Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Siste: Ingen planer om avlysning av skifest i Kollen

Kollen-helga: Disse bør holde seg hjemme

Titusenvis av mennesker er klare for å stå som sild i tønne på T-banen opp til Holmenkollen og langs løypa i helga. Slik forholder arrangøren seg til Coronaviruset.

FOLKEHAV: Folk bruker å strømme til skifesten i Holmenkollen. Arrangøren ber enkelte holde seg hjemme. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FOLKEHAV: Folk bruker å strømme til skifesten i Holmenkollen. Arrangøren ber enkelte holde seg hjemme. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det er få steder i Norge det er flere folk samlet per kvadratmeter enn når det er skifest i Holmenkollen.

Spesielt på lørdagens langrennsfest - hvor det i år er kvinnenes tremil mot det som tidligere har vært herrenes femmil - står det mennesker som sild i tønne langs traseen i det mektige Holmenkollen-anlegget.

Enda tettere står folk på T-banen opp til Kollen, hvor det på kritiske tidspunkt har vært så hard kamp om plassene at det er har utartet til slåsskamp.

Forflytningen av en uvanlig stor folkemengde innenfor et kort tidsrom på T-banene opp og ned til Holmenkollen, øker smitterisikoen.

- Gjør dere som arrangører av Kollen-festen noen tiltak i lys av Coronavirusets potensielle spredning?

SILD I TØNNE: Folk bruker å strømme til skifesten i Holmenkollen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SILD I TØNNE: Folk bruker å strømme til skifesten i Holmenkollen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det har vært dialog med både Folkehelseinstituttet, samt medisinsk personell i både Norges Skiforbund og Norges Skiskytterforbund. Vi forholder oss til de fakta, råd og den informasjonen Folkehelseinstituttet gir knyttet til koronaviruset, opplyser Ola Tangen, kommunikasjonssjef hos Holmenkollen Skifestival, til Dagbladet.

- Det viktigste å få fram for oss er at det er trygt å samles på arrangementer og at det er trygt å konkurrere så lenge man er frisk og ikke har vært i nærkontakt med en smittet person.

Disse bes om å holde seg hjemme

Tangen forteller videre at arrangøren av Holmenkollen Skifestival har rådført seg med medisinsk ansvarlig i Norges Skiforbund, Ola Rønsen.

SMITTEVERN: Fagdirektør i Helsedirektoratet, Svein Lie om smitteforebygging og tiltak mot virusspredning. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

- Vi er enige om at vi som arrangør må forholde oss til de faktiske forholdene med hensyn til sykdomsrisiko og den informasjonen som Folkehelseinstituttet har kommet med. Folk som kommer fra områder klassifisert med høy risiko (Kina, Sør-Korea, Iran og Nord-Italia), bes om å holde seg hjemme hvis de selv har vært syke eller hatt nærkontakt med smittede de siste 14 dagene, forteller han til Dagbladet.

- Friske personer fra disse landene vil bli tatt imot, men blir bedt om å overvåke egen helse mens de er her og rapportere til helsemyndigheter hvis de skulle bli syke.

- Det er trygt

Kollen-arrangøren forsikrer om at per i dag, 3. mars, er det ikke grunnlag for å endre planene for gjennomføringen av skiidrettsarrangement.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Dette begrunnes ut ifra risikovurdering og anbefalinger som norske helsemyndigheter (Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet) så langt har kommet med til befolkningen. Det er trygt å samles på arrangementer og det er trygt å konkurrere så lenge man er frisk og ikke har vært i nærkontakt med en smittet person, forteller Tangen og presiserer:

- Det anbefales likevel å være nøye med at man ikke konkurrerer eller deltar på arrangementet hvis man er syk. Dette er alltid anbefalingen og er ikke unikt for denne situasjonen.

- Skulle risikobildet med hensyn til spredningen og alvorlighetsgraden av COVID-19 sykdom endre seg vesentlig i den norske befolkningen, vil vi følge de rådene som myndighetene til enhver tid gir.

Kollen-arrangørenoppfordrer samtidig publikum til å følge Folkehelseinstituttets vaner som forebygger smitte.

- I anlegget følger vi de rutinene vi har hatt tidligere med oppfordring til bruk av Antibac, god håndhygiene, samt rengjøring av offentlige områder.

I en pressemelding mandag ettermiddag skriver opplyser Helsedirektoratet at det ikke foreligger konkrete planer om å avlyse arrangementer i Holmenkollen.

- Helsedirektoratet vil være tydelige på at det ikke foreligger noen konkrete planer om å avlyse arrangementet i Holmenkollen, men vi monitorer situasjonen og har en god dialog.

Medisinsk ansvarlig i Norges Skiforbund, Ola Rønsen, sier:

- Norges Skiforbund følger utviklingen av Koronaviruset COVID-19 nøye og baserer seg på løpende informasjon, risikovurdering og anbefalinger som gis fra norske helsemyndigheter via Folkehelseinstituttet. Slik situasjonen er per i dag 2 mars kan vi ikke se at FHI sine anbefalinger tilsier at arrangementene som skal foregå denne uken må avlyses.

Hele Norges coronakart