Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Koffein gir bomskudd

Skiskytterne blir skjelvne og urolige på skytinga når de drikker kaffe og cola. Derfor skygger de unna koffein-cocktailen langrennsløperne nå vurderer å kutte ut.

- Jeg begynner å skjelve under skytinga når jeg drikker kaffe. Spesielt når jeg er litt sliten fra før, sier Halvard Hanevold til Dagbladet.

Ole Einar Bjørndalen har det også slik.

- Kaffe er ingen bra løsning for meg fordi jeg er redd for skytinga, sier han.

Frode Andresen prøvde for fem-seks år siden cola og kaffe som oppkvikker foran et løp.

- Jeg fikk så mye slim i halsen av det at jeg rett og slett fikk problemer med å puste. Dessuten fikk jeg litt skjelven på skytinga. Det er ingenting å vinne på å bruke slikt, sier han.

Ingen av de tre er stordrikkere av koffeinholdig drikke ellers heller.

- Jeg tar en cappuccino annenhver dag når jeg er i Italia, sier Bjørndalen.

20 kopper

Skiskytterne har fulgt dopingsakene til Ine Wigernæs og Anita Valen i media.

- Jeg ble helt sjokkert, sier Hanevold.

- Samme her. Særlig som følge av at de bare har drukket noen få kopper kaffe. Barnelærdommen i skiskyting er at man må drikke 20 kopper kaffe for å komme nær grensa, sier Andresen.

- Vanskelig å skjønne at de kan gå over grensa bare ved å drikke kaffe, sier Bjørndalen.

Advart av finne

En sjelden gang drikker skiskytterne en desiliter cola under løp. Men aldri før de har skutt ferdig.

- Og bare på 20 kilometer. På slutten av disse løpene er det vanskelig å få ned noe annet. Det skal dessuten seks liter cola til for å gå over koffeingrensa, sier Bjørndalen.

Hanevold har ikke tenkt på koffein i forhold til dopingfare - rett og slett fordi risikoen for å passere 12 mikrogram/milliliter ikke har eksistert.

- Men under VM i Russland skulle jeg på dopingkontroll, og skulle til å drikke cola. Da ble jeg gjort oppmerksom på at jeg ikke burde gjøre det, av en finsk lege, sier han.

FÅR KOFFEINSKJELV: Ole Einar Bjørndalen er av mange skiskyttere som skygger unna koffein-cocktailen som andre langrennsløpere nå vurderer å kutte ut.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media