Kollapset etter gull-løpet

HAKUBA (Dagbladet): Aldri har Bjørn Dæhlie vært så sliten. Aldri har han sprengt seg mer. Tidenes olympier rakk så vidt målstreken - og lå i snøen i fem minutter før han klarte å reise seg. Så ble han båret inn for å få legehjelp. Bjørn var nesten bevisstløs da han tok gullet på thriller-femmila i natt!

- Et perfekt løp. Men jeg har aldri vært så langt nede i kjelleren. Jeg var redd jeg skulle tape gullet, sier en fullstendig utmattet Bjørn Dæhlie.

- Jeg prøvde bare å ligge rolig og gå. Hadde egentlig ikke trua på at det skulle gå. Men etter hvert rykket jeg for å få bort østerrikeren (Christian Hoffmann).

- Jeg var egentlig helt tom ved 45 kilometer. Det var bare helt på håret, sier Bjørn.
- Jeg er helt borte jeg nå, sier Bjørn.

Kramper

Få kilometer før mål fikk han kramper i både armer og bein.

I en vanvittig finish mot svenske Niklas Jonsson klarte en fullstendig utmattet Dæhlie å klore til seg gullet med åtte sekunders margin.

Hadde femmila vært 500 meter lenger, ville svensken vunnet!

Så sliten var Bjørn etter noe som muligens er tidenes olympiske femmilsprestasjon.

I flere minutter etter løpet måtte han få behandling av lege og fysioterapeut. Inne i garderoben prøvde han å reise seg, men måtte umiddelbart legge seg ned igjen. Han klarte ikke å stå på beina. Aldri har han vært nærmere full kollaps.

En halvtime etter løpet kom Bjørn ut - støl, stiv og sliten, men med et smil som lyste over hele Hakuba.
- Ingen annen i hele verden hadde klart det Bjørn gjorde i dag. Det er det råeste jeg noen gang har sett, sier en rørt skipresident Arne Myhrvold til Dagbladet i natt.

Lurte alle

I dagevis før femmila gikk Bjørn Dæhlie rundt og spilte «taper». Han klaget på en dau kropp og gjorde alt han kunne for å melde seg ut av gullkampen på femmila. Bjørn lurte alle trill rundt.

Helt uten press - det hadde han mesterlig flyttet over på Thomas Alsgaard på forhånd - viste Bjørn hvorfor han nå har åtte OL-gull og er tidenes vinterolympier.

Han startet sakte - og smart.
Christian Hoffmann startet halvminuttet bak, tok tidenes sjanse - og lyktes nesten.

Etter bare noen kilometer var Hoffmann oppe i Bjørns rygg. Der ble han. Kreftene holdt i 35 kilometer. Da satte Bjørn inn et rykk, og Hoffmann klarte ikke å henge.

Bjørn var om lag nummer 20 på første passering etter 1,8 kilometer. Derfra og inn klatret han på lista passering for passering.

Til slutt var det ikke mulig å klatre høyere. Han var øverst!

Etter drøye 41 kilometer ledet Bjørn løpet for første gang.

Skummel svenske

Bjørn Dæhlie startet som nummer tre. Smirnov var førstemann ut og ble hentet inn - og parkert - halvveis. Svenske Niklas Jonsson startet halvminuttet før Bjørn og ble også hentet inn.

Men Niklas var flinkere til å henge på. Han dro til og med de siste kilometrene. Og da han merket at Bjørn var kjørt, slo han til.

Men det holdt ikke helt for den tapre svensken. Riktignok fikk han ei luke, men den ble aldri stor nok. På rein og skjær vilje pinte Bjørn ut de kreftene som strengt tatt ikke skulle finnes der, og sjanglet over mål med åtte sekunder i lomma.

Økte farta

Bjørn satte inn støtet etter 33 kilometer. Derfra og inn måtte de slippe, alle som en - unntatt Jonsson.

Både evighetsmaskinen Aleksej Prokurorov og Fabio Valbusa yppet seg tidlig i løpet. Da det kom til stykket, var de sjanseløse.

Fordi Bjørn Dæhlie er i en klasse for seg sjøl.
Alle treningstimene i Nannestad-åsen har betalt seg. Igjen.

Prestasjonen Bjørn Dæhlie gjorde i natt er vanskelig å klassifisere. Men se ikke bort fra at det er det aller, aller beste han har gjort noensinne.

Han som har hatt for vane å sprekke på lange femmiler, gikk et løp som selv femmilsrever som Harald Grønningen og Ole Ellefsæter må bøye seg i støvet for.

Taktikken var perfekt.
Både den på forhånd, da han jobbet av seg alt press og alle forventninger. Og ikke minst måten han gjennomførte løpet på. Rolig og disiplinert start. Så autopiloten på i mil etter mil.

Denne gangen holdt motoren helt til mål.

Med et nødskrik.

Åtte gull

Tre gull og ett sølv reiser Bjørn hjem med fra Nagano.

Han er OL-konge. Igjen.
Se ikke bort fra at han beholder kronen til evig tid.

Åtte olympiske gullmedaljer er knapt mulig å kopiere.

Han har fortjent hver og en av dem. For gutten har noen helt spesielle egenskaper.

I natt viste han dem fram igjen.

Kroppen er et kapittel for seg sjøl.

Det samme er viljen. Den er unik. Helt unik. Bjørn har gått OL-femmila flere ganger allerede, under trening hjemme. Når han trener later han nemlig ikke som om han konkurrerer.

Han konkurrerer på alvor.

Flere ganger har han ligget utslitt i lyngen som femmilsvinner.

I går lå han utslitt i Hakuba-snøen som olympisk mester.

  • Og kanskje skal ikke Thomas Alsgaard føle seg for sikker på sammenlagtseieren i verdenscupen likevel. Bjørn Dæhlie kan fortsatt - vær du sikker.
UTMATTET: Bjørn Dæhlie ble liggende i flere minutter etter at han stupte i mål til et nytt OL-gull.