Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Raw Air 2018

Kollen-festen krasjer med eliteserieåpninga: - Jeg ville vært mer bekymra om jeg drev med fotball

Det sier arrangementsansvarlig Terje Lund. - Mars er den beste måneden å arrangere skirenn, legger han til. Publikumsinteressen har økt også, mye takket være gode norske prestasjoner i vinter.

GLEDER SEG: Terje Lund, arrangementssjef i Norges Skiforbund
og prosjektleder for Raw Air, fotografert i Holmenkollen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GLEDER SEG: Terje Lund, arrangementssjef i Norges Skiforbund og prosjektleder for Raw Air, fotografert i Holmenkollen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag er det duket for årets hoppturnering i Holmenkollen, den første av totalt fire arrangement i ulike byer i perioden 8. til 18. mars. Avslutningen i Vikersund i fjor ga TV-rekord. Det håper arrangørene det blir i år også, til tross for krasj med sesongåpninga i Eliteserien samme helg.

Vinterværet har nemlig vært et tema foran Eliteserie-starten. Det har skapt utfordringer i klubbene rundt om. Snø ligger på tribunene og rundt banene. Kulda gjør det tøft å spille ute på gresset.

Tidligere i uka var flere kritiske til at fotballen rulles i gang allerede nå.

Om eliteseriestarten vil påvirke publikumsinteressen rundt Raw Air, er ikke en bekymring hos arrangementssjef for Raw Air, Terje Lund.

- For å si det sånn, så ville jeg vært mer bekymra om jeg drev med fotball enn ski på dette tidspunktet, humrer Lund.

Vil ha flere folk i bakken

Raw Air ble for første gang arrangert i fjor, etter initiativ fra sportssjef Clas Brede Bråthen og Arne Åbråten. I år er det Terje Lund som er arrangementssjef. Fjorårets turnering fikk mye positiv tilbakemelding.

ELITESERIEN 2018: Dagbladet har tippet Eliteserien 2018. Journalist Endre Lübeck har med seg Dagbladets kommentator Morten Pedersen, Sportssjef i Sarpsborg 08 Thomas Berntsen, Lillestrøms Erling Knudtzon og talentspeider Stig Marius Torbjørnsen i studio for å komme frem til hva som blir fasit når Eliteserien til høsten er ferdigspi... Vis mer

Lund håper det blir minst like bra i år.

- I forkant av årets arrangement satte vi oss to store hovedmål. Det første gikk på logistikk rundt reise, transport og opplegg for å ivareta utøverne best mulig. Det var det vi fikk best respons på i fjor. Ordlyden lød at det var helt unikt, utøverne hadde ikke opplevd noe liknende andre steder. Eneste vi fikk tilbakemelding på var å justere reiseruten, sier Lund til Dagbladet.

Denne gangen vil utøverne reise videre til neste bakke allerede samme kveld som konkurransen er avviklet.

- Det andre hovedmålet er å få flere folk til bakken. Vi vil tilby et opplegg som man ikke får hjemme i sofaen. En komplett arenafølelse med storskjermer, gode mattilbud og masse aktivitet, sier Lund.

- Hva skal til for at det blir en suksess?

- Det er disse to faktorene, da. Vi vil veldig gjerne klare å gjennomføre logistikken like bra som i fjor, men det er innmaten som folk utenfor ikke ser. Det andre er publikumsinteressen, tiltrekke oss nok folk til bakken, sier Lund.

Boost i billettsalget

28. februar var det hopp-NM i Holmenkollen. Rundt 200 tilskuere møtte opp. Om det var på grunn av laber interesse eller dårlig markedsføring kan det stusses over. Mesterskapet skulle opprinnelig gå i slutten av januar, ikke i midten av uka.

- Dette er pinlig. Var det over 20 tilskuere der? Det var ikke sånn da jeg vokste opp med folkefest i Meldal. De må passe seg så de ikke ødelegger for seg selv, sa Arne Scheie til Dagbladet etter den dårlige interessen.

Lund forsikrer om at det vil bli mer folk under Raw Air.

- Billettsalget ligger nå 25 prosent over tilsvarende salg fra i fjor. Vikersund og Holmenkollen ligger i førersetet med flest forhåndssolgte billetter til nå.

- I fjor var det vel over 100.000 tilskuere innom i Holmenkollen. Det er det største arrangementet bak Vikersund, sier Lund.

- Vi bærer frukter av landslagets gode resultater i vinter. Billettsalget har virkelig fått en boost på grunn av det.

Krasjer med sesongåpning

Eliteserien sparkes i gang samme helg som åpninga av Raw Air i Holmenkollen. Det har skapt utfordringer i klubbene rundt om. Snø ligger på tribunene og rundt banene. Kulda gjør det tøft å spille ute på gresset.

Tidligere i uka var flere kritiske til at fotballen rulles i gang allerede nå.

- Dette er bare noe tull, uttalte TV 2s Jesper Mathisen.

- Vi frykter ikke avlysninger, sa NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt.​

Om eliteseriestarten vil påvirke publikumsinteressen rundt Raw Air, er altså ikke en bekymring for Lund.

- For å si det sånn, så ville jeg vært mer bekymra om jeg drev med fotball enn ski på dette tidspunktet, humrer han.

- Fra spøk til alvor. I mars er det fint å være på skirenn. Det er den beste måneden å arrangere skiarrangement, fordi det er kjempefine forhold. Salget i Vikersund er all time high, de merker ikke til at det er serieåpning i Drammen samtidig.

- Så nei, jeg tror ikke det vil påvirke noe at fotballsesongen starter nå, sier Lund.

Sponsorutfordringer

I fjor ble det problemer rundt salget av generalsponsor til turneringa. Arrangørene av Raw Air så for seg et arrangement i likhet med den tyske hoppuka. Det ble satt en stopper for.

- I fjor fikk vi ikke lov til å selge generalsponsor på grunn av regelverket til FIS. Grunnen er for at alle arrangører skal få samme muligheter. På grunn av dette måtte vi legge om på sponsorstrukturen.

- Den samme strukturen følger vi i år. Vi har fått inn totalt fire parterer og noen litt mindre avtaler. Vi kan nå si at 90 prosent er på plass. Det er krevende arbeid, sier Lund.

Sikre internasjonal plass

Raw Air vil starte i Holmenkollen, før utøverne drar til Lillehammer, så Trondheim og avsluttes i Vikersund.

Turneringa arrangeres hovedsakelig for å bidra til målsettingen om å holde norske arrangører inne på den nasjonale terminlista.

- Vi har så gode lokale arrangører som gjør at vi får holde verdenscuprenn, avslutter Lund.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!