Jaktstart skiskyting

Knuste svensk rival: - Helt hinsides

Med 19 treff sikret Vetle Sjåstad Christiansen sin andre verdenscupseier i karrieren - knuste svensk rival på jaktstarten på herrenes jaktstart i skiskyting i Östersund.

OVERTOK DEN GULE LEDERTRØYA: Vetle Sjåstad Christiansen. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB
OVERTOK DEN GULE LEDERTRØYA: Vetle Sjåstad Christiansen. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi reiser oss fra stolene på Grand Hotel i Östersund og jubler opp til stadion, sa NRKs skiskyttekommentator Andreas Stabrun Smith.

Det sto mellom Jaquelin, Samuelsson og Sjåstad Christiansen da det gjensto en skyting på jaktstarten for herrene i Östersund. Franskmannen bommet to, svensken fikk en. Mens Sjåstad Christiansen fylte på siste stående.

TRIOEN I TET: Franske Emilien Jacquelin, svenske Sebastian Samuelsson og Vetle Sjåstad Christiansen inn på siste og avgjørende stående. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB
TRIOEN I TET: Franske Emilien Jacquelin, svenske Sebastian Samuelsson og Vetle Sjåstad Christiansen inn på siste og avgjørende stående. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB Vis mer

- Det er helt utrolig det Vetle viser. Han har vært god på høsten og i dag drar han til med en seier, sier NRKs ekspertkommentar, Ola Lunde.

For ingen av dem klarte å gjøre noe med nordmannen i tet. Med 19 treff sikret han sin andre verdenscupseier i karrieren. Etter en strålende innledning i sesongen overtar han også den gule trøya i verdenscupen sammenlagt.

- Det er helt hinsiden. Jeg har vært rimelig langt unna en gultrøye i karrieren, sier Sjåstad Christiansen til NRK etter gull-løpet.

- Hvordan har du jobba for å komme hit?

- Det har vært en lang tur på tusenfryd kan du si, en lang berg-og-dal-bane. Det har vært en hard kamp siden jeg slo igjennom som junior. I år har jeg kanskje tatt mer drastiske grep. Det har blitt kjent at jeg har løpt ganske mye. Jeg har blitt lettere i steget og det har jeg fått til, sier han videre.

Geilo-gutten har herjet med lagkameratene i innledningen til sesongen. Og er det en mann nordmennene har fryktet som mest, er det nettopp han.

HILSEN: Skiskytterne Vetle Sjåstad Christiansen og Johannes Dahle har latt seg inspirere av NRK-serien «Hodet i klemme» og brytetreneren Fritz Aanes. Video: Ragna Kristine Sandholt og Mia Engenes Bratlie Vis mer

Verdenscupvinneren fra i fjor, Johannes Thingnes Bø, ble nest beste nordmann på en åttendeplass.

- Virkelig fortjent

Johannes Dale gikk som ut som nummer 40 og fikk tre bom, men er likevel fornøyd med en 23 plass. Fornøyd, er han også med lagkameraten:

- Det syns jeg var utrolig gøy. Jeg innrømmer at jeg måtte se ned på standplassen under siste skyting. Vetle kom inn og kjempet om pallen, også skjønte jeg til slutt at han skøyt bedre enn de andre. Da visste jeg han skulle vinne, sier Dale til NRK før han fortsetter:

- Det er veldig fortjent, han hadde litt stang ut i fjor med mange fjerdeplasser. Det var virkelig fortjent, gjentar han.

LAGKAMERATER: Johannes Dale og Vetle Sjåstad Christiansen er konkurrenter, de er også gode lagkamerater. Foto: Geir Olsen / NTB
LAGKAMERATER: Johannes Dale og Vetle Sjåstad Christiansen er konkurrenter, de er også gode lagkamerater. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Sjåstad Christiansen hadde nemlig hele seks fjerdeplasser i fjorårssesongen. Men i sommer og høst har vunnet det meste som er.

Først ut av de norske

Først ut av de norske var Sjåstad Christiansen på startnummer fem. Flere norske blant topp ti. Tarjei Bø gikk ut som nummer åtte og Johannes Thingnes Bø gikk ut som nummer ni.

Etter feilfri skyting på første ligg gikk Sjåstad Chrtistiansen ut bak, Jaquelin, Samuelsson, og Latypov. Tarjei Bø måtte runde strafferunden hele tre ganger, mens lillebror Bø nøyde seg med en bom.

– Skal vi ha noen sjanse til å ta Sebbe tror jeg at vi må gå færrest mulig runder i strafferunden, sa Sjåstad Christiansen til NRK før start.

Etter andre skyting gikk Sjåstad Christiansen og Sivert Guttorm Bakken ut som beste norske på en tredje og femteplass, da Jaquelin fortsatte ut i tet. Mannen som nordmennene fryktet fra start, svenske Samuelsson, fikk en bom. Men hentet opp russiske Latypov og Christiansen inn mot første stående skyting.

Jaqulin, som hadde 20 sekunders forsprang inn til første stående skyting, fikk imidlertid to bom. Sjåstad Christiansen holdt seg til en og gikk ut bare to sekunder bak franskmannen før fjerde runde, tett fulgt av sin argeste rival Samuelsson.

VM-kongen sto over

VM-kongen fra i fjor, Sturla Holm Lægreid, som egentlig skulle gått ut som nummer 6 på jaktstarten, valgte å stå over på grunn av sykdom. Han sto også over lørdagens stafett av samme grunn.

Neste verdenscuprunde går av stabelen i østerrikske Hochfilzen, neste helg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer