DOPINGTATT: Alexandr Kolobnev (t.v.) Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET
DOPINGTATT: Alexandr Kolobnev (t.v.) Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGETVis mer

- Kolobnev regnes som en av verdens beste endagsryttere

Drama i Tour de France da russeren testet positivt.

(Dagbladet): Årets Tour de France har vært preget av stygge velt. Nå ser en dopingskandale ut til å ta over noe av oppmerksomheten.

Russiske Alexandr Kolobnev har levert en positiv dopingprøve.

- Alexandr Kolobnev har testet positivt på en dopingtest i løpet av touren. Jeg kan ikke si hvilket stoff han har testet positivt for, sa en talsmann for Tour-arrangørene til Reuters mandag kveld.

Kort tid etter at skandalen ble kjent meldte Reuters at han fikk sparken fra sykkellaget Katusja.

- Han har fått sparken. Og som en følge av våre interne regler er han nødt til å betale for skaden han har gjort på lagets omdømme, sa lagets talsmann Sergei Outstsjakov.

Senere kom det en pressemelding fra laget om at det er rytteren selv som har trekt seg i påvente av resultatet av B-prøven.

- God syklist Det er syklistens A-prøve som viser antydninger til dopingbruk. Kolobnev er den første rytteren som tester positivt i årets Tour de France.

- Det kommer ikke som en bombe, sier tidligere proffsyklist Mads Kaggestad til Dagbladet.

- Kolobnev er regnet som en av verdens beste endagsryttere. Han har flere gode plasseringer, men dessverre viser dette at holdningene ikke holder mål, sier Kaggestad.

- Systemet fungerer Analysen ble utført av laboratoriet i Chatenay-Malabry og det skal dreie seg om stoffet hydroklortiazid. Middelet er vanndrivende og brukes til å skjule spor av andre stoffer.

- Dette viser at dopingsystemet fungerer. Vi skal likevel ikke dømme ham før b-prøven er analysert. Uansett blir dette garantert morgendagens snakkis i feltet, sier Kaggestad.

Russeren er nummer 69 i sammendraget.

Strenge interne regler Han var i brudd på den 8. etappen opp til Super-Besse.

- Etter hva jeg har hørt har Katusja et veldig strengt internt system. Rytterne må betale helt sinnssyke bøter dersom de blir tatt for doping. Jeg er spent på hva som skjer med Kolobnev nå, sier han.

Tidligere har han markert seg med to VM-sølv i fellesstart fra 2007 og 2009. Under fellesstarten i OL i Beijing i 2008 tok han en 4.-plass bak blant andre allerede dopingdømte Davide Rebellin.

Kolobnev har tidligere syklet for blant andre Rabobank og CSC

I en uttalelse fra det internasjonale sykkelforbundet UCI heter det at russeren avga en positiv urinprøve 6. juli.

UCI sa rett etter at hendelsen ble kjent at rytteren ikke er kastet ut av touren, fordi regelverket ikke gir muligheter for en midlertidig suspensjon på grunn av stoffet han har testet positivt for. Men samtidig sier de at de føler seg sikre på at Kolobnevs lag Katusja vil gjøre det rette i saken.

Nå viser det seg at laget har bestemt å sparke russeren, dermed er han ikke med laget videre.

IKKE OVERRASKET: TV 2-ekspert og tidligere proffsyklist
Mads Kaggestad.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
IKKE OVERRASKET: TV 2-ekspert og tidligere proffsyklist Mads Kaggestad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer