BRØDRE I BLODET: Floyd Landis (t.v) og Lance Armstrong (t.h) var lagkamerater fra 2001 til 2004. Landis hevder at Armstrong og sportssjef Johan Bruyneel drev med systematisk doping av sine ryttere i den perioden. Foto: Scanpix
BRØDRE I BLODET: Floyd Landis (t.v) og Lance Armstrong (t.h) var lagkamerater fra 2001 til 2004. Landis hevder at Armstrong og sportssjef Johan Bruyneel drev med systematisk doping av sine ryttere i den perioden. Foto: ScanpixVis mer

Knytter Armstrong til strippere, kokain og doping

Wall Street Journal har dybdeintervjuet tidligere lagkamerat Floyd Landis.

||| (Dagbladet): Som det ble varslet i går kommer den amerikanske storavisen Wall Street Journal i dag med en artikkel som de hevder vil komme med avsløringer som knytter Lance Armstrong direkte til systematisk doping.

Avisen har gjort en rekke intervjuer med tidligere proffsyklist Floyd Landis som ble fratatt Tour-seieren i 2006 på grunn av positiv dopingtest.

Landis var lagkamerat med Armstrong i perioden 2002 til 2004. Landis påstår i artikkelen at Armstrong i 2002 tok med laget på strippeklubb. Armstrong skal ha tatt dem med videre på nachspiel og Landis hevder at noen av syklistene skal ha sniffet kokain.

- Der og da skjønte jeg at han har sitt image, og så har han virkeligheten. Han var den beste sykkelrytteren i verden. Det kunne jeg respektere, og jeg er glad jeg var en del av det, sier Landis i intervjuet med Wall Street Journal.

Wall Street Journal har konfrontert Armstrongs advokat, Tim Herman, om påstandene. Men Herman nekter for at Lance var i kontakt med verken strippere ellere kokain.

Ville kjøre for Lance Landis fortsetter. I intervjuet sier han at han fortalte Johan Bruyneel at han ville være en av de åtte som kjørte for Lance i Tour de France. Han ville gjøre alt for å bli bedre.

Bruyneel fortalte ham å bare fortsette treningen. Når tiden kom, sa Bruyneel, hvis det var nødvendig, skulle de finne ut av det. Ingenting ble sagt om doping, men han mener at både han og Bruyneel skjønte at det var snakk om doping.

- At han ikke avviste meg totalt var alt jeg trengte å vite, sier Landis.

Landis trente hardt med Armstrong i flere uker før Bruyneel en kveld banket på døra hans. Landis fikk beskjeden han ønsket å få. Han var en av de ni som fikk sykle Tour de France.

Bruyneel skal ha fortalt Landis at han ville få testoseronplaster av Armstrong.  Plasterne ville gøre restitusjonstiden kortere i ukene opp mot touren.

Landis hevder Bruyneel sa han ville bli tappet for litt blod. Blodet skulle bli transfundert i løpet av touren for at blodets evne til å frakte oksygen til musklene skulle bli bedre. Begge disse metodene er forbudt av antidopingsforbundet WADA. Hvis spor av disse to doping-metodene blir funnet i urinen til en utøver betyr det to års utestengelse.

Landis dro til St. Moritz for å møte Armstrong. Han fikk omtrent tyve plaster av Armstrong.

VANT I 2005: Floyd Landis på podiet i Paris etter å ha vunnet Tour de France i 2005.Foto: SCANPIX
VANT I 2005: Floyd Landis på podiet i Paris etter å ha vunnet Tour de France i 2005.Foto: SCANPIX Vis mer

Når han gikk og la seg kvelden var det første gang han gjorde noe han visste ikke var lov innenfor sykkelsporten, ifølge Landis.

Et par dager senere ble blod tatt fra kroppen hans av Armstrongs lege og treningsrådgiver, Michele Ferrari. En halv liter blod ble tappet fra Landis, og han fikk beskjed om de ville bli transfundert tilbake i kroppen hans i den vanskeligste perioden av Tour de France.

Under treningsperiodene i fjellene rundt St. Mortiz forklarte Armstrong hvordan de klarte å frakte blod over grensene hvor de gjemte blodposer i kjølebager.

Armstrong skal ifølge Landis ha sagt at syklister brukte erythropoietin, bedre kjent som EPO, for å kontrollere røde blodceller-produksjonen under touren. Men dette stoffet hadde nå blitt mulig å oppdage så de hadde byttet metode til transfundering.

Kjøleskap fult av blod
Året etter hadde US Postal leid leiligheter i Girona, Spania. Blod som hadde blitt tappet fra Landis, Armstrong og George Hincapie lå i et kjøleskap i Armstrongs rom. Armstrong ba Landis om å overvåke temperaturen i kjøleskapet for å være sikker på at blodet holdt optimal temperatur.

Armstrong vant sin femte Tour de France-tittel etter å ha kjempet en hard kamp mot Jan Ullrich.

- Han er en fighter. En råtass av en syklist. Alle de tingene jeg sier om han nå er ikke for å ta fra ham det, sier Landis om Lance.

Frustrert over Armstrong-fokus I 2004 begynte Landis å utfordre Armstrong i styrke og form. Han ble frustrert over favoriseringen av Armstrong. I et løp i mars var Landis i posisjon til å vinne et løp, men en vaier knakk og holdt på å sende Landis overende.

Han gikk til Bruyneel for be om tilgang til nyere sykler slik som de Armstrong kjørte på.

- Vi har en fyr på laget som flyr privatfly og jeg kan ikke engang få en sykkel?, skal Landis ha sagt.

Landis ringte så sykkelsponsorene, og fant ut at ikke alle syklene som ble solgt gikk til syklistene. Omtrent 60 sykler hadde forsvunnet, og Landis fant ut at noen av syklene hadde blitt solgt for kontanter.

Landis hevder Bruyneel fortalte ham at syklene ble solgt for å sponse lagets dopingprogram.

Treks generalsekretær, Robert Burns, sier at han visste at US Postal-sykler ble solgt, men han visste ikke hvor pengene gikk.

PÅ SAMME LAG: Floyd Landis (t.h) og Lance Armstrong (t.v) syklet på samme lag fra 2002-2004. Foto: SCANPIX
PÅ SAMME LAG: Floyd Landis (t.h) og Lance Armstrong (t.v) syklet på samme lag fra 2002-2004. Foto: SCANPIX Vis mer

- Noen ganger så en sykler ble solgt på internett. Det overrasket oss. Slike sykler ville vi ikke se bli solgt, de burde ha blitt brukt til bedre ting, sa Burns.

Dopet seg flere ganger i 2004 Tour de France, 12. juli, 2004. US Postal sjekket inn på et hotell i Frankrike. Et av rommene ble voktet av vakter, det var teipet lapper over airconditionapparatet og røykvarslere i frykt for skjulte videokameraer. Syklistene som gikk inn i rommet fikk også beskjed om å være helt stille når de gikk inn i rommet i tilfelle noen hadde plassert skjulte mikrofoner i rommet.

På rommet var det to benker hvor legene transfunderte blod til syklistene.

Det var ikke den eneste gangen i Tour de France-2004 at US Postal-syklistene fikk transfundert blod.

Etter en etappe stoppet lagbussen plutselig opp på en øde vei. Sjåføren stoppet bussen for å få det til å virke som om noe var galt. Bussen hadde to benker hvor syklistene la seg ned og fikk transfundert blod. Armstrong lå på gulvet når han fikk blod transfundert i kroppen.

Hele prosessen tok litt over en time, ifølge Landis som byttet lag senere det året.

Transfunderte selv I sitt nye lag, Phonak, måtte han selv organisere dopingen. De hadde ikke et eget «doping-program» slik som US Postal. Landis brukte derfor mye energi på å fraktingen og organiseringe av dopingen. Han var ikke sikker på hvilke metoder som fungerte optimalt, men ville ikke miste fordelen av dopingen ga ham.

Landis sier at han fikk blodet levert fra en lege fra Valencia som utga seg som en fan som jaktet autograf. I det Landis signerte trøyer ble posen lagt i lommen på ryggen av drakten til Landis. Han transfunderte blodet selv, ifølge Landis.

I Tour de France kom Landis på 9. plass, hele 12 minutter bak Armstrong som la opp samme år etter å ha vunnet sin syvende tour-tittel.

Året etter følte Landis at han hadde en realistisk mulighet til å vinne touren. Han satt seg ned med eieren av Phonak, Andy Rihs, og fortalte at han måtte ha samme doping-program som han hadde hatt med US Postal. Landis hevder Rhis støttet planen og de ble enige om at Rhis skulle betale.

Vant Tour de France, så snudde alt Senere det året vant Landis Tour de France etter det mye omtalte bruddet i fjellene hvor han tok igjen tiden han hadde tapt til Oscar Pereiro dagen før.

Etter å ha syklet smilende inn i Paris med champagne i hånda, snudde alt opp ned for Landis.

Etter en pressekonferanse han holdt i Madrid etter at dopingprøven kom ut positiv, var Armstrong på telefonen. Landis hevder Armstrong ba ham om å nekte for all dopingbruk og ikke si noe mer. Han burde skaffe seg en advokat og ikke si noe til noen andre, skal han ha blitt fortalt.

- Jeg følte at straffen jeg fikk var urettferdig. Spesielt med tanke på størrelsen av problemet og folkene som aldri ble straffet, sier Landis.

Enorme kontraster Han hadde anket dommene han hadde fått, men senere det året fikk han beskjeden om at han hadde tapt. Han prøvde i 2008 å anke til en høyere domstol, men tapte også den anken.

KNYTTES OGSÅ TIL DOPINGEN: Den kjente sportsdirektøren Johan Bruyneel knyttes også til den systematisk dopingen av US Postal-ryttere. FOTO: SCANPIX
KNYTTES OGSÅ TIL DOPINGEN: Den kjente sportsdirektøren Johan Bruyneel knyttes også til den systematisk dopingen av US Postal-ryttere. FOTO: SCANPIX Vis mer

I 2009 kom Landis tilbake fra den to år lange suspensjonen, samme året som Lance Armstrong gjorde comeback etter 3 og et halvt års «pause». Kontrastene dem i mellom var enorme. Armstrong syklet for Astana og kom på 3. plass i Tour de France, mens Landis hadde signert for et lite lag som ikke engang ble invitert til å være med i Tour of California.

Da orket ikke Landis mer. Han valgte å gå offentlig med sine opplevelser. Resten er historie.

I dag starter Tour de France. Lance Armstrong har sagt at det er hans siste Tour de France. Presset er som vanlig enormt rundt Armstrong, men det blir sannsynligvis enda større nå.

- SKJØNTE DET GIKK DÅRLIG: Floyd Landis mener at han skjønte øyeblikkelig at pressekonferansen han hadde etter Tour de France 2006 gikk dårlig. Pressemeldingen han leste opp var dårlig oversatt fra spansk. Foto: SCANPIX
- SKJØNTE DET GIKK DÅRLIG: Floyd Landis mener at han skjønte øyeblikkelig at pressekonferansen han hadde etter Tour de France 2006 gikk dårlig. Pressemeldingen han leste opp var dårlig oversatt fra spansk. Foto: SCANPIX Vis mer