Kollapset over mål

Erik Tysse perset med nesten sju minutter.

BEIJING (Dagbladet.no): - Han har gått mange steg, men de er vel de lengste i dag, kommenterte trener Stephan Plätzer da Erik Tysse var på vei ned trappa for å møte pressen etter den formidable 50-kilometeren han leverte i Beijing i morgentimene i dag.

Erik perset med nesten sju minutter i heten og kollapset to skritt etter målpassering og femteplassen.

- Jeg ville bare juble, men da jeg prøvde å legge kraft på kneet ville ikke låret være med. Det var utrolig deilig å bare ligge der med øynene igjen, sier han om fallet.

- At jeg skulle perse med nesten sju minutter i denne varmen er bare utrolig.

Selv fallet husker han ikke noe av. Han husker at han heiste den ene armen, og at han lå på bakken.

Umiddelbart løp et legeteam til, tok pulsen, og ville bære ham ut på båre. Det var uaktuelt for Tysse.

- Jeg sa at jeg skulle være på beina om to minutter, og at jeg bare ville ha litt vann. Men det var greit å få hjelp til å komme meg på beina, ler han.

Om du noen gang skulle utfordret en kappgjenger til gåduell ville Erik Tysse vært en mann de fleste ville slått etter det løpet. Beina var stokk stive og mannen var gjennomsliten. Så sliten som han aldri har vært før.

- Akkurat nå føles det som det jævligste jeg har vært med på. Jeg har smerter fra nakken til nederst i tåa. Det føles ikke verdt det.

 Men verdt det var det. Opplevelsen av å ta konkurrent etter konkurrent, føle at kroppen fungerte maks, og samtidig få jubel og heiarop hele tida var en stor opplevelse. Så stor at Erik allerede nå gleder seg til neste OL.

Men først må han bruke noen uker på å restituere kroppen etter kraftanstrengelsen.

VILLE BARE HA VANN: Legene på friidrettsstadion i Beijing ville bære Erik Tysse av banen etter at han kollapset etter målgang på 50 kilometer kappgang. Foto: Scanpix/ Cornelius Poppe
VILLE BARE HA VANN: Legene på friidrettsstadion i Beijing ville bære Erik Tysse av banen etter at han kollapset etter målgang på 50 kilometer kappgang. Foto: Scanpix/ Cornelius Poppe Vis mer

- Jeg bruker tre uker nå til å gå tur og trene lett for å restituere meg, og så tre uker til for å komme tilbake til null. Det er jo ikke akkurat godt for beina dette her, forteller han.

Første del av restitusjonen blir også hyggeligere enn vanlig. Nå skal Erik på brylupsreise til Malaysia etter at han giftet seg i juni.

- Vi reiser til Malaysia på mandag. Nå har jeg vært gift i tre måneder og har vel vært sammen med kona i fem uker. Det skal bli utrolig deilig å bare ligge på stranda sammen med henne i ti dager og slappe av. Hun stiller utrolig mye opp for meg.

Kollapset over mål
HUSKER IKKE FALLET:</B> Erik Tysse prøvde å juble, men da sviktet beina.