- Kom hit, Sol-kar!

HANOI (Dagbladet): - Sol-kar, Sol-kar, roper førti skolebarn på en skabbete gressplen i en av Vietnams hovedstads mange fattige bydeler. Det er ingen tvil om hvem de vil ha som æresgjest.

Vi står på plassen hvor Norges Fotballforbund i disse dager setter opp en såkalt binge, en kunstgressbane som så mange norske ungdommer har glede av over hele landet. På denne barne- og ungdomsskolen har 800 elever ingenting å hjelpe fotballinteressen med. Det nærmeste en ball de kommer er en utpint, dvask gummisak, som med velvilje kan likne en liten basketball.

- Jeg begynte å spille fotball med en grillet grapefrukt. Først klatret jeg opp i treet og skar ned en frukt. Så brente jeg den på bålet så den skulle bli litt hardere. Så sparket vi med den i et kvarter før vi måtte opp og hente en ny. Men vi måtte spille! sier Nguyen Hoang Phuong, som er Fotballforbundets assistent i Vietnam.

Han hjelper prosjektleder Jostein Johannessen med alle aktivitetene til forbundet. Til nå har de trent opp en lang rekke vietnamesere til å bli instruktører rundt om i landet. Men det er fotballbingen som er det store prosjektet.

250000 kroner

- Det koster om lag 250000 kroner å bygge banen. Den skal ikke bare gi elevene her muligheten til å sparke fotball, men vil være åpen for alle barn og ungdommer i nabolaget og elever fra andre skoler. Vi har knyttet klare krav til bruken: Det skal være gratis, og ingen kommersielle aktiviteter skal være på banen, sier Johannessen.

Han ser på fotballen også som en mulighet til å utvikle demokratiet i ettpartistaten Vietnam.

- Vi jobber for at de skal endre tankegangen gjennom at fotballen er for alle, der ingen på toppen skal styre aktiviteten. Bruken skal organiseres av dem selv, og de skal lære av hverandre. Vi håper å spre noe av det beste fra breddeidrettens tankegang i Norge, sier Johannessen, som har bodd i Vietnam i to år for å utvikle prosjektet.

Disiplin

Denne lørdagen får vi virkelig se hvilken disiplin rektor har over lærere og elever. Det er egentlig fridag for de minste. Men mens vi står ute på plassen, kommer plutselig 40- 50 elever marsjerende i uniform på sirlig rekke. Når de er nær nok, rekker de opp hendene samtidig og vinker en hilsen.

Det er ikke lett å få tatt et bilde. For ungene er ikke vant til å bryte rekka og stimle sammen.

Litt engstelig venter de på klarsignal fra frøken. Når det kommer, ser de overrasket på hverandre før de henrykt tuller seg sammen.

De har imidlertid ikke fått drillet inn Solskjær-kunnskapen. Den kommer spontant når Dagbladet drar fram bildet.

Solskjær-kunnskap

- Hvem er dette? spør vi.

Tjue hender i været. Ingen roper ut før de blir bedt om det. Da kommer det i munnen på hverandre.

- Sol-kar, Sol-kar.

- Vil dere at Ole Gunnar Solskjær skal komme hit?

- Yes, brøler de.

Johannessen tar signalet. Han håper United-spilleren og Unicef-ambassadøren kan ta turen hit når sesongen er ferdig.

- Solskjær er jo en av de som har vist at han ikke bare bryr seg om fotball. Tenk hvor mye det ville ha betydd for det viktige utviklingsarbeidet her hvis han kom hit, sier Johannessen.

SOLSKJÆRLØKKA? Her skal Fotballforbundet bygge den første kunstgressbanen i Sørøst-Asia - for ungene i Hanois fattigstrøk. De vet utmerket godt hvem Ole Gunnar Solskjær er, selv om uttalen er vanskelig. Og de vil at han skal komme på besøk.
BINGE: På Hoang Hoa Tham-skolen skal NFF bygge en fotballbinge.
INNFLYTTER: Jostein Johannessen har jobbet med Fotballforbundets prosjekt i Vietnam i to år.