Kobles til doping

I en ny norsk bok kobles 12 av medaljevinnerne fra ski-VM i Lahtis til doping. Det er fem nye navn på listen, men ingen norske.

Aftenposten-journalist Dag Vidar Hanstad har skrevet boken, som kommer med nye og sjokkerende detaljer om dopingskandalen i Finland. Hanstad har sett på medaljevinnerne, og hele 12 av disse kobles til doping. Fem navn er nye. Det er ingen nordmenn eller svensker på listen over utøvere med unormale blodverdier.

Navnene offentliggjøres i 23. kapittel av boken «Seier'n er vår - men hvem har æren?».

«Det må presiseres at det ikke kan fastslås at de var dopet selv om det fra forskerhold påpekes at det er overveiende sannsynlig at de var nettopp det», skriver forfatteren.

Sju av utøverne som navngis er allerede tatt i doping: Johann Mühlegg (Salt Lake City), Olga Danilova (Salt Lake City), Larissa Lazutina (Salt Lake City), Mika Myllylä (Lahtis), Harri Kirvesniemi (Lahtis), Janne Immonen (Lahtis) og Milla Jauho (Lahtis).

De fem nye navnene er Andrus Veerpalu (Estland), Julija Tsjepalova (Russland), Nina Gavriljuk (Russland), Vitalij Denisov (Russland) og Kaisa Varis (Finland).

Forskning

Forfatteren bygger mye av sin kunnskap på forskningsmateriale fra norskamerikaneren Jim Stray-Gundersen fra Lahtis-VM. Han har jobbet med «SAFE-metoden» i flere år og var også dopingkontrollør for FIS i Lahtis. Selv har han i lang tid ønsket å navngi utøverne.

- Det var etter avtale med utøverne, og det er vanlig forskningspraksis. Fokuset på forskningen er å forbedre systemet, ikke å avsløre utøvere, sier Stray-Gundersen til Aftenposten.

Han legger ikke skjul på at enkeltindivider kan ha unormale verdier av naturlige årsaker.

Er det riktig at personene på listen har dopet seg, er Norge trolig blitt snytt for fire medaljer i mesterskapet.

NTB

DOPKAMERATER? Johann Mühlegg er allerede tatt for doping. Nå hevder en norsk journalist at esteren Andres Veerpalu også kan ha vært dopet i Lahti.