Martin Ødegaard åpnet målkontoen

Kollaps da Ødegaard åpnet målkontoen

20-åringen med sitt første A-landslagsmål da Norge sviktet i sluttminuttene.

BITTER KVELD: Martin Ødegaard scoret endelig for det norske A-landslaget, men måtte igjen se at Norge sviktet i sluttminuttene på Ullevaal stadion. Foto: NTB Scanpix
BITTER KVELD: Martin Ødegaard scoret endelig for det norske A-landslaget, men måtte igjen se at Norge sviktet i sluttminuttene på Ullevaal stadion. Foto: NTB ScanpixVis mer
  • Norge - Romania 2-2 (0-0)

ULLEVAAL (Dagbladet): Etter en rufsete start i EM-kvalifiseringen, med tap mot Spania og ett heldig poeng mot Sverige, sto det om tre sårt trengte poeng mot Romania i kveld.

Ullevaal stadion har vært et fort under Lars Lagerbäck, men mot Romania fikk de 17 664 tilskuerne se en ny norsk svikt i sluttminuttene.

Etter norsk dominans i første omgang, sørget Tarik Elyounoussi for ledelse da han skled inn 1-0 etter 56 minutter.

Et kvarter seinere økte Martin Ødegaard til 2-0 da han scoret sitt første A-landslagsmål etter å ha blitt spilt fri av Joshua King.

Det så ut til å bli en norsk festaften, men før man visste ord av det var to poeng tapt. Først headet Claudiu Keserü inn 2-1 etter svake markeringer på en dødball, og to minutter på overtid utliknet samme mann etter en ny innleggssituasjon.

- Dette er ekstremt bekymringsverdig. Vi går på et nytt poengtap etter å ha hatt seieren langt nede i lomma, sier TV 2-ekspert Brede Hangeland.

KRITIKK: Etter kampen mot Romania fredag, forklarte Martin Ødegaard kritikken mot Ada Hegerberg. Video: Fredrik N. Filtvedt Vis mer

Saken fortsetter under videoen.

- Tungt og skuffende

Poengdelingen gjør at Norge står med to poeng i gruppa.

Både mot mot Sverige og Romania har Norge kollapset etter 2-0-ledelse.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si lenger. Det er sjelden jeg er så langt nede som jeg er akkurat nå. Vi føler vi gjør en god kamp, så skjer akkurat det samme som sist. Det er tungt. Det er vanskelig å sette ord på det, sier Martin Ødegaard til TV 2.

- Mot Sverige er vi ordentlig dårlig. Vi faller for langt bak og blir passive. I dag blir vi kanskje litt passive, men det er to tilfeldigheter som gjør at de scorer. For meg ser det ut som offside, men jeg har ikke sett den på nytt. Det er litt tilfeldigheter, men vi kan ikke gjøre sånt to kamper på rad, fortsetter unggutten.

Å ha åpnet målkontoen for det norske A-landslaget, betød lite.

- Det er stort. Det er en drøm som går i oppfyllelse, men når det ender sånn som det gjør, er det bare tungt og skuffende. Det hjelper lite, sier Ødegaard.

- Norge snytt

Det var en noe kaotisk åpning på Ullevaal-matta, med mange feilpasninger og tøffe dueller. En sløv pasning av Sander Berge skapte en stor Romania-mulighet, men gultrøyene grep ikke sjansen.

Etter det våknet Norge. Først ble Markus Henriksen spilt alene med keeper, men linjedommeren vinket trønderen av for offside.

- Her ble Norge snytt, konkluderte TV 2-ekspert Jesper Mathisen i pausen.

TV-bildene viste at Henriksen var onside, men det tok ikke lang tid før Norge kom på en ny offensiv mot Romania-målet.

Joshua King var sterk i duell med flere Romania-spillere, og sendte ballen videre til Martin Ødegaard. 20-åringen spilte ballen mellom beina på en Romania-forsvarer og til Omar Elabdellaoui, som forsøkte å sende King på åpent mål, men pasningen ble blokkert.

Også King og Henriksen testet slegga i de påfølgende minuttene uten hell.

AVVINKET: Her er Markus Henriksen alene med keeper, men blir blir feilaktig avvinket for offside. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
AVVINKET: Her er Markus Henriksen alene med keeper, men blir blir feilaktig avvinket for offside. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Stor King-sjanse

Etter litt stillingskrig midtveis i omgangen, fikk King kampens største sjanse ti minutter før hvilen.

Henriksen slo en lang pasning i bakrom mot Bournemouth-spissen, som befant seg alene med keeper. King forsøkte å finte bort rutinerte Ciprian Tatarusanu med en såledragning, men Romania-keeperen leste forsøket.

Egil «Drillo» Olsen, som for anledningen var ekspert i TV 2s studio, mente King tok et dårlig valg da han valgte å gå utover i banen for å dra av keeperen.

- Veldig feil. Han går på yttersiden. Han kunne brukt farta si enda bedre her, sa den norske trenerlegenden.

Ødegaard med sitt første

Der det hadde vært mye nesten i første omgang, skulle Norge få belønning på første forsøk etter hvilen.

Tarik Elyounoussi, som har vært i forrykende form for AIK, spilte først Ødegaard fri på venstre kant. 20-åringen smalt til, men ballen gikk i blokka. Ballen trillet derimot mot mål bak en utspilt Romania-keeper, og en våken Tarik skled ballen i nettet fra én meter.

Et kvarter seinere ble det mer norsk jubel da Martin Ødegaard scoret sitt første mål for det norske A-landslaget.

Norge kontret, og Joshua King sendte 20-åringen alene med keeper. Ødegaard fintet keeperen til den ene siden og sendte ballen i motsatt hjørne.

Dermed sto det 2-0 på Ullevaal.

Saken fortsetter under videoen.

ROTET DET BORT: Norge lå an til å ta tre poeng på Ullevaal Stadion, men det endte 2-2 mot Romania. Joshua King mener at Norge var for snille med motstanderen. Video: Fredrik N. Filtvedt Vis mer

Fullstendig kollaps

Norge ledet også 2-0 i forrige kamp mot Sverige, men da slapp Lars Lagerbäcks menn inn tre mål i andre halvdel av andre omgang.

Mot Romania ble det en ny skrekkreprise

Seks minutter seinere reduserte nemlig Romania etter slett norsk forsvarsspill. Et hjørnespark ble slått mot bakerste stolpe. George Tucudean sto helt umarkert og headet ballen tilbake inn i feltet, hvor Claudiu Keseru forlenget ballen i mål.

- Helt uforståelig, sa TV 2-ekspert Brede Hangeland om de norske markeringene.

To minutter på overtid ble vondt verre da Claudiu Keseru headet inn sitt andre mål. Alexandru Maxim smalt til fra 16 meter. Ballen gikk i blokka, og landet perfekt til Keseru, som smalt inn 2-2 fra fire meter.

Ingen hjelp

Norge beholder nå femteplassen i Gruppe F. To poeng er fasit etter tre kamper.

Det var heller ingen hjelp å få av Færøyene og Malta.

Spania vant 4-1 mot Færøyene, mens Sverige vant 3-0 mot Malta.

Førstnevnte topper gruppa med ni poeng, mens Sverige ligger to poeng bak på andreplass.

- Det er mye tyngre. Vi burde vunnet mot Sverige. Vi burde vunnet i dag. Alt er mulig fortsatt, vi må prøve å vinne så mange kamper som mulig, men det blir vanskeligere etter i dag, sier Ødegaard om Norges sjanser.