Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Drama i Kollen-femmila

Kollen-tilskuere kastet øl på svensk langrennsstjerne: - Syke tilstander

Niklas Dyrhaug ble svimmel og mistet synet, Johannes Høsflot Klæbo skrapet opp skiene på en ølkork og falt, mens tilskuere kastet øl på svenske Daniel Rickardsson.

VILLE TILSTANDER: Det gikk hardt for seg blant tilskuerne under femmila i Holmenkollen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VILLE TILSTANDER: Det gikk hardt for seg blant tilskuerne under femmila i Holmenkollen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Kaos preget timene i etterkant av femmila i Holmenkollen. Politiet meldte om slåsskamper, fyll og mennesker som gikk i T-banesporene.

Dagbladet var selv vitne til de lite barnevennlige scenene med voksne mennesker som sjanglet rundt i Holmenkollen og nektet å følge politiets ordre. Det er dette som gjør at mange foreldre ikke lar barna dra opp til Kollen for å se sine idoler på nært hold.

FARLIG: En mann står bakpå den fullastede t-banen i Holmenkollen. Det er potensielt livsfarlig, både med tanke på at man kan falle av og de strømførende skinnene. Vitne forteller til Dagbladet om blindpassasjeren: - Vi måtte gå til fots fra Holmenkollen og ned mot sentrum. Da en bane passerte oss mellom Slemdal og Ris, så vi at det det sto en bli... Vis mer

Det var en stor kontrast til den lenge positivt ladede folkefesten som fant sted i skiløypa da Dario Cologna spurtslo hjemmehåpet Martin Johnsrud Sundby og omstridte Maksim Vylegzjanin i comebacket.

Utøverne satte stor pris på den enorme entusiasmen de ble møtt med ute i løypa, i et folkehav og med et engasjement som skiller seg ut fra alle andre skirenn.

- Det er det kuleste rennet i året og det hardeste. Det er helt rå stemning. Det er som en festival, sier Daniel Rickardsson til Dagbladet.

- Jeg blir alltid like forundret når jeg kommer opp mot Frognersæteren. Det er så vanvittig mye folk og helt sinnssyk stemning. Det er helt unikt, sier den svenske langrennsprofilen.

Kastet øl på Rickardsson

Men det er på godt og vondt. Rickardsson, som ble beste svenske på 11. plass på femmila, forteller til Dagbladet at det var tilskuere som kastet øl på ham underveis i rennet.

ØL I LØYPA: Daniel Rickardsson, som her går med nr. 13 like bak Emil Iversen, opplevde at tilskuere i Holmenkollen kastet øl på ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ØL I LØYPA: Daniel Rickardsson, som her går med nr. 13 like bak Emil Iversen, opplevde at tilskuere i Holmenkollen kastet øl på ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Samtidig tror Johannes Høsflot Klæbo at det var en ølkork som gjorde at han falt og fikk skiene skrapet opp tidlig på femmila.

- Det er syke tilstander. De norske tilskuerne står og kaster øl på deg. Det skjedde i dag. Det var litt spesielt. Det er fest der oppe. «Wow», tenkte jeg. Det er helt kaos der, sier Rickardsson, som vant Kollen-femmila i 2014 foran Sundby.

- Var det ubehagelig at de kastet øl på deg?

- Nei, jeg tenkte ikke at det var ubehagelig der og da. Dette er en fest, og først og fremst er det bare helt rått. Enkelthendelser vil skje når det er så mange folk.

Dyrhaug mistet synet

Dramatisk var det også for Niklas Dyrhaug, som var nær ved å kollapse i løypa av helt andre årsaker enn tilskuerne.

- Jeg vet ikke hva som skjedde. Jeg gikk helt næringstom. Plutselig begynte jeg å miste synet. Jeg ble bare svimmel og klarte ikke å flytte føttene, sier en skjelven Dyrhaug.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Da var det bare å forsøke å komme seg til mål. Det var en skikkelig næringssmell, konkluderer han.

- Helt rått

Også franske Maurice Manificat, leder av distansecupen, fikk det tøft mot slutten. Men den franske langrennsprofilen roser arrangementet.

- Atmosfæren her er helt fantastisk. Jeg er heldig som får oppleve dette, sier Manificat.

Briten Andrew Musgrave gikk imidlertid ikke næringstom og imponerte stort med sin 7. plass. Å gå i folkehavet i Holmenkollen ga ham mye energi.

- Det var rått å gå her. På Frognersæteren var det helt vilt. Tilskuerne her er gale. Det er så mange flere enn på alle andre renn, sier Musgrave til Dagbladet.

FOLKELIV: Ingen andre skirenn er i nærheten av å tiltrekke seg så mange tilskuere og skape den samme stemningen som på femmila i Holmenkollen. Foto: Bjørn Langsem
FOLKELIV: Ingen andre skirenn er i nærheten av å tiltrekke seg så mange tilskuere og skape den samme stemningen som på femmila i Holmenkollen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

I fjor var Marit Bjørgen kritisk til at kvinnene måtte gå sin tremil søndag, da det ikke er i nærheten av like mye tilskuere. Likevel fikk ikke Bjørgen og co. gå tremila på den feststemte Kollen-lørdagen i år heller.

Forsvarer Bjørgen

Rickardsson synes det er dumt.

- Jeg synes personlig at det bør være femmil og tremil samme dag. Jeg skjønner ikke hvorfor det ikke går an, men det kan hende at det er noe økonomisk her, sier svensken til Dagbladet.

- Det er synd. Det blir ikke den samme festen for kvinnene. Da blir det en baksmell etter lørdagen og mange færre folk på tremila.

Maksim Vylegzjanin forteller at å gjøre comeback i Holmenkollen var helt perfekt for ham. Kollen-femmila har en spesiell plass i russerens hjerte.

- Det er veldig moro å gjøre comeback nettopp her i Holmenkollen. Det er en veldig spesiell plass for meg. Det er helt fantastisk at folk telter og overnatter her og skaper et så vanvittig kult arrangement. Jeg elsker å gå her, sier den russiske langrennsstjerna til Dagbladet.

Klæbo: - Brutalt

Verdensener Johannes Høsflot Klæbo debuterte på sin side i Kollen-femmila. Det endte med en beskjed plassering og en tøff dag på jobben.

- Det var brutalt, men samtidig en fin opplevelse. Det var så mye folk at man blir litt løftet fram. Det er noe spesielt. Jeg har aldri opplevd noe sånt folkeliv, sier Klæbo.

Han gikk på trynet og trodde etterpå det var fordi han kjørte på en ølkork. Til Dagbladet sier Klæbo at han har en god jobb å gjøre før han er en potensiell femmilsvinner. Han inspireres av jevngamle Aleksandr Bolsjunov, men tror det vil ta flere år med god trening å mestre distansen.

- Det blir en vurdering for meg om jeg skal dyrke mine spissegenskaper eller forsøke å bli god nok til å vinne også femmiler. Det er noe jeg har lyst til en gang i framtida, sier Klæbo til Dagbladet.

Femmila i Holmenkollen er den hardeste i så måte.

- Femmil i fristil i denne løypa er vel det som passer meg aller dårligst, men det finnes andre femmilsløyper som kan passe meg bedre, tror Klæbo.

Endelig for Musgrave

Musgrave er beviset på at det plutselig kan løsne en dag på femmil. Etter å ha vært blant de siste i mange år i Kollen, tok briten i dag steget opp helt til seierskamper.

- Jeg har gått i Kollen sju ganger og alltid vært blant de ti siste på resultatlista. Da er det ganske stor forvandling når jeg er i dag er nr. 7. Men det irriterer meg at jeg er så svak psykisk i dag og ikke klarer å holde helt inn, sier Musgrave til Dagbladet.

- Det er rart at ikke flere byttet ski på sisterunden. Jeg merket da jeg kom opp i gruppa igjen at jeg hadde bedre glid enn de andre, men dessverre klarte jeg ikke helt å utnytte det. Jeg burde klart det bedre. Men det er enkelt å tenke slik i etterkant på alt jeg burde gjort annerledes.

Simen Hegstad Krüger var på sin side usikker om han i det hele tatt skulle stille til start på den legendariske 50-kilometeren i Holmenkollen.

- Lufta gikk litt ut av meg etter OL, som var det store målet. Men femmila her i Kollen er også gjev, så jeg ville prøve meg. Dessverre var jeg ikke helt på topp i dag, sier Krüger til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!