Sesongåpning langrenn:

Knuste Petter i spurten. Nå tar han nesten hvem som helst

Didrik Tønseth vet hva han kan. Og hva som fortsatt mangler.

ET PEK TIL PETTER: Didrik Tønseth med svenske skihansker rykket fra Petter Northug rett før seieren på 15km fri på Beitostølen. FOTO Terje Pedersen / NTB scanpix.
ET PEK TIL PETTER: Didrik Tønseth med svenske skihansker rykket fra Petter Northug rett før seieren på 15km fri på Beitostølen. FOTO Terje Pedersen / NTB scanpix.Vis mer

Didrik Tønseths store dag, fikk du ikke se det aller viktigste:

  • Øyeblikket noen hundre meter før mål da han presset opp farta så mye at selveste Petter Northug måtte slippe.

Kanskje var det fordi Petter for anledningen ikke gadd, men muligens var det fordi sportens mest meritterte løper ikke orket.

Og da begynner Didrik Tønseth virkelig å bli en interessant løper for denne VM-sesongen.

RASK UTVIKLING: Klassikeren Didrik Tønseth er blitt en topp friløper. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
RASK UTVIKLING: Klassikeren Didrik Tønseth er blitt en topp friløper. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer

FOR skal han gjøre et medaljeløp i VM på 30km duatlon må det skje på den måten; altså med et rykk i serien av bakker oppe på åsryggen ovenfor skistadion. Raskere spurter har sannsynligvis lette Didrik ennå ikke rukket å bli selv i en vinter der han har sprengt to grenser bare på et par dager.

Først kom stakeseieren fredag som viste hvordan han har klart å støpe om løperkroppen sin til en kraftpakke. Så fulgte altså rykket i dag, og det var på alle måter bemerkelsesverdig. Om Petter da prøvde.

Og det er jo nettopp i slike situasjoner vi er blitt vant til at Petter prøver uansett hvilken plassering eller tid det gjelder. For sportens sterkeste vinnerinstinkt tenner et rykk i nærheten av målområdet alle medfødte drifter.

I hvert fall om konkurrenten er en trønderkompis som går med svenske skihansker....

AT Didrik etterpå var den som mest dempet gleden over triumfene i begge de to første rennene, forteller bare at norsk langrenn er i ferd med å få fram enda en reflektert storløper. For om både han og spennende Simen Hegstad Krüger hadde såpass avstand bakover at begge leverte prestasjoner på høyt internasjonalt nivå, har Didrik trent fast med en som er bedre:

  • Fortsatt er det Martin Johnsrud Sundby som har de mest sugende avslutningene på landslagets fartsøkter.

Fra mandag øker det nivået et hakk. Da slutter Petter Northug seg til landslagstroppen. Det vil gjøre både ham og Norge godt.

FOR historien om den spede O2-snapperen Didrik Tønseth sin utvikling til en nær komplett langrennsløper, er igjen fortellingen om et treningsmiljøet som de siste sesongene har gitt uttelling for høyst forskjellige type løpere.

Det er Martin Johnsrud Sundby med all sin nysgjerrighet og treningsdisiplin som har dratt fram dette miljøet. Da tåler han også å bli utfordret av stadig nye yngre løpere.

FELLES FRAMGANG: Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønset og Simen Andreas Sveen på trening i fjor. Sammen har de løftet nivået på landslagets økter, selv om Sveen på grunn av sykdom til slutt mistet plassen og må slite for å nå fram til VM. 
FELLES FRAMGANG: Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønset og Simen Andreas Sveen på trening i fjor. Sammen har de løftet nivået på landslagets økter, selv om Sveen på grunn av sykdom til slutt mistet plassen og må slite for å nå fram til VM.  Vis mer

DEN særnorske utfordringen er at det er blitt så mange av dem, og at de begrensete kvotene til verdenscuprennene gjør det vanskelig å komme fram.

Normalt burde unge Simen Hegstad Krüger (23) blitt belønnet med start i Kuusamo neste helg for et så overbevisende løp som dagens. I stedet må han sannsynligvis vente til verdenscupen på Lillehammer om fjorten dager for å få en ny sjanse.

På samme vis holder neppe Sveen Andreas Sveen sin tredjeplass til å få gå 3-mila i favorittløypa i Davos om tre uker. Sveen er en bra kandidat til VMs 5-mil, men har nesten ingen mulighet til å få vist akkurat det. De utenfor landslaget er avhengig av at de antatt beste ikke innfrir. Det virker ikke sannsynlig selv om flere av landslagsløperne har trøblet med åpningsfarta de siste dagene.

DET å gå med startnummer igjen er en vrien øvelse. Med mindre du da heter Marit Bjørgen, har hatt 603 dagers konkurransepause, men vinner like selvfølgelig som hun har gjort siden 2005.

Da var Didrik Tønseth bare en lovende men beskjeden gutteløper som lovte at han i hvert fall skulle jobbe tålmodig for å bli bra på ski.

Det er han definitivt blitt.