NM i styrkeløft:

Knut Martin (22) fikk NM-gull da motstanderen bannet: - Jeg fikk sjokk

Gullvinneren hadde egentlig gitt opp...

NORGESMESTER: Knut Martin Haraldsen fra Haugesund tok et overraskende NM-gull da den egentlige vinneren bannet etter seieren. Rivalen ble disket og Haraldsen fikk tittelen. Foto: Privat
NORGESMESTER: Knut Martin Haraldsen fra Haugesund tok et overraskende NM-gull da den egentlige vinneren bannet etter seieren. Rivalen ble disket og Haraldsen fikk tittelen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Knut Martin Haraldsen (22) fra Haugesund vant NM-gull i styrkeløft i helga - etter at André Midtby (24) fra Lillehammer ble disket på grunn av banning.

- Jeg fikk sjokk. Før det siste markløftet var jeg sikker på at Midtby skulle vinne. Og han gjorde jo egentlig det. Det er stort med et NM-gull, men det var ikke slik jeg egentlig ville ta gullet, sier Haraldsen til Dagbladet.

Haraldsen løftet 720 kg totalt: 250 i knebøy, 200 i benkpress, 270 i markløft. Det var rett bak Midtby som løftet 730 kg. Men Midtby sa «fy faen» én gang for mye. Først fikk Midtby en advarsel under knebøy-øvelsen. Så ble han disket etter banning da NM-gullet var sikret.

- Jeg har aldri opplevd at noen er blitt disket på denne måten før, sier Haraldsen.

- Hva tenker du om reglementet?

- Jeg tenker at vi må forholde oss til de reglene vi har. På papiret er jeg akkurat nå Norges beste i styrkeløft, men det er bare på papiret, sier Haraldsen med et smil.

Sterkt par

Haraldsen er kjæreste med Ruth Meland - begge er aktive styrkeløftere.

I NM i benkpress i Stavanger i februar tok begge gull. Haraldsen vant med 210 kg (i klasse under 93 kg junior) og Meland løftet 90 kilo (i åpen klasse under 63 kg).

Om de er Norges sterkeste par, er Haraldsen usikker på.

- Hehe, vi er i hvert fall ikke offisielt «Norges sterkeste par». Men vi kan si at begge liker å trene, sier Haraldsen.

I fjor sommer satte han verdensrekord i juniorklassen med 202,5 kg i benkpress (93 kg-klassen). Rekorden ble satt under VM i Finland.

- Rekorden er fin å ha, men jeg håper å klare enda bedre i framtida, sier 22-åringen fra Haugesund.

GULLPAR: Knut Martin Haraldsen og kjæresten Ruth Meland tok NM-gull i benkpress tidligere i år. Foto: Privat
GULLPAR: Knut Martin Haraldsen og kjæresten Ruth Meland tok NM-gull i benkpress tidligere i år. Foto: Privat Vis mer

- Stjernesmell

Bakgrunnen for den spesielle hendelsen under NM i styrkeløft er at reglementet forbyr banning.

André Midtby styrte mot gullet, men ble disket av juryen etter at han bannet - rett etter at han tok gullet. 24-åringen fikk to advarsler før han måtte vinke farvel til NM-tittelen.

- Jeg skulle bare ta det siste løftet, og det gikk lekende lett. Jeg ble så positivt overrasket at jeg bannet en gang til - da gikk jeg rett og slett på en stjernesmell, sier Midtby til Dagbladet.

Morten Novum er president i Norges Styrkeløftforbund og satt i juryen i NM i Oslo i helga. Han forklarer disken slik:

- Vi har et reglement som sier at det ikke er lov å komme med usportslig opptreden - banning inkludert. I knebøy bannet han på plattingen og fikk en advarsel. Når han da gjentar dette i markløft, ble han disket. Vi må følge reglementet til Det internasjonale styrkeløftforbundet, sier styrkeløft-president Novum til Dagbladet.

I regelverket til Det internasjonale styrkeløftforbundet (IPF) står det:

«Enhver løfter eller trener som p.g.a. dårlig oppførsel ved eller på konkurransepodiet kan sies å bringe sporten i vanry, skal få en offisiell advarsel. Hvis samme forhold gjentar seg, kan juryen eller dommerne i mangel av en jury, diskvalifisere løfteren eller treneren og gi treneren og/eller løfteren ordre til å forlate konkurransestedet».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer