FØRST UTE: Her tar Bjørn Einar Romøren det første hoppet i nye Holmenkollen. Han landet på 111 meter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FØRST UTE: Her tar Bjørn Einar Romøren det første hoppet i nye Holmenkollen. Han landet på 111 meter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Kollenbrøleren som bare er dum

Her har de minste gutta mest gjort narr av seg selv.

||| NÅR Anette Sagen lander i den nye Holmenkollbakken i kveld, er guttas prøvehopping glemt som en teit guttestrek. Lite av det de  ikke fullt så hemmelige prøvehopperne drev med i flomlyset i går, fortjener plass i idrettshistorien. Men sånn rent privat kan noen av dem tenke tilbake på dette stuntet og skamme seg.

For selvsagt måtte bakken testes før Annette fikk det første offisielle hoppet, men like selvsagt var det ikke å sørge for det ble gjort av verdensrekordholderen Bjørn Einar Romøren; mannen som de lokale arrangørene helst ville ha til å foreta selve innvielsen.

HVOR mye mann Bjørn Einar var for anledningen, får han tenke over selv. Vi må vel gå ut fra at han har fått med seg den lokale debatten i Kollenhopp om hvem som skulle få æren av å være første hopper utfor bakken. Med det utgangspunktet burde han sagt nei til å være med på denne prøvehoppingen; vel vitende om at den ville se ut som en provokasjon.

Og enda mer barnslig:

• • Det var vel det den var.

Hverken hoppsjef Clas Brede Bråten eller landslagstrenerne Miko Kojonkoski og Geir Ole Berdal visste noe om Romørens hopping. Dette var en test i regi av rennleder Torgeir Nordby og gjengen fra Kollenhopp.

En test som i etterkant mer ser ut som et kupp.

FOR det er bare fjorten dager siden leder Roar Gausdal i Kollenhopp fortalte Aftenposten hva han mente om den brede folkeaksjonen for å få Anette Sagen først ut fra hoppkanten i Holmenkollen:

- Dette har jeg lite sans for. Sagen har ikke noe i Kollen å gjøre, sa Gausdal som da holdt fram Bjørn Einar Romøren som et naturlig valg.

Og sånn ble det altså i en test som ikke var mer hemmelig enn at både Dagbladet og billedbyrået Scanpix hadde fotografer på plass for å dokumentere det som skjedde.

VAR dette det karslige hoppmiljøets siste krampetrekning for å holde tilløpet fritt for jenter?

Neida; Roar Gausdal har forlengst forsikret både Aftenposten og oss at han ikke har noe imot Anette Sagen hverken som hopper eller menneske, og han lovet i samme slengen å respektere valget av første hopper om det så skulle bli en jente.

Det løftet brøt han, og så får enhver tenke sitt om resten av troverdigheten.

I LENGDEN betyr det ingen ting. Hoppgutta som er førstesidestoff i dag, er glemt ganske fort. Det er Anette Sagens svev i kveld som står seg i framtida.

Ikke fordi det blir lenger enn de 111 meterne som Bjørn Einar Romøren snek seg til i går, men fordi dette hoppet bærer med seg et syn på idrett der både jenter og gutter skal slippe å snike seg til de gode opplevelsene.

Der verdensrekordholder Romøren og noen hoppledere gjorde seg unødvendig små i går, blir valget av Anette Sagen som Holmenkollens førstedame stående som noe stort.

Norsk idrett har fått en ny bakke for en ny tid der Kollenbrølet fort overdøver denne tankeløse brøleren