Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kolobnev straffes med fem årslønner i bot

Sjokkert Arvesen var lagkamerat med den doptatte russeren i to år.

SUSPENDERTE SEG SELV: Ifølge Team Katusjas offisielle hjemmesider trakk russiske Alexand Kolobnev seg selv fra Tour de France etter den postive A-prøven. Senere skal han ha fått sparken.Foto: SCANPIX/REUTERS/Pascal Rossignol
SUSPENDERTE SEG SELV: Ifølge Team Katusjas offisielle hjemmesider trakk russiske Alexand Kolobnev seg selv fra Tour de France etter den postive A-prøven. Senere skal han ha fått sparken.Foto: SCANPIX/REUTERS/Pascal Rossignol Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg etappen på live.dagbladet.no/tdf fra starten klokka 13.30. Sendingen på TV 2 starter klokka 13.50, med direktebilder fra klokka 14.15. Forventet målpassering er omkring 17.15 avhengig av farten på dagens etappe.

(Dagbladet): I går kveld fikk Tour de France sin første dopingsak for året, da russiske Alexandr Kolobnev ble hentet på hotellet av fransk politi.

Kolobnevs A-prøve skal ha testet positivt for hydroklortiazid, et vanndrivende stoff som i tillegg til å virke slankende kan skjule spor av andre stoffer.

Kort etter at nyheten sprakk hadde russeren trukket seg fra Tour de France, og risikerer sparken i Team Katusja - som reagerer knallhardt på dopingbeskyldninger.

SKUFFET: Kurt Asle Arvesen syklet sammen med Kolobnev i to år på CSC. Han fattet ikke mistanke til at russeren kunne dope seg.
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
SKUFFET: Kurt Asle Arvesen syklet sammen med Kolobnev i to år på CSC. Han fattet ikke mistanke til at russeren kunne dope seg. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Ifølge lagets egne hjemmesider må alle rytterne i Katusja skrive under på at en positiv dopingprøve medfører en bot på fem årslønner, en bot Kolobnev nå må regne med å betale dersom også b-prøven er positiv.

Ifølge TV 2s Mads Kaggestad er det ikke usannsynlig at russeren tjener mellom tre og fire millioner i året.

Arvesen i sjokk
Kurt Asle Arvesen syklet sammen med russeren i to år fra 2007 - 2009, i Team CSC. Han mottar meldingen fra Frankrike med vantro.

- Det blir et sjokk. Jeg er utrolig skuffa. Jeg kjenner ham jo godt som lagkamerat, og jeg kjente ham som en hardtarbeidende syklist og en omgjengelig type. Jeg har aldri hatt noen grunn til å mistenke ham, sier Arvesen til Dagbladet.

Han mener det er uforståelig at noen fortsatt risikerer å jukse, med all oppmerksomheten som fører med.

RAIDET I GÅR KVELD: Fransk politi utenfor Katusja-bussen. Ifølge det russiske lagets regler kan Kolobnev straffes med fem årslønner i bot for en positiv doptest. Det kan bety et tosifret millionbeløp.Foto: SCANPIX/REUTERS/Stefano Rellandini
RAIDET I GÅR KVELD: Fransk politi utenfor Katusja-bussen. Ifølge det russiske lagets regler kan Kolobnev straffes med fem årslønner i bot for en positiv doptest. Det kan bety et tosifret millionbeløp.Foto: SCANPIX/REUTERS/Stefano Rellandini Vis mer

- Man kan bare spekulere på hva som går gjennom hodet. Jeg regner med at han tror han ikke skal bli tatt. Det er umulig å få vite, sier Arvesen, som mener dopanklagene kaster lange skygger over Kolobnevs tidligere prestasjoner.

Russeren har blant annet to VM-sølv i fellesstart.

- Det er klart det gjør det. Når han viser sånne holdninger, selv om det ikke er sikkert at han var dopet, så er det klart at det stilles spørsmål, sier nordmannen.

Lurt av Basso
Arvesen har også tidligere opplevd å blitt lurt av lagkamerater. Da Ivan Basso ble utestengt i forbindelse med en dopingsak i 2007, hadde han nylig vært Kurt Asle Arvesens romkamerat.

- Jeg fikk oppleve det samme med Basso, og det var også bare utrolig skuffende. Vi bodde sammen i Tour de France, og jeg kjente Kolobnev også. Vi andre får gjort lite med det. Vi har ikke kontroll med alle hele tiden, og heller ikke lagene har kontroll med dem 24 timer i døgnet, sier han.

DAGENS LØYPEPROFIL: Aurillac - Carmaux, 158 km.Illustrasjon: ASO
DAGENS LØYPEPROFIL: Aurillac - Carmaux, 158 km.Illustrasjon: ASO Vis mer

Arvesen synes det er vanskelig å skjære alle over en kam, men innser at det generelt sett har vist seg vanskeligere å få bukt med holdningene i de latinske landene og i øst, der det selvfølgelig også finnes flere syklister.

Samtidig reagerer han med applaus for Team Katusjas brutale reaksjon mot den doptatte rytteren.

- Det er sånn det skal være, dersom man blir tatt i juks. Det er helt riktig, sier han om de strenge bøtene og den potensielle avskjedigelsen i Katusja.

Nå håper Arvesen at tilfellet Kolobnev er relativt ensomt.

INNSPURTEN: Muligheter for massespurt.Illustrasjon: ASO
INNSPURTEN: Muligheter for massespurt.Illustrasjon: ASO Vis mer

- Bortsett fra det vi har opplevd rundt Alberto Contador det siste året, så har det sett ut til å gå i rett retning. Vi får håpe at dette er et enkeltstående tilfelle, sier nordmannen til Dagbladet.

Merittert
Alexandr Kolobnev skal ha avlagt den positive dopingprøven etter den femte etappen fra Carhaix til Cap Fréhel. Han ligger for øyeblikket som nummer 69 i sammendraget.

Tidligere har han markert seg med to VM-sølv i fellesstart fra 2007 og 2009. Under fellesstarten i OL i Beijing i 2008 tok han en 4.-plass bak blant andre allerede dopingdømte Davide Rebellin.

Kolobnev har tidligere syklet for blant andre Rabobank og altså CSC.