Kobler treneren inn i dopingskandalen

Johannes Dürr med alvorlige beskyldninger.

DOPER: Joahnnes Dürr trekker treneren sin inn i dopingsaken. Foto: NTB scanpix
DOPER: Joahnnes Dürr trekker treneren sin inn i dopingsaken. Foto: NTB scanpixVis mer

Fem utøvere ble tatt for doping under VM i Seefeld i vinter, og skandalen slo ned som ei bombe i VM-byen.

Spesielt oppsiktsvekkende var videoen av Max Hauke, som ble filmet mens han mottok bloddoping. Østerrikeren ble ansiktet utad for en av skisportens største dopingsaker.

DOPING: - Jeg er så lei meg at jeg ikke finner dekkende ord. Det sier Østerrikes landslagstrener Trond Nystad til Dagbladet, etter å ha sett denne rystende videoen. Video: Emilie Rydning og Fredrik Filtvedt / Dagbladet Vis mer

Et annet kjent ansikt i denne sammenhengen, er Johannes Dürr. Han testet positivt under OL i Sotsji og ble utestengt i fire år. Langrennsløperen ble på nytt trukket inn i dopingskandalen i Seefeld, og arrestert mistenkt for svindel og ytterligere brudd på antidoping-lovene. Han ble utpekt som en av nøkkelpersonene i et omfattende dopingnettverk, ledet av den tyske legen, Mark Schmidt.

Nå knytter utskjelte Dürr sin egen trener inn i sin egen dopingsak.

- Mottok preparater

Det pågår for øyeblikket en rettssak mellom Det østerrikske skiforbundet og Dürr møttes i Innsbruck, og det er i denne sammenhengen at løperen har valgt å utbrodere om Gerald Heigls rolle i dopingsaken.

Dürr legger mye av skylda over på treneren, og beskriver han som en tilrettelegger for dopingen.

- Vi kan bekrefte at klienten vår har tilstått i politiavhør at han mottok dopingpreparater fra Mr. Gerald Heigl i sesongene like før Sotsji 2015, og da spesifikt EPO, sa Dürrs advokat, Max Rammerstorfer til ARD mandag, gjengitt av Sportschau.

Benekter alt

Ifølge protokollene fra avhørene med Dürr, skal Heigl ha visst om løperens dopingregime helt fra begynnelsen av og ha tilpasset doseringene i samsvar med treningsplanene til Dürr.

Kort tid før VM i Seefeld stilte Dürr opp i en østerriksk dokumentar hvor han snakket ut om dopingen og hevdet at han var et nytt og bedre menneske. Dürr har med andre ord snakket usant tidligere, og det er det Heigls advokat hevder at skiløperen gjør denne gangen også.

- Min klient har aldri vært involvert i Mr. Dürrs dopingaktiviteter, og om han hadde visst om noe, hadde han stoppet det med en gang. Alle beskyldningene fra Mr. Dürr er grunnløse, og min klient ville også ta rettslige skritt, forteller advokat Christian Horwath til kanalen.

Heigl forlot Det østerrikske skiforbundet i 2017. Det skal ha vært av egen fri vilje. Da hadde han jobbet der siden 2004 og vært sjefstrener for langrennslandslaget siden 2011. I de senere årene kom han under press på grunn av en rekke dopingsaker i laget, deriblant Dürrs.