Knut Tørum gikk gråtende ut

Måtte forlate RBKs pressekonferanse. Les referat.

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet.no): Her oppdaterte vi fortløpende fra RBKs pressekonferanse, som startet klokka 11.

Klokka 11.45: Pressekonferansen er over.

• SISTE SPØRSMÅL GÅR TIL TØRUM. Det handler om hans framtid.

- Nå skal jeg lade batteriet og bruke tid med fru Tørum. Vi må finne ut hva vi skal. Det blir vanskelig å forlate Trondheim, for ungene våre trives godt her.

- Blir du fotballtrener i framtida?

- Det er en mulighet, men altfor tidlig å si. Kanskje er det lillejentelaget til Nardo som får Tørum som trener, det hadde vært fint det også, svarer Tørum. 

Uansett vil han fortsette å følge med Rosenborg videre, og han håper de raskt får en permanent etterfølger på plass.

- RBK er en stor organisasjon, og ansvaret knyttet til resultater ligger på treneren. Det må jeg bare leve med. Viktigst nå er at styret og de ansvarelige ansetter rett trener, sier Tørum på spørsmål om han synes det er urettferdig at han må gå.

• EGGEN BLIR SPURT
om hvordan klubben jobber i forhold til ny trener.

- Trond Henriksen/Kåre Ingebrigtsen er en midlertidig løsning, vi kommer til å jobbe veldig hardt for å finne ny hovedtrener. Jeg vet at dere kommer til å spørre om Trond Sollied, og han er et interessant navn. Når Trond sier at det kan være interessant å komme tilbake, er det min plikt å sjekke om det er mulig, svarer sportsdirektøren.

- Når det er sagt, er Trond trener i Gent, og det må vi også forholde oss til, tillegger han. 

- Hva slags dialog har RBK med Sollied?

- Vi jobber med det, men vet at han er hos en annen klubb. Foreløpig er vi nødt til å holde det internt, svarer han.

Om tidsperspektivet, sier han det følgende:

- Vi vil ikke sette dato for når vi skal ha ny hovedtrener på plass. Men det må skje så raskt som mulig.

• TØRUM FÅR SPØRSMÅL FRA PRESSEN, som er nysgjerrig på responsen fra spillergruppa.

- Føler du at gutta sto opp for deg i går, Tørum?

- Med tanke på det som skjedde i går: gutta visste ikke om avgangen før nå i morges. Jeg er veldig glad for responsen jeg fikk, det ble et fantastisk punktum for en fantastisk tid.

- Ville du fortsette?


- Det er ingen tvil om at det hadde vært veldig gøy å fortsette i RBK. Men sånn som det nå har blitt, er vi enige om at jeg har brukt opp tida mi her. Jeg ønsker ikke å tviholde på en jobb jeg ikke er den rette i. Mitt ansvar lå på banen, i garderoben og på treningsfeltet, sier Tørum, som avviser at det skrantende samarbeidet med Eggen ble avgjørende for sportslig nedtur.

• PRESSEN FÅR STILLE SPØRSMÅL IGJEN, og Svendsen er nok en gang i søkelyset.

- Hvorfor vurderer ikke du din stilling, Svendsen?

Styrelederen sliter med å svare på spørsmålet, han snakker rundt grøten.

- Potensialet i RBK er stort, og det skal vi fortsette å utvikle, avslutter han svaret sitt.
- Stiller du til gjenvalg i januar?

- Det får valgkomiteen bestemme.

- Tror du at du får fortsette?

- Jeg orker ikke å svare på hypotetiske spørsmål, jeg ser ikke grunn til å kommentere det.

• SPORTSDIREKTØR KNUT TORBJØRN EGGEN FÅR ORDET.

-  Jeg har veldig respekt for den beslutningen styret og Knut har kommet fram til. Jeg føler at reaksjonene etter LSK-kampen akselererte evalueringsprosessen. Jeg føler også at Knut bidro til det og ønsket det. Det er klart at å få en avklaring i en spent situasjon, er viktig, starter han.

- En avklaring er bra for klubben, sånn at vi ikke blir tappet for mye for krefter. Spesielt personifiseringa rundt Knut og meg, tapper oss to, det innrømmer jeg. Det er viktig at klubben kommer først, fortsetter han.

- Jeg vil understreke at Knut og jeg har jobbet hardt hele tida for å få et godt samarbeid. Men vi har ikke fått god nok samhandling, konstaterer han, før han retter fokuset mot media.

- Spørsmål i forhold til min rolle har vært krevende å forholde seg til. Forutsetningen for å flytte til Trondheim var fast stilling, og jeg har aldri hatt noen annen agenda enn å være sportsdirektør. Takk til Knut, som har bidratt til at klubben har vunnet et seriemesterskap og gjør det godt i CL. På vegne av klubben ønsker jeg Knut lykke til, sier han.

- Jeg fikk et spørsmål en gang om hvem som er den ultimate treneren, og jeg svarte at det ikke finnes en ultimat trener. Men Knut har alle forutsetninger for å bli en ultimat trener, mener Knut Torbjørn Eggen.

• PRESSEN FÅR ANLEDNING TIL Å STILLE SPØRSMÅL, og det første lyder:

- Bør ikke dere som har vært ansvarlig for ansettelsene, også se på dere selv og hvilket ansvar dere har i forhold til de hyppige trenerbyttene?

- Resultatene har vært der, det er bare to år vi ikke har vært seriemester i løpet av de fem siste åra. Vi gjorde en selvransakelse i fjor da det ble veldig tydelig i forhold til Per-Mathias\' sykemelding at det sportslige fundamentet er for svakt. Vi vil styrke det sportslige fundamentet, svarer styreleder Svendsen.

- Ja, det er skiftet fem trenere, men alle har sine historier. Åge valgte å gå selv, Ola - det skyldtes andre forhold, Per-Mathias skyldtes egne forhold og Per Joar Hansen gikk på bakgrunn av dårlige resultater. Styret liker ikke at vi må bytte trenere hele tiden, men vi må jakte på folk som kan ta oss videre, avrunder han.

• EN RØRT TRENER KNUT TØRUM entrer podiet.

- Jeg har hatt to fantastiske år på Lerkendal. Da jeg tuslet inn i garderoben for to år siden, hadde aldri trodd jeg skulle sitte her i dag med de erfaringene og opplevelsene jeg har hatt. Jeg retter en stor takk til RBK for den tida jeg har hatt her, den støtten og de bra menneskene jeg har blitt kjent med her oppe, starter Tørum, mens han er på gråten.

Til slutt klarer han ikke mer og må ta en lang pause. 

- Jeg må visst øve meg på dette, hehe, ler han, før han sender en stor stor takk til Trond Henriksen og de andre trenerne.

Deretter forlater treneren pressekonferansen, gråtkvalt. Det oppstår full forvirring i lokalet.

Til slutt kommer han tilbake.

- Jeg må fullføre med stil nå, da. Trond er den beste vennen jeg har hatt her oppe, han har stått ved siden av meg hele den tida jeg har vært hovedtrener. Jeg ønsker gutta masse lykke til fremover. Dere får kline til i CL og fortsette i det sporet vi var i går. Så skal jeg være den største supporteren dere har denne sesongen, fortsetter Tørum.

- Når det er snakk om supporterne, måten de har støttet og backet opp på, har det vært fantastisk å oppleve. All takk til dem, det har vært en enorm støtte å få. Det verste av alt er at jeg trives så godt her, at jeg har lyst til å bli trønder. Så dette passet jo litt dårlig. Jeg har vært en liten del av RBK-historien, og jeg er glad for det. Men RBK har blitt en veldig stor del av min historie, avslutter Tørum.

• STYREFORMANN TERJE SVENDSEN bekrefter at Knut Tørum er løst fra sin trenerkontrakt med virkning fra i dag.

- Vi har vært enig om å evaluere 2007-sesongen etter endt sesong, men dessverre har omstendigheter medført at vi ikke kom så langt, sier Svendsen.

- Årsaken til at styret har kommet til konklusjonen om å løse Knut fra kontrakten, er at resultatene fra Tippeligaen ikke har vært tilfredsstillende, fortsetter han.
- Det har vært helt klart fra styret at vi ønsket å fortsette med Knut til etter sesongen. Inntil for fem-seks uker siden var vi i en posisjon der vi kunne kjempe om medaljer i alle turneringer. Men etter LSK-kampen fant vi det riktig, etter å ha snakket med Knut, at vi gjennomførte evalueringen nå. Konklusjonen er bakgrunnen for at vi sitter her i dag. Det er ingen enkel sak å gjøre dette, Knut har opptrådt forbilledlig for klubben. Som person er han fantastisk, en ekte rosenborger, selv om han har talefeil, ler styreformannen.

- Prosessen har blitt en sterk personlig sak for meg, jeg er glad i Knut. Men dette blir løsningen ut sesongen: Trond Henriksen overtar ansvaret, assistert av Kåre Ingebrigtsen. Knut anbefalte det veldig sterkt, og det har vært avgjørende for styrets vurdering

- Hvis det er noe RBK skulle gjort annerledes, så er det å forberede seg bedre på den dagen Nils Arne Eggen gikk ut av døra på Lerkendal. Vi har hatt flere trenerskifter - for mange - men det er også viktig å si at alle skiftene har ulike årsaker og bakgrunner.

- Vi må bare innrømme at vi har hatt trøbbel med å finne sjefsdirigenten for gutta i klubben. Vi trodde vi hadde løsningen da vi ansatte Åge Hareide, men dere vet enden på den visa. Åge valgte landslaget foran å bli på Lerkendal.

- Sportsdirektør Knut Torbjørn Eggen må nå rapportere styret om aktuelle trenerkandidater, avslutter Svendsen.

Klokka 11.03: Pressekonferansen er i gang. Svendsen åpner med å gratulere klubben med resultatet og prestasjonen i går.
- Det var en fantastisk opplevelse, sier han, og gratulerer spesielt Tørum.

Klokka 11.00: Knut Tørum, Trond Henriksen og Kåre Ingebrigtsen er på pressekonferansen sammen med Terje Svendsen og Knut Torbjørn Eggen. Rune Bratseth står bakerst i salen. Svendsen og Eggen setter seg akkurat nå ned.
STERK SEANSE: Nylig avgått Rosenborg-trener Knut Tørum hadde trøbbel med å fullføre pressekonferansen i dag. Til slutt måtte han forlate lokalet, før han kom sterkere tilbake. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
STERK SEANSE: Nylig avgått Rosenborg-trener Knut Tørum hadde trøbbel med å fullføre pressekonferansen i dag. Til slutt måtte han forlate lokalet, før han kom sterkere tilbake. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer
Knut Tørum gikk gråtende ut
Knut Tørum gikk gråtende ut