har satt dødball høyt, det kan være avgjørende. Vi skal være jævlig gode på dødballer. Vi skal score, men ikke slippe inn. Sånn er det, sier Guro Reiten om trekket.

- Vi visste at de kanskje var litt uobservante hvis vi tok en kort corner. Det viste seg å stemme, sier Graham Hansen til TV 2.

Bra gjort av Graham Hansen og Reiten, men ekstremt uoppmerksomt forsvarsspill av Nigeria.

Nigerianerne vant tribunekampen, men det var såpass langt unna å være fullt at vi på pressetribunen helt øverst, kunne høre at norske spillerne ropte «spill enklere nå!» til hverandre.

Effektive Norge

Og da det var spilt 34 minutter gjorde Reiten nettopp det - spilte enkelt. Med en smart og enkel pasning fant hun Lisa-Marie Karlseng Utland, som banket inn 2-0 fra fin posisjon.

Like før pause ble det 3-0. Elendig forsvarsspill av Nigeria førte til at Isabell Herlovsen kunne slå inn foran mål fra en god posisjon. Osinachi Ohale satte ballen i eget mål.

Utover det skapte ikke Norge så mye, men Martin Sjögrens jenter var effektive.

Nigerias første skikkelige mulighet kom like før pause, men verken Ngozi Okobi eller Asisat Oshoala klarte å få ballen i mål fra kort hold. Det var mye fart og fysikk i det nigerianske laget, men de slet med samhandlingen.

3-0 sto seg til pause.

Tam andre omgang

Åpningen av andre omgang bar preg av flere lange stopp i spillet grunnet skader på nigerianske spillere.

Ellers fortsatte Reiten og Graham Hansen storspillet fra første omgang, med flere lekre kombinasjoner og detaljer.

Det norske laget hadde ganske grei kontroll, men Nigeria slapp til litt mer enn før pause.

Etter 70 minutter burde stjernespiller Asisat Oshoala score, men etter å ha rundet Ingrid Hjelmseth satte hun ballen utenfor mål.

Ti minutter før slutt var Graham Hansen nære å krone en praktfull kamp med et lekkert soloraid. Angrepsspilleren dro seg forbi flere spillere og forsøkte seg på et skudd. Den nigerianske keeperen holdt på å fomle ballen i mål, men ballen trillet utenfor stolpen.

Dermed ble det 3-0.

God historikk

Norge hadde møtt Nigeria ved to tidligere anledninger før dagens kamp.

I VM i 1995 ble det 8-0-seier mot Afrikas mest folkerike nasjon. Mesterskapet endte til slutt med norsk gull. Fem år seinere vant de norske jentene 3-1 i Sydney-OL. Også der ble det gull.

Norge står nå med åtte av åtte seire mot afrikansk motstand. I generalprøven mot Sør-Afrika forrige helg vant de norske damene hele 7-2.

Norges neste kamp er mot Frankrike onsdag 12. juni klokka 21 i Nice. Frankrike er blant favorittene til å vinne VM i år. Vertsnasjonen knuste Sør-Korea 4-0 i fredagens åpningskamp.

De to beste fra hver gruppe går videre, i tillegg til de fire beste (av seks) som blir nummer tre.