Ski-VM 2021:

Kollapset: - Vært tøft

De russiske og amerikanske jentene har gått fra dominans i verdenscupen til skuffelse under VM. Nå forklarer de kollapsen, mens Therese Johaug ikke lar seg lure.

TUNG START: Jessica Diggins har ikke sett ut som verdenscuplederen hun er så langt i VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TUNG START: Jessica Diggins har ikke sett ut som verdenscuplederen hun er så langt i VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

bOBERSTDORF (Dagbladet): Fem av de seks øverste i verdenscupsammendraget for damene har amerikansk og russisk pass. Men ser du på resultatlistene hittil i VM er det helt andre nasjoner som har dominert.

Hva har skjedd med amerikanerne og russerne?

Her i Oberstdorf har de russiske jentene grått av fortvilelse og gang på gang nektet å snakke med internasjonal presse.

Njet, njet, njet er gjennomgangsmelodien når Julija Stupak, Tatjana Sorina og Natalja Neprjajeva går forbi pressen.

De amerikanske jentene som har med seg verdenscupleder Jessica Diggins og treeren i sammendraget, Rosie Brennan, har en annen tilnærming. Med det amerikanske flagget malt på kinnene stiller de velvillig opp for pressen, men skuffelsen er likevel ikke til å skjule.

SLAG: En hendelse under gårsdagens sprintstafett vekker reaksjoner, de norske utøverne brukte dagens trening til å terpe på gull-taktikken, og nå får vi svaret på hva som står foran podiet under de norske pressekonferansene. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

- Vært tøft

I forkant av VM har både Sorina og Neprjajeva vært skadet. Og folk i det russiske skimiljøet forteller til Dagbladet at de har slitt med skiene.

Amerikanerne forteller også om dårlige ski i de utfordrende forholdene i den tyske VM-byen.

- Det har vært tøft. Vi har definitivt slitt med skiene så langt, men i dag var det helt annerledes. Vi hadde begge gode ski, så man bør se opp for oss i resten av mesterskapet. Forhåpentligvis har vi funnet ut av det nå, forteller Sadie Bjornsen til Dagbladet etter lagsprinten søndag.

Den lagsprinten droppet Jessica Diggins for å forberede seg til tirsdagens 10 kilometer fri teknikk. Etter å ha røket ut i kvartfinalen av sprinten tidligere i VM ble Diggins spurt om formen.

- Jeg har forberedt meg veldig godt. Jeg har trent så hardt og bra jeg kan. Hodet mitt er klart, og forhåpentligvis er kroppen klar også. I dag var følte jeg meg rusten, men jeg ga alt jeg kunne, og det er det eneste jeg får gjort, sa Diggins til Dagbladet den gang.

Skremmeskudd

Men at amerikanerne nå virker å ha fått orden på utstyret er et lite skremmeskudd til Therese Johaug og de andre norske jentene. Johaug frykter nemlig revansjesugne russere og amerikanere på tirsdagens 10 kilometer friteknikk.

- Det er fullt mulig å snu pila og jeg er veldig sikker på at de er ganske revansjesugne på de neste løpa. Vi skal se opp for dem, og jeg vet at på deres beste dager går de styggfort. Vi må ut å gjøre en sabla jobb, sier Johaug til Dagbladet på mandagens pressekonferanse.

De russiske og amerikanske jentene er kjent for å gå mange skirenn og er i lange perioder på reise. Det mener Johaug kan forklare formduppen.

- Jeg er imponert av dem som reiser i november og ikke skal hjem igjen før mars. Da er det ikke rart at det butter litt imot enkelte deler av sesongen. Det går opp og ned. De har vært i kjempeform før i år og prestert på nesten alle løpa de har gått. Det er ikke unaturlig at man får en liten dupp, mener hun.

SLAG: Et slag under sprintstafetten skaper reaksjoner. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Varmen er tilbake

I 13 rødglødende varmegrader trente Johaug og de andre norske løperne på stadion her i Oberstdorf mandag formiddag. Verdensmesteren fra lørdag virket rolig og fokusert der hun tok noen rolige bakkedrag med Martin Johnsrud Sundby.

Etter at lørdagens skiathlon ble reddet av en fraværende sol, har solskinnet igjen inntatt Tysklands sørligste by. Varmen kan bli en faktor under tirsdagens renn og forholdene i løypa vil variere.

Tirsdag er det meldt 13 varmegrader og full sol i Oberstdorf. Om det er forholdene eller revansjesugne stjerner som bør være Johaugs største frykt, får vi bare vente og se…

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer