Kobler av med Hamsun og Chan

- Det er kult å lese Hamsun, sier Sigurd Pettersen før han slapper av med en Jackie Chan-film.

Sigurd Pettersen har overrasket veldig i sesongåpningen. Det er et stort press som hviler på 22-åringens skuldrer, og han takler det på sin måte.

- Det handler om å nullstille seg og å se fram mot neste renn.

Pettersen nullstilte seg i går på Prinsen kino i Trondheim med Jackie Chans nyeste film «Smokingen».

- Vi får se i morgen om Jackie Chan er god avkobling, men sosiale arrangement er uansett en fin måte å nullstille seg fram mot neste renn på.

Føler seg ikke snytt

I gårsdagens renn i Granåsen var Sigurd Pettersen - etter noens mening - en streng dommeravgjørelse fra seieren. I åpningsrennet i Kuusamo ble han i manges øyne på liknende vis snytt for andreplassen. Det affiserer Pettersen i veldig liten grad.

- Når dommeren dømmer som han gjør, mener han det er rett. Jeg kan ikke gjøre noe med det. Han gjør jobben sin, og jeg gjør jobben min. Fortsetter jeg med det vil jeg vinne etter hvert.

Og formelen for å erobre hopptronen er å tenke fremover og å konsentrere seg om hva han skal gjøre.

- Jeg har et helt lag i ryggen som drar i samme retning, og det er positivt. Dessuten må jeg konsentrere meg om detaljene og holde beina på jorda.

Dermed mener Pettersen selv det ikke er noen overhengende fare for at han skal ende opp som en døgnflue på linje med Toni Nieminen slik landslagstrener Mika Kojonkoski uttrykte bekymring for i Dagbladet i går.

- Målet mitt for sesongen er å hoppe flest mulig renn i verdenscupen. Så langt ser det bra ut og med beina trygt plantet på jorden tror jeg det vil kunne fortsette.

Filosofisk fyr

Hopping er ikke Pettersens eneste interesse. Han liker også å lese og beskrives som en filosofisk fyr.

- Om det gjør meg til en filosofisk fyr å lese Hamsun så er jeg kanskje det. Jeg er glad i å lese og får mye tid til det når jeg ute og reiser.

Og frem mot mandag må han bruke en del tid på nettopp det. Da har han nemlig eksamen i Idrettsvitenskap som han studerer på Norges idrettshøgskole (NIH).

- Jeg skal hjem og pugge etter rennet på søndag, heldigvis har jeg lest litt før i høst.

Men han legger ikke skjul på at hoppsatsingen går utover studiene.

- Jeg er nødt til å ta det første året Idrettsvitenskap på to år, sier han.

Raser fra seg i bakken

Som 15-åring bestemte Pettersen seg for å satse på hopping.

- Det er en bonus å få lov til å holde på med den idretten jeg liker på heltid. Jeg har hatt flaks som er kommet så langt som jeg er i dag, sier Pettersen beskjedent.

Før han bestemte seg for å satse på hoppingen holdt han på med blant annet langrenn og fotball. Og om han ikke hadde satset på hopp ville han likevel vært aktiv i dag.

- Jeg trenger å rase fra meg, og det gjør jeg i bakken nå. Om jeg ikke hoppet ville jeg sikkert holdt på med en form for ekstremsport avslutter den nye hoppkometen.