Champions League-kvalifisering, 2. runde 2019: Bate Borisov-Rosenborg

Kom dere på beina, RBK - her er det gode muligheter

Noen tap kan være til å leve med i fotball. Rosenborgs 1-2 i Hviterussland, fordi det er en kamp igjen, tilhører den kategorien.

DEN LILLE FORSKJELLEN: Rosenborg presset Bate Borisov i Hviterussland, men det var dette øyeblikket som avgjorde kampen til hjemmelagets fordel. André Hansen var sjanseløs da et innlegg ble flikket videre til 2-1. Men Rosenborg er ikke sjanseløse, hjemme på Lerkendal er mulighetene for avansement gode. Anders Konradsens bortemål sører for det. Foto: AP/Sergei Grits
DEN LILLE FORSKJELLEN: Rosenborg presset Bate Borisov i Hviterussland, men det var dette øyeblikket som avgjorde kampen til hjemmelagets fordel. André Hansen var sjanseløs da et innlegg ble flikket videre til 2-1. Men Rosenborg er ikke sjanseløse, hjemme på Lerkendal er mulighetene for avansement gode. Anders Konradsens bortemål sører for det. Foto: AP/Sergei GritsVis mer

BATE Borisov-Rosenborg 2-1 (1-1)

ROSENBORG GJORDE MYE riktig borte mot BATE Borisov. Det lover godt. Det hviterussiske laget er tross alt seedet som det femte beste laget i Champions League-kvalifiseringen. Rosenborg er elleve. Og når du er modig, skaper muligheter og scorer mål på motstanderens arena, og ikke taper med mer enn ett mål, er ingen dører stengte.

Det er selvfølgelig ingen god følelse å tape en fotballkamp.

Men denne er ikke tapt.

BATE Borisov leder bare 2–1 etter første omgang.

Den andre skal spilles på Lerkendal om en uke.

I NORMALE ÅR, når Rosenborg er seg selv og ikke ligger på 15. plass i ligaen etter 16. mai runden, kan Eliteserien nærmest kjøres inn på et lokalt sidespor når jakten på et av gruppespillene i Europa begynner midt i juli. Om du ikke sparker trenerne da, slik tilfellet var i fjor. For i motsetning til alle konkurrentene i Norge har ikke topp tre vært en utfordring for Rosenborg.

Det har vært en selvfølge.

I løpet av de 30 siste sesongene har Rosenborg vært uten seriemedalje tre ganger (2005, 07, 08).

Selv seriemesterskapene – tjueen i tallet i den samme perioden – har en tendens til å komme av seg selv.

SÅNN ER DET ikke denne sesongen. Seks poeng og en målforskjell på minus seks scoringer på de åtte første kampene har sørget for det. Rosenborg ga seg selv et voldsomt tillegg fra start og har ikke seriebufferen de er vant til på denne tida av året. De har fem lag foran seg på tabellen. Hvilket betyr at Sarpsborg (B) og Tromsø (H) – de to neste ligakampene – er like viktige som neste motstander i Europa, enten det blir svenske AIK eller slovenske Maribor i tredje runde Champions League-kvalifiseringen (sammenlagtseier over Bate Borisov) – eller Sarajevo (tap) i tredje runde i Europa League-kvalifiseringen.

Etter det er det en vanskelig bortekamp mot Odd i Skien.

Slik tabellen fort kan se ut – fordi det er mange ut over Molde som nå ser store muligheter – kan det bli en må-vinne-kamp for Rosenborg.

DET ER IKKE bare uvant for en klubb som har gruppespill i Europa som et definert mål år ut og år inn. Det kan også bli litt hektisk. Rosenborgs spillerstall så riktignok knallsterk ut før sesongen. Når det norske sommervinduet for overganger åpner ved midnatt etter returkampen mot BATE Borisov onsdag i neste uke, må stallen fornyes/forsterkes. Men spørsmålet er fra hvilken hylle nå som den dramatiske publikumsnedgangen bare føyer seg inn i rekken av økonomiske utfordringer på Lerkendal.

Butikken går ikke så godt som ønsket.

Sjefen for den daglige driften, Tove Moe Dyrhaug, har sagt at det vil gå ut over den sportslige satsingen.

SPILLERNE TENKER HELDIGVIS ikke på det, butikken får ansre ta seg av. De begynner å finne formen og gjør som de gjorde denne onsdagskvelden i Hviterussland, trykker på for å vinne fotballkamper. For det var ikke et Rosenborg som forsvarte seg til en god hjemmemulighet vi så mot et hjemmelag som har spilt gruppespill i Champions League fem av de ti siste åra, det var et Rosenborg som skapte sjanser, ønsket å vinne og prøvde å vinne fotballkampen.

Det holder liv i Rosenborgs konstante drøm om et nytt gruppespill i verdens gjeveste klubbturnering.

Akkurat nå er den verd å drømme.