Kollen-løypene vekker oppsikt: - Forstår godt om de andre nasjonene frykter norsk fordel

På grunn av snøen.

NORSK FORDEL? Under ski-VM i Oslo i 2011 hadde de norske løperne superski, noe ikke alle konkurrentene var like fornøyde med. Spørsmålet før denne sesongens VM i skiskyting i Holmenkollen er om også Tiril Eckhoff og resten av de norske skiskytterne får en fordel. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
NORSK FORDEL? Under ski-VM i Oslo i 2011 hadde de norske løperne superski, noe ikke alle konkurrentene var like fornøyde med. Spørsmålet før denne sesongens VM i skiskyting i Holmenkollen er om også Tiril Eckhoff og resten av de norske skiskytterne får en fordel. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): De spesielle snøforholdene i Holmenkollen skapte enorm frustrasjon - og glede, avhengig av hvem du spør - under ski-VM i 2011. Flere nasjoner tar nå ekstraordinære tiltak for å være forberedt til VM i skiskyting samme sted i mars.

Denne helga sesongåpner de norske skiskytterstjernene på Sjusjøen. Tiril Eckhoff, Ole Einar Bjørndalen og resten av eliten skal endelig få testet i konkurranse om de mange hundre treningstimene i sommer og høst har vært vellykkede.

Om de går fort og skyter godt allerede nå er ikke essensielt for å levere under VM i Holmenkollen 3-13. mars, men det er en stor fordel.

Frykten for Kollen Samtidig med at løperne skal teste om kropper og rifler fungerer, får skismørerne sin ilddåp i konkurranse. De går nemlig også en helt spesiell sesong i møte. Det er ikke bare det at VM i Holmenkollen er noe av det aller største også i skiskyting, men det faktum at snøforholdene på toppen av Oslo på tampen av vinteren er utfordrende.

For å si det mildt.

Etter ski-VM i de samme løypene i 2011 - der Norge nærmest gjorde rent bord - var flere av de andre nasjonene forbanna: Det ble insinuert at løypene ble preparert på en måte som ga Petter Northug, Marit Bjørgen og resten av løperne i rødt, hvitt og blått en fordel.

HADDE GULLSKI: Petter Northug hadde superski under ski-VM i Holmenkollen i 2011. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
HADDE GULLSKI: Petter Northug hadde superski under ski-VM i Holmenkollen i 2011. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

At den kjemiske miksen mellom natursnø, kunstsnø, salt og vann ble brukt på en måte som bare de norske smørerne ville forstå.

I skiskyting slipper man festesmøring siden det bare konkurreres i skøyting, men for å knekke koden må man treffe perfekt med både ski, struktur, produkter og sammensetning.

- Liten fordel Frankrikes smøresjef Gregoire Deschamps, som er hovedansvarlig for at verdens beste skiskytter de siste årene, Martin Fourcade, skal hente nye gull, ser ikke bort fra at den norske arrangøren vil gi de norske løperne en fordel.

- Det er klart at vertnasjonen har en liten fordel, men det samme finner du ellers i idretten også. At noen har hjemmebanefordel er helt normalt. Hvis VM hadde vært i Frankrike ville vi hatt den samme fordelen, sier han til Dagbladet.

Deschamps sender sitt smøreteam til Oslo allerede en uke før VM starter for å starte testingen på Oslo-snøen. Han påpeker at forholdene kan variere stort så seint på sesongen som i mars, men håper erfaringer fra tidligere renn i Oslo kan hjelpe.

- Utfordringen i Kollen er at forholdene underveis i løypa kan variere, blant annet på grunn av skyggepartiene. Det gjør det vanskelig å finne en blanding som gjør at det går fort hele veien. Vi kommer til å ta med oss strukturmaskin for sikkerhets skyld, sier han.

- Ser det ikke for meg Den tyske smøresjefen, Andreas Emslander, sier til Dagbladet at også hans folk allerede er i gang med forberedelsene til VM, men at det viktigste for ham er at tyskerne har gode ski hele sesongen.

SVERIGES SMØRESJEF: Kent Norell. Foto: NTB Scanpix
SVERIGES SMØRESJEF: Kent Norell. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Emslander sier seg enig i at Kollen-løypene er verre enn mange andre, men er usikker på om det er mulig for den norske arrangøren å gi de norske løperne en fordel.

- Jeg kan ikke se for meg at de norske får en fordel. Det tror jeg nesten ikke er mulig, sier han.

Flere av smøresjefene påpeker at Oslo-løypene er spesielle, blant annet på grunn av forurensning fra byen, nærheten til fjorden og at det at løypa er åpen for deg og meg nesten hele vinteren.

- Utfordringen er ikke å smøre ski som glir godt i tre kilometer, men ski som holder i 15, sier Deschamps.

Statistikkjobb De norske og svenske smørerne kommer til å teste ski i Kollen-løypene fra de åpner 23. februar. Den svenske smøresjefen, Kent Norell, har med seg en statistikkmappe med tidligere erfaringer fra Holmenkollen til VM.

- Når det er sagt, erfaring er én ting, statistikk en annen, men det viktigste blir å tilpasse seg forholdene. Det kan bli ganske varmt i Oslo i mars, og da er nøkkelen å finne rett struktur, sier Norell til Dagbladet.

NORGES SMØRESJEF: Tom Idar Haugen. Foto: Norges skiskytterforbund
NORGES SMØRESJEF: Tom Idar Haugen. Foto: Norges skiskytterforbund Vis mer

Den svenske sjefen håper ikke Norge kommer til å forsøke å få en fordel.

- Vi må i hvert fall gjøre vårt beste for at de ikke skal få det. I utgangspunktet er det likt for alle, sier han.

- Oppspinn Hva så med den norske smøresjefen? Tom Idar Haugen trekker fram den samme nøkkelen som konkurrentene: Forberedelsene.

- Jeg forstår godt om de andre nasjonene frykter at vi skal få en fordel. Hadde VM vært i Frankrike eller Sverige hadde sikkert vi fryktet det samme. Når det er nevnt: At de norske langrennsløperne hadde en fordel under ski-VM er bare tull og oppspinn. Grunnen til at nordmennene hadde de beste skiene er at det norske smøreteamet gjorde en formidabel jobb før og under mesterskapet. De testet så lenge i forkant at de kjente til alle mulige forhold. Jeg kan med handa på hjertet si at det kommer til å bli like forhold for alle, sier han.

Haugen vedgår at Kollensnøen kan være vanskeligere for smørerne enn mange andre steder.

- Snøen i Holmenkollen er spesiell, i tillegg er den annerledes fra år til år. Vi kommer til å teste mye på forhånd, og kommer til å få bistand fra Olympiatoppen, sier han.

Lite sjåvinistisk VM-sjef Per Bergerud garanterer overfor Dagbladet at Norge ikke vil få en hjemmebanefordel på grunn av løypa i Holmenkollen.

TYSKLANDS SMØRESJEF: Andreas Emslander. Foto: NTB Scanpix
TYSKLANDS SMØRESJEF: Andreas Emslander. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Rennleder Hans-Peter Olsen utdyper:

- Alle vet at vi i all hovedsak bruker kunstsnø i anlegget. Vi gjør det på samme måte i verdenscupen.  Vi har riktignok slitt litt de siste årene. I 2014 slet vi med snø som kollapset, og vi hadde litt av det samme problemet i år. Håpet er at vi unngår det samme under VM, sier han til Dagbladet.

- Det viktigste for meg er å tenke likhet for alle. Jeg er veldig lite sjåvinistisk der, hevder han.

- Bedre forberedt enn Falun VM-arrangøren samarbeider med Oslo kommune om selve prepareringen. Seg i mellom diskuterer de sammensetningen av vann og salt, som er svært viktig for at løypa holder seg fast og fin. Marerittet, ifølge rennleder Olsen, er at man bommer, slik man får samme forhold som under årets ski-VM i Falun, da løperne tidvis ble kjempende i ti centimeter med «sukker».

- Men for å si det pent: Det samme ville ikke skjedd i Kollen. Vi er bedre forberedt og vet hvordan vi skal finne den rette kombinasjonen mellom vann og salt, sier han.

Bare tida vil vise hvor gode VM-løypene blir, og ikke minst om Bjørndalen og Co får bedre ski enn konkurrentene.

• Programmet for åpningshelga på Sjusjøen (alle rennene sendes direkte på NRK1):

Lørdag: Sprint kvinner 11.15. Sprint menn 13.30.

Søndag: Fellesstart kvinner 10.00. Fellesstart menn 11.00.