FOTBALLPROFIL: Knut Torbjørn Eggen har vært kjent i mange år som fotballspiller og -trener, og han har også en lang karriere som tv-kommentator og -ekspert. Eggen ble 51 år gammel. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
FOTBALLPROFIL: Knut Torbjørn Eggen har vært kjent i mange år som fotballspiller og -trener, og han har også en lang karriere som tv-kommentator og -ekspert. Eggen ble 51 år gammel. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer

Knut Torbjørn Eggen er død

Fotballtreneren gikk bort i går, 51 år gammel.

Kondolanseprotokoll: Send inn din siste hilsen til Knut Torbjørn Eggen

(Dagbladet): Knut Torbjørn Eggen gikk bort i går kveld. Han ble 51 år gammel.  
Eggen gjorde karriere både som fotballspiller og trener. Han trente blant annet Fredrikstad, som han vant cupfinalen med i 2006.

De siste åra har han også vært en svært profilert og høyt respektert ekspertkommentator i Viasat.

Sportssjef i MTG/Viasat Stian Kleppo ber om at familien nå får bearbeide sorgen i fred.
- Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om Knut Torbjørns bortgang, og våre tanker går først og fremst til den nærmeste familien. Knut Torbjørn var en av våre aller beste og mest erfarne menn; hans analytiske blikk og lune humor vil bli dypt savnet av venner og kolleger såvel som Viasats seere, sier Kleppo. Familien ønsker ikke å uttale seg mer om dødsårsaken eller noe annet. Eggen etterlater seg kone og to barn.
- Vi er nå samlet i sorgen over tapet av Knut Torbjørn. Det er vårt inderlige ønske å få lov til å bearbeide sorgen i fred, sier en talsmann for familien til NTB.

Mangeårig karriere
Knut Torbjørn Eggen ble født 1. november 1960. Han startet spillerkarrieren i sin lokale klubb Orkdal, før turen gikk videre til Rosenborg i 1978.

Der var han blant spillerne som fikk klubben tilbake i Norges øverste divisjon etter nedrykket året før. Han ble seriemester med Rosenborg i 1985, 1988 og 1990. De to siste mesterskapene ble vunnet med faren Nils Arne Eggen som trener. I de to sesongene ble klubben også cupmester.

Eggen spilte for det meste midtstopper, og fikk mer enn 200 kamper fra 1978 til han forlot Rosenborg i 1991. Han avsluttet karrieren som spiller i Aalesund.

I tillegg representerte han Norges A-landslag fire ganger, blant annet under OL i Los Angeles i 1984.

TV-ekspert
For mange var Knut Torbjørn Eggen best kjent som TV-ekspert. Først på TV3, deretter på resten av Viasat-plattformen.

Han reiste Europa rundt sammen med blant andre Roar Stokke og Vidar Davidsen, og guidet seerne gjennom en rekke Champions League-kamper.

Som faren Nils Arne ble Knut Torbjørn også trener på det aller høyeste nivået.

I 2002 ble han ansatt som hovedtrener i Fredrikstad, og ledet dem til to strake opprykk fra tredje nivå til Tippeligaen.

Da Egil «Drillo» Olsen ble hentet inn som ny hovedtrener i 2004, tok Eggen over som assistent.

Sammen med Jens O. Simensen og faren Nils Arne kom han på samme tid ut med boka «Godfotarven» i 2005. Simensen sa i etterkant av bokutgivelsen at da de skreiv boka sammen var det mye latter og tårer.

Etter bare ett år i jobben valgte imidlertid Drillo å gi seg i Fredrikstad av helsemessige årsaker.

Dermed gikk Eggen inn som hovedtrener igjen, og i 2006 bidro han til at klubben reddet plassen i Tippeligaen etter en tøff kamp mot nedrykk. Den siste kampen hans i Fredrikstad var altså cupfinalen mot Sandefjord, som klubben vant 3-0.

Vendte «hjem»
Etter at han sa opp jobben som Fredrikstad-trener, vendte han hjem til Trondheim og Rosenborg i august 2007. Denne gangen som sportsdirektør etter at Rune Bratseth hadde sluttet i jobben etter mange år.

Knut Torbjørn Eggen valgte å si opp jobben i mai året etter.

De siste åra var han sportssjef på toppidrettsgymnaset Wang og han har også jobbet med talentutvikling i Moss. Eggen var også trener for G19-landslaget da han gikk bort.