NÅDDE IKKE OPP: Kristoff gratuleres etter å ha vunnet første etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway i Rognan torsdag. Fredag gikk det ikke like bra med Katusha-rytteren. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
NÅDDE IKKE OPP: Kristoff gratuleres etter å ha vunnet første etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway i Rognan torsdag. Fredag gikk det ikke like bra med Katusha-rytteren. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

«Kollektiv svikt» da Kristoff mistet ledertrøya

– Vi var ikke sterke nok, sier Katusha-rytteren.

(procycling.no): Alexander Kristoff klarte ikke å følge opp torsdagens etappeseier i Arctic Race, da det nordnorske firedagersrittet kulminerte i enda en massespurt fredag. Inne på det slake oppløpet i Sandnessjøen (2-3 prosent) ble nordmannens seierssjanser knust under vekten av et sviktende opptrekk.

Posisjonert for langt bak da den avgjørende spurten gikk, måtte den seiersvante Katusha-rytteren ta til takke med en skuffende 6.plass, et godt stykke bak etappevinner Danny Van Poppel (Team Sky), nederlenderen som spurtslo John Degenkolb (Giant-Alpecin) og Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo). Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo) og Arnaud Démare (FDJ) snek seg også foran nordmannen.

– Det var egentlig en kollektiv svikt fra hele gjengen. Vi klarer ikke å holde oss samlet foran. Da kommer jeg altfor langt bak på oppløpet. Beina var gode i dag. Men jeg så til slutt, at dette kom ikke til å gå veien, sier Kristoff til procycling.no.

– Akkurat som i går var det ganske kaos og en del nesten-velt. Jeg var litt uheldig rett før oppløpet og ble hindret, sier Katusha-rytteren, tungt pustende, etter den andre etappen.

– Kroppen fungerte fint i dag. Derfor er det skuffende at det ikke blir bedre.

Lagkameratene Sven Erik Bystrøm og Viacheslav Kuznetsov gjorde store deler av drajobben, da et brudd på seks ryttere ble kontrollert gjennom brorparten av den 198 kilometer lange etappen fra Mo i Rana til Sandnessjøen.

Dernest skulle Jacopo Guarnieri og Marco Haller kombinere krefter for å posisjonere Kristoff inn mot oppløpet. Men Katusha-toget maktet aldri å mobilisere skikkelig og ble dermed overmannet av rivaliserende opptrekk hos Trek-Segafredo, Team Sky og Giant-Alpecin.

– Vi har ledertrøya. Derfor er det naturlig at vi må ta ansvar. Det er problemet med (bare) seks mann på laget. Da har man ikke noe lag på slutten og det blir litt mer uforutsigbart, sier Kristoff videre.

– Mange lag hadde freshe bein, det hadde ikke vi i dag. Da blir det vanskelig i dag. Vi lå spredt for alle vinder og klarer ikke ta kommando på slutten. Vi hadde brukt to mann til å kontrollere bruddet. Hadde vi hatt de to freshe også, så hadde det vært en annen sak.

Siste sjanse i Bodø

Kristoffs etappeseier på Rognan torsdag skaffet han årets første ledertrøye i Arctic Race. Den mørkeblå trøyen måtte han imidlertid avlevere til fredagens etappevinner Van Poppel.

Lørdag får spurterne «fri» når tredje etappe skal gå i mål på Korgfjellet (8.9 km à 6.4 prosent), finalen som etter all sannsynlighet skal avgjøre årets Arctic Race. Der skal Kristoffs lagkamerat, estlenderen Rein Taaramäe, forsøke å forsvare sin sammenlagtseier fra 2015.

Søndag blir imidlertid en ny mulighet for Kristoff til å innkassere en seier i VM-oppkjøringen, og en ny sjanse for Katusha-toget til å komme tilbake på skinnene.

– Det kan gå bedre, forhåpentligvis. Nå slipper vi hvertfall å ta ansvar, avslutter Kristoff.

Denne saken er levert av sykkelnettstedet procycling.no!