Kojonkoski skal redde hopperne

Finske Mika Kojonkoski skal bli redde norsk hoppsport. Kojonkoski blir ny landslagstrener, mens Jan Erik Aalbu blir sportssjef.

Målet til Norges Skiforbund er at Norge igjen skal være en toppnasjon i hopp om to år. Arbeidet som må legges ned synes enormt, men det plager ikke finnen.

- Jeg ville ha en ny utfordring. Jeg trenger ny gnist og motivasjon, og jeg ser store muligheter i det norske laget, sa Kojonkoski til NTB søndag.

Han har tidligere hatt stor suksess som landslagstrener for Østerrike og Finland. Både østerrikere og finner ville ansette ham foran neste sesong, men han valgte altså Norge.

- Jeg har vært finsk trener i tre år, og før det østerriksk trener i to år. Nå var jeg ute etter noe nytt. Norges Skiforbund har snakket med meg mange ganger, og de jobbet virkelig for å få meg. Det spilte inn, men det var en vanskelig avgjørelse. Jeg hadde gode tilbud fra Østerrike og Finland, og noen andre tilbud også. Jeg bestemte meg lørdag, fortalte finnen.

Toårskontrakt

Kojonkoski er ansatt for to år, med opsjon for ytterligere to år.

- Dette er resultatet av en prosess som har pågått siden i fjor sommer, fortalte Steinar Johannessen, leder av hoppkomiteen.

- Vi visste uansett at det ville være Ludvik Zajcs siste sesong nå, og Kojonkoski har hele tiden stått høyt oppe på listen vår. Han er antakelig verdens beste hopptrener, og sammen med Aalbu tror jeg han vil utgjøre et bra team, sa Johannessen til NTB.

Kontrakten ble inngått lørdag kveld og offentliggjort søndag, rett etter at verdenscupsesongen ble avsluttet. Det ble den da finalerennet i skiflygingsbakken i Planica ble avlyst på grunn av vanskelige vindforhold.

Ingen ny situasjon

Tross mange pauser og utsettelser klarte man bare å sende utfor 32 hoppere i første omgang. Avlysningen innebar at Tyskland for første gang vant nasjonscupen, foran Østerrike og Finland. Polske Adam Malysz var individuell verdenscupvinner allerede før finalehelgen.

Mens Kojonkoski de siste fem årene har vært trener for lag i verdenstoppen, går han 1. mai løs på oppgaven med å løfte et lag som ligger langt bak de beste. Men han avviser at det er en helt ny situasjon.

- For fem år siden var Østerrike ganske langt nede. De hadde bare Andreas Goldberger, resten var ikke særlig gode. Da jeg ble finsk landslagssjef, hadde de bare Janne Ahonen. Nest beste finne var nummer 29 i verdenscupen. Begge ganger klarte vi å løfte laget opp, og det var veldig motiverende, sa Kojonkoski.

Tror på de norske

Kontrakten hans med Finlands skiforbund løper ut i slutten av april, og 1. mai starter han i sin nye jobb.

- Men jeg begynner å tenke på jobben umiddelbart. Jeg har i mange år samarbeidet med nordmenn, og har mange venner i Norge. Jeg har blant annet hatt et samarbeid med Trønderhopp, og jeg vet ganske mye om norsk hoppsport. Trodde jeg ikke det var potensial i de norske hopperne, ville jeg absolutt ikke tatt jobben, sa den nye landslagstreneren.

Det var Dag Schjerven i hoppkomiteen som søndag offentliggjorde ansettelsene.

- Ved siden av at Mika blir trener, har Jan Erik Aalbu akseptert stillingen som sportssjef med administrativt og sportslig ansvar for elitesatsingen i hopp, fortalte han.

Aalbu har sist vært landslagssjef for USAs kombinertlag. Han er nå ansatt for en fireårsperiode.

- Utøverne bør være fornøyde

- Forhandlingene med Mika har vært en lang prosess, med bakgrunn i hans veldig bestemte mening at han er i kontrakt med Finlands skiforbund, og at han først måtte fullføre sesongen. Han ville ikke binde seg til noen før sesongen var over, ellers ville man miste fokus og få frustrasjon i laget. Derfor dro dette så mye ut, sa Schjerven til NTB.

De norske utøverne har ikke vært involvert i arbeidet med å finne ny landslagsledelse, men Steinar Johannessen synes Tommy Ingebrigtsen og co bør glede seg over utfallet.

- De får verdens beste hopptrener, så de bør være fornøyde. Jeg regner med at de vet å benytte seg av denne muligheten.

(NTB)