Michael Schumacher:

Kom først med gode nyheter om Schumacher. Nå endrer han utspillet: - Ikke det jeg egentlig mente

Venn og tidligere kollega av Formel 1-stjerna.

HAVNET I KOMA: Michael Schumacher havnet i koma etter en skiulykke i 2013. Siden har det vært få oppdateringer om den tidligere Formel 1-stjernas helse. Foto: EPA/DIEGO AZUBEL 
HAVNET I KOMA: Michael Schumacher havnet i koma etter en skiulykke i 2013. Siden har det vært få oppdateringer om den tidligere Formel 1-stjernas helse. Foto: EPA/DIEGO AZUBEL Vis mer

(Dagbladet): Ross Brawn - tidligere sjef i Mercedes F1 og Ferrari - er en nær venn av Michael Schumacher (47) og kom nylig med positive uttalelser om tilstanden til tyskeren som havnet i koma i romjula 2013.

Nå vil han korrigere seg selv.

- Jeg ble sitert på at han (Schumacher) gjør framskritt og det var ikke det jeg egentlig mente. Familien vil gjøre dette privat og det må vi respektere. Så jeg vil ikke si annet om helsetilstanden enn at vi er ekstremt håpefulle og håper vi vil se Michael igjen slik vi kjenner ham, sier Brawn, ifølge The Guardian.

VENNER: Michael Schumacher og Ross Brawn. Foto: REUTERS/Christian Charisius
VENNER: Michael Schumacher og Ross Brawn. Foto: REUTERS/Christian Charisius Vis mer

- Oppmuntrende

Det var i starten av november at Brawn snakket positivt om tilstanden til den gamle Formel 1-stjerna.

- Det er oppmuntrende tegn og vi ber alle hver dag om at vi får flere av dem, sa Brawn til BBC 2. november.

Brawn jobbet med Schumacher under alle hans sju VM-titler - og er en av få personer med kjennskap til den gamle motorsportstjernas helsetilstand. Schumacher havnet i koma i en skiulykke 29. desember 2013. Siden har offentligheten fått svært få opplysninger.

På spørsmål om Brawn besøker Schumacher, svarer den tidligere Formel 1-toppen følgende:

- Ja, det gjør vi. Vi besøker ham, håper og ber om at han en dag skal bli helt bra igjen, sier Brawn.

Sterk person

Schumachers venn forteller også om den vonde dagen da han fikk beskjed om tyskerens ulykke.

- Jeg var på vei til Skottland for å feire nyttår da hans assistent ringte. Vi avlyste alle planer og dro for å besøke ham. Det var fryktelig traumatisk for familien.. Og ikke minst sjokkerende. Michael var en så sterk person og i løpet av hele karrieren pådro han seg bare ett beinbrudd. Ironien i hva som skjedde i det roligere livet er fryktelig, sier Brawn.

Det har vært mange rykter rundt Schumachers tilstand, og det har knapt blitt sagt noe offentlig det siste året.

I september fortalte derimot tyskerens advokat følgende i forbindelse med en rettssak:

- Han kan ikke gå, sa advokat Felix Damm, som la til at Schumacher heller ikke klarer å stå selv med hjelp fra terapeuter.

KOMA: Video viser Schumacher på ski i Madonna di Campigilo i Italia i 2006. Formel 1-legenden Michael Schumacher pådro seg ifølge flere medier hjerneblødning da han var utsatt for en skiulykke i de franske alper. Video: NTB Scanpix Vis mer

Schumachers advokater var i retten i et søksmål mot magasinet Brunte, som hevdet å ha et eksklusivt intervju der det også ble hevdet at Schumacher «kan gå igjen».

Tyskerens tilstand har helt siden 2013 vært gjenstand for massiv spekulasjon i internasjonale medier, ofte til familien og andres frustrasjon. Nylig opprettet Schumachers støttespillere offisielle kontoer i sosiale medier der fansen kan holde seg oppdatert.

Michael Schumacher er kanskje verdens mest kjente motorsportsprofil. Han debuterte i Formel 1 den 25. august 1991. Tyskeren tok totalt 91 Grand Prix-seirer og sju VM-titler (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004).

Han er gift med Corinna og har to barn (Gina-Maria og Mick).

Reagerte

Morten Horn, overlege på nevrologisk avdeling på Oslo universitetssykehuset, reagerte på optimismen rundt Schumacher, og tok selv kontakt med Dagbladet i april i håp om skape et mer korrekt bilde og unngå falske forhåpninger hos norske fans og falske forventninger generelt om hva en tilstand som tyskerens innebærer.

Fremdeles skal Schumacher være i en vegetativ eller minimalt bevisst tilstand. Overfor Dagbladet forklarte Horn hva det kan innebære:

- Det er høyst usikkert hva Schumacher kan få med seg, tenke over og forstå det som blir vist og fortalt ham. Hans evne til å kommunisere utad er trolig høyst begrenset, sa Horn.