RASK OG STERK: Manchester City-back Micah Richards hadde trøbbel med å stoppe Crystal Palace-angriper Victor Moses (t.v.) under ligacupmøtet i høst. I dag ble stortalentet Moses klar for Premier League-klubben Wigan. Foto: Tony O'Brien, Action Images/Scanpix
RASK OG STERK: Manchester City-back Micah Richards hadde trøbbel med å stoppe Crystal Palace-angriper Victor Moses (t.v.) under ligacupmøtet i høst. I dag ble stortalentet Moses klar for Premier League-klubben Wigan. Foto: Tony O'Brien, Action Images/ScanpixVis mer

Kom alene til England som 11-åring etter at foreldrene ble drept

I dag ble Victor Moses (19) klar for Premier League.

|||
(Dagbladet): I dag ble Victor Moses klar for Wigan Athletic. Han er hentet fra Crystal Palace for 2,5 millioner pund.

- Å spille i Premier League er en drøm, og jeg vil takke Roberto Martinez og Wigan for å gi meg sjansen til å gjøre det, sier unggutten til Wigans hjemmeside.

Det er en drøm som lever på gutterom over hele verden. Men selv om han har blitt benådet med et sjeldent talent, har veien til mål vært tøffere for Moses enn for de fleste andre.

Fryktet for livet Victor Moses kom til verden i Nigeria i desember 1990.

Men bare 11 år gammel, i 2002, mistet han begge foreldrene i religiøse konflikter mellom muslimer og kristne. Faren Austin Moses var prest og drev en kirke ved hjelp av kona Josephine, på tross av risikoen det medførte etter at sharialovene ble innført i 12 delstater i landet i 1999.

Victor, som var parets eneste barn, spilte fotball i gata med en ball laget av sammenrullede teipbiter da onkelen hans fant ham og fortalte ham den brutale nyheten.

Onkelen fryktet at guttens liv også var i fare, og han ble gjemt i huset til en venn, fortalte Moses i et intervju med Daily Mirror i fjor.

- Jeg forsøkte bare å være forsiktig etterpå. En uke etter at de ble drept kom jeg til England. De fikk meg ut så fort som mulig med tanke på sikkerheten min, fortalte Moses.

«Holy Moses» 11-åringen som ikke kjente noen i England, ble klassifisert som asylsøker og plassert i et forsterhjem i Croydon sør i London.

Han begynte å spille for et lokalt lag før han ble oppdaget av talentspeiderne fra Crystal Palace.

Klubben fikk også flyttet ham fra statlig skole til den velrennomerte privatskolen Whitgift School, der han blant annet fikk trene fotball under tidligere Palace-spiller Steve Kember.

I mai 2005 scoret Victor Moses alle målene da skolens 14-årslag slo en skole fra Grimsby 5-0 i den nasjonale skolecupfinalen, skrev The Guardian. Avisa gjenga også overskriften fra lokalavisa i Grimsby: «Holy Moses - Wonder Player Parts Red Sea». Laget fra Grimsby-skolen spilte i røde drakter.

Samme år avsluttet han sin første sesong for akademilaget til Crystal Palace. Han scoret over 50 mål.

- På rett stedOg derfra har oppturen bare fortsatt for Victor Moses.

Han har fått engelsk statsborgerskap og blitt en suksess på aldersbestemte landslag. Han har ifølge Wikipedia 2 kamper for England U16, 15 kamper og 9 mål for U17 og 12 kamper og 2 mål for U19.

Han debuterte for Palace i Championship som 16-åring, og scoret seks mål på sine siste åtte kamper for klubben. Før han altså i dag ble klar for spill på det øverste nivået.

- Han har et spesielt talent. Det kan du se direkte. Han har vært en stor hit i Crystal Palace, og nå har han sjansen til å vokse og modnes i Premier League, sier Wigan-manager Roberto Martinez.

Moses har sikkert mye å lære på fotballbanen i årene som kommer. Men utenfor banen ble han tidlig voksen.

- Når jeg ser meg tilbake, får det meg til å ville gjøre det beste jeg kan for meg selv og være sikker på at jeg er på rett sted. Jeg vil leve riktig og gjøre de riktige tingene. Jeg vil aldri være på feil sted til feil tid, slik de var, sa Moses i februar i fjor.