Kobles til doping

I en ny norsk bok kobles 12 av medaljevinnerne fra ski-VM i Lahtis til doping. Det er fem nye navn på listen, men ingen norske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Aftenposten-journalist Dag Vidar Hanstad har skrevet boken, som kommer med nye og sjokkerende detaljer om dopingskandalen i Finland. Hanstad har sett på medaljevinnerne, og hele 12 av disse kobles til doping. Fem navn er nye. Det er ingen nordmenn eller svensker på listen over utøvere med unormale blodverdier.

Navnene offentliggjøres i 23. kapittel av boken «Seier'n er vår - men hvem har æren?».

«Det må presiseres at det ikke kan fastslås at de var dopet selv om det fra forskerhold påpekes at det er overveiende sannsynlig at de var nettopp det», skriver forfatteren.

Sju av utøverne som navngis er allerede tatt i doping: Johann Mühlegg (Salt Lake City), Olga Danilova (Salt Lake City), Larissa Lazutina (Salt Lake City), Mika Myllylä (Lahtis), Harri Kirvesniemi (Lahtis), Janne Immonen (Lahtis) og Milla Jauho (Lahtis).

De fem nye navnene er Andrus Veerpalu (Estland), Julija Tsjepalova (Russland), Nina Gavriljuk (Russland), Vitalij Denisov (Russland) og Kaisa Varis (Finland).

Forskning

Forfatteren bygger mye av sin kunnskap på forskningsmateriale fra norskamerikaneren Jim Stray-Gundersen fra Lahtis-VM. Han har jobbet med «SAFE-metoden» i flere år og var også dopingkontrollør for FIS i Lahtis. Selv har han i lang tid ønsket å navngi utøverne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer