Knuste tysker

Magnus Carlsen alene på topp i Wijk aan Zee.

(Dagbladet.no): Magnus Carlsen fortsetter å imponere. I dag knuste han den tyske stormesteren Arkadij Naiditsch (2657). Den meget gode tyskeren er rangert som nummer 46 i verden, mens det norske sjakkgeniet er nummer 90.

Magnus og Naiditsch delte ledelsen i gruppe B før dagens parti, men etter 33 trekk valgte tyskeren å kaste inn håndklet. Han forstod da at han ikke hadde noen mulighet til å gjøre noe med nordmannens sterke angrep med springer og dronning.

Magnus spilte med svarte brikker, noe som i sjakkverdenen gjør prestasjonen enda større.

Ubeseiret

Etter seks runder har Magnus nå fem poeng, og er ubeseiret med fire seire og to remis.

Turneringen i Wijk aan Zee i Nederland er en av de virkelige klassiske turneringen i sjakk, og så og si alle av verdens beste spillere er representert.

Nivået er utrolig høyt - så høyt at Carlsen må nøye seg med å spille i gruppe B. I gruppe A spiller blant annet verdensmester Veselin Topalov, inderen Viswanathan Anand, Levon Aronian - mannen Magnus møter i kandidatmatchen om verdensmestertittelen, og store navn som Ivanchuk, Leko, Adams, Sokolov og Kamsky.

Nummer to, tre, fem, sju, åtte og ni på verdensrankingen deltar. I hver av gruppe A, B og C deltar det 14 spillere og alle skal møte alle. Selv blant de 14 spillerne i gruppe B er Magnus bare rangert som nummer sju, men han har vist sin styrke og enorme potensial med den sterke starten.

IMPONERER IGJEN: Magnus Carlsen topper gruppe B i den nederlandske sjakkturneringen Wijk aan Zee. Foto: AP/Scanpix
IMPONERER IGJEN: Magnus Carlsen topper gruppe B i den nederlandske sjakkturneringen Wijk aan Zee. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Ros fra Kasparov

I går ble stormester Aleksander Beljavskij fra Slovenia ydmyket etter bare 20 trekk. Dette kan sammenlignes med å tape 10-0 i fotball. Beljavskij har tidligere vunnet det sovjetiske mesterskapet fire ganger, og er ansett for å være svært god.

Verdens høyest rangerte sjakkspiller, Kasparov, er blant mange som har latt seg imponere av Carlsen i Wijk aan Zee. Han kommenterte utklassingen slik til chessbase.com:

- Age! 37 years.

Magnus er 15 år, mens Beljavskij er 52. Kasparov har tidligere i selvsikker stil uttalt seg slik om den norske talentet:

- Han kan bli den neste Kasparov.