Ettertraktede Ødegaard:

Kobles til flere storklubber

Han skal være ønsket av klubber fra Spania, Nederland og Tyskland. Ekspertene Dagbladet har snakket med er sikre i sin sak: Martin Ødegaard er klar for det neste steget.

ETTERTRAKTET: En strålende sesong i nederlandske Vitesse har gjort Martin Ødegaard til et brennhett overgangsobjekt denne sommeren. Foto: NTB Scanpix.
ETTERTRAKTET: En strålende sesong i nederlandske Vitesse har gjort Martin Ødegaard til et brennhett overgangsobjekt denne sommeren. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Nordmannen går en usikker sommer i møte.

Sesongen er knapt over, og overgangsvinduet er fremdeles et stykke unna. Likevel vies det mye spalteplass til Martin Ødegaard, som har herjet i nederlandsk fotball denne sesongen.

Han ble kåret til årets spiller i Vitesse, og kom med på årets lag i Æresdivisjonen. 11 scoringer, 12 målgivende pasninger og en rekke strålende kamper, har ført til at diskusjonen om hans framtid - igjen - har blusset opp.

Han har blitt koblet til Ajax, og han har av mange blitt utpekt som den ideelle erstatteren for Hakim Ziyech, som trolig forlater klubben. Det samme gjør nok en rekke andre Ajax-profiler etter en strålende sesong. Selv har hovedpersonen vært taus om koblingen til Champions League-semifinalisten:

AJAX-AKTUELL: Martin Ødegaard etter kaos-kampen mot Sverige og ryktene om en eventuell overgang til Ajax. Reporter: Fredrik N. Filtvedt. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Samtidig kobles drammenseren hyppig til spanske klubber, og noen spekulerer også i om han blir en del av Real Madrid-troppen, som skal gjenoppbygges etter en skuffende sesong. Siste nytt er at han kobles til tyske Bayer Leverkusen, som akkurat har sikret Champions League-spill neste sesong. Det er storavisa Marca som melder om interessen fra Tyskland.

Alle disse ingrediensene bidrar til en kompleks gryte, ifølge Petter Veland, Norges fremste på spansk fotball.

- Akkurat nå er det vanskelig å tro noe spesielt om hva som skjer med Ødegaard. Det avhenger av så mange faktorer som ligger fram i tid, faktorer man ikke vet så mye om akkurat nå. Det avhenger om Brahim Díaz leies ut, om Rodrygo er god nok for A-laget, om de selger eller leier ut Gareth Bale, når Eden Hazard kommer inn …

- Real Madrid bruker langt mer tid på disse tingene enn Ødegaard. Akkurat nå er han et stykke bak i køen hva prioriteringer gjelder. Det kommer også an på hva han selv tenker, sier Veland til Dagbladet.

Selv har Ødegaard tidligere uttalt til TV 2 at han ønsker mer stabilitet.

God nok for La Liga

Torsdag tvitret Veland om de siste ryktene. Den spanske avisa Diario de Valladolid rapporterte at Valladolid og Real Madrid har diskutert en låneavtale for blant andre Ødegaard. Utfordringene skal ifølge avisa være lønn, faktum at Zinédine Zidane liker Ødegaard og interesse fra andre lag.

- Fram til preseason starter kommer det masse rykter. Noen mer konkrete enn andre, noen mer logiske enn andre.

Ryktene om Valladolid kommer imidlertid ikke helt ut av det blå. Veland sier at det var interesse for Ødegaard fra Valladolids side også i fjor sommer, før playmakeren til slutt valgte Vitesse.

Og det er langt fra utenkelig at han denne gangen ender opp hos de lilla- og hvitstripete, eller en annen La Liga-klubb.

REAL STJERNE: Martin Ødegaard, her i Real Madrid-drakt sammen med Gareth Bale (t.v.), Nacho Fernandez og Luka Modric før en treningskamp mot Vålerenga i 2015. Foto: NTB Scanpix.
REAL STJERNE: Martin Ødegaard, her i Real Madrid-drakt sammen med Gareth Bale (t.v.), Nacho Fernandez og Luka Modric før en treningskamp mot Vålerenga i 2015. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- Kvalitetsmessig er han god nok for La Liga, men det betyr ikke at han automatisk blir en suksess. Vi har sett nok av eksempler på spillere som er kjempegode i en klubb, i ett land, men som ikke får det til å stemme i en annen. Akkurat nå kan vi si at det er 15 av 20 klubber i La Liga som er aktuelle, og blant de, er det ulik kultur, i tillegg til ulike formasjoner og ambisjoner, sier Veland.

Tre potensielle klubber

Utfordret på hvilken av disse 15 som passer Ødegaard best, lanserer Veland følgende tre klubber:

Real Betis, Valladolid og Espanyol.

- Tenker man utelukkende spillestil, er Betis en klubb som skiller seg ut. Ødegaard har spilt i Nederland, og overfører man den nederlandske fotballen til Spania, ser man gjerne til Barcelona. Men det laget som har spilt mer som Barcelona enn Barcelona selv, er Betis. De har et ønske om å være et spillende lag som vil framheve tekniske kvaliteter, og som har en offensiv tilnærming til spillet.

- Samtidig er det klare relasjoner mellom Real Madrid, Espanyol og Valladolid. Flere spillere som har vært der med hell, og det er en allerede oppgått sti som har vært vellykket for Real Madrid. Valladolid var interesserte i fjor, og nå er der en åpenbar link mellom Real Madrid-president Florentino Pérez og Ronaldo (den gamle Real Madrid-spissen, som nå eier 51 prosent av Valladolid.

Har du fått med deg denne hysteriske videoen?

En perfekt match i Tyskland?

Som nevnt kobles også Ødegaard til andre klubber. Blant dem, Bundesliga-klubben Bayer Leverkusen. Eivind Bisgaard Sundet, ekspert på tysk fotball, sier at Ødegaard og Leverkusen er perfekt match.

- For det neste steget i karrieren hans, er det. De spilte tidvis fantastisk fotball denne sesongen under tidligere Ajax-trener Peter Bosz. De har en historikk med å utvikle spillere. Veldig mange spillere tar de første stegene på veien mot å bli virkelig verdensklasse i Bayer Leverkusen, sier Bisgaard Sundet til Dagbladet, og trekker fram spillere som Zé Roberto, Lucio, Michael Ballack og Dani Carvajal.

Og listen er lang. Son Heung-min var der, Toni Kroos det samme og vi kan inkludere spillere som Arturo Vidal og Emre Can på listen.

- Det er vanskelig å se at det finnes en bedre klubb for ham akkurat nå. Det er en spesiell klubb i Tyskland. Spillerne liker seg der, det er en trygg og rolig klubb hvor de har ting på stell. Du kan være der å utvikle deg uten at klubben føler de har dårlig tid, forteller Bisgaard Sundet.

Den eneste, store utfordringen ville vært språket, mener Bisgaard Sundet, men understreker at han ikke kjenner til Ødegaards kunnskaper i tysk.

- Det vil ta tid å komme inn i det, men utover det er det en kjempearena for ham. Det er bedre motstand, spillet er hurtigere enn for eksempel i Nederland. Tidligere har det sett ut som han har manglet litt når ting går veldig fort, men han har vist seg å være mer eksplosiv denne sesongen. Å være i Bayer Leverkusen uke inn og uke ut kan hjelpe ham å ta det neste steget.

- Hvis jeg var Martin Ødegaard, og jeg var god til å lære meg språk, hadde jeg valgt Bayer Leverkusen. Det har litt å si, sier han lattermildt, og fortsetter:

- Han har veldig gode alternativer uansett. Ajax hadde jo også vært fantastisk, men det er mer usikkerhet rundt Ajax enn Bayer Leverkusen, sier han, og sikter til at både spillere og trenere er hete på overgangsmarkedet akkurat nå.