Filip Ingebrigtsen

Kollapset: - Fryktelig ubehagelig

Gjert Ingebrigtsen (55) ble bekymret da Filip Ingebrigtsen (28) kollapset for noen år tilbake.

BEKYMRET: Gjert Ingebrigtsen var bekymret da sønn Filip kollapset. Foto: Heiko Junge / NTB
BEKYMRET: Gjert Ingebrigtsen var bekymret da sønn Filip kollapset. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

OSLO S (Dagbladet): Team Ingebrigtsen var lørdag med å markere Verdens hjerte- og lungeredningsdag. De ønsker å spre kunnskap om livreddende hjerte- og lungehjelp.

Under markeringen fortalte Gjert Ingebrigtsen om en ubehagelig hendelse.

- Både Jakob og Filip har havnet på sykehus etter tøffe løp. Filip var vel innlagt på sykehus i ei uke etter en kollaps i 2015 i Frankrike, forteller han til Dagbladet og fortsetter:

- Fryktelig ubehagelig, så derfor har vi hatt med oss sånne kardiogram når vi reiser på tur. Da vet vi hvordan normalen skal se ut. Mens Jakob har hatt flere sånne «insidens» der han har havnet på sykehus etter tøffe anstrengelser.

Storebror Henrik Ingebrigtsen (30) forteller til Dagbladet at det var vanskelig å skille mellom vanlig utmattelse fra andre problemer i en slik situasjon, men at Filip hadde 160-170 i puls 20 minutter etter målgang.

AMBASADØRER: Team Ingebrigtsen ønsker å spre kunnskap om livreddende hjerte- og lungehjelp. Deler av løpefamilien deltok på et arrangement i Oslo i forbindelse med Verdens hjerte- og lungeredningsdag. Video: Løkås/ Gjestrum Larsen Vis mer

- Hjertet har gått opp og ned

Både Henrik og Filip er sertifiserte hjerte- og lungeredningsinstruktører for å være beredt på å redde andre eller hverandre hvis noe skulle skje.

- Guttene reiser jo verden rundt og har kunnskap nok til å redde hverandre hvis noe skulle skje. Det er viktig, sier Gjert Ingebrigtsen.

Filip virker derimot ikke like bekymret som faren.

- Han er litt over snittet bekymret, men både Jakob og jeg har hatt litt ubehagelige situasjoner der hjertet har gått litt opp og ned.

- Pappa er jo litt i risikoen med høyt blodtrykk og er en stressa type. Han har rundet 50 år, så jeg tror han skal være mer stresset for seg selv, sier Filip smilende.

- Da er det betryggende for han at dere scorer så godt på HLR?

- Jeg tror han ligger godt an, men det spørs om jeg gidder. Jeg tror vi skulle klart å holde han i live en stund hvis han hadde falt om, svarer han.

BEKYMRET: Gjert Ingebrigtsen var bekymret da sønnen kollapset. Foto: Carina Johansen / NTB
BEKYMRET: Gjert Ingebrigtsen var bekymret da sønnen kollapset. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer

Oppsiktsvekkende

I 2020 fikk 3635 nordmenn hjertestans utenfor sykehus. Bare 1 til 2 av 10 overlevde. Det synes Gjert Ingebrigtsen er oppsiktsvekkende tall.

- Det er veldig viktig å rette fokus hjerte- og lungeredning. Det finnes mye kunnskap der ute, og hvis vi får ned terskelen kan det hende folk blir tryggere og griper inn, sier han og fortsetter:

- Folk er litt sånn «er det ikke noe andre som kan gripe inn» og kvier seg litt til å gripe inn fordi de ikke er trygge nok.

55-åringen mener hvis det oppstår akutte situasjoner bør flest mulig mennesker ha kunnskap nok til å gripe inn.

- Hvis vi kan være med og spre kunnskap så er sjansen for at vi kan bli redda i en sånn situasjon større. Dette er en viktig sak og burde vært allmennkunnskap hos alle, forteller han.

Gjert mener det blir mer fokus når kjente folk rammes.

- Man ser det hele veien, slik da Christian Eriksen kollapset på banen. Noen overlever, mens andre gjør det ikke.

Filip mener det er kjente personer vi hører mest om.

- Det bare et bevis på at det kan skje hvem som helst, det er ingen som er immun mot å få hjertestans. Det kan skje hvem som helst når som helst og da må vi ha et gjensidig ansvar ovenfor hverandre. Vi må prøve å begrense dødsfall som etter min mening er litt unødvendig, forteller 28-åringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer