Kom igjen da mann, smil

ULLEVAAL (Dagbladet): Nils Johan Semb var stille tilfreds da Japans landslagstrener doserte om Norges overlegenhet etter kampen. Det hadde han all grunn til. For Semb hadde ikke tålt en ny målløs forestilling. Da hadde han fått hele nasjonen på nakken.

VM-kvalifiseringa vi misset fikk det til å ulme i det fotballfolket Drillo skjemte bort i 90-åra. Så mye at Nils Johan Semb stilte stillingen sin til disposisjon midtveis i gruppespillet. Og sjøl om vi rundet av den miserable kvalifiseringa med sju scoringer mot Wales (3-2 H) og Armenia (4-1 B), glødet det fortsatt.

Og:

Etter årets 0-1 mot Belgia(B), 0-0 mot Tunisia(B) og 0-0 mot Sverige(H) var det mange som mente at det var hans siste sjanse i går.

Fryktet 0-0 igjen

Derfor var Nils Johan Semb lettet etter 3-0 mot VM-arrangør Japan. Og han var veldig lettet også. Men mer inni seg enn synlig utenpå. Han ville i hvert fall ikke komme her og komme her.

Men engstelig var han. I 72 minutter. Inntil Henning Berg headet inn 1-0 på en frekk frisparkvariant. Og da årets første scoring endelig lå der, fikk han i tillegg det han har prøvd å få alle fotballglade nordmenn til å tro på i hele vinter:

Enda flere scoringer.

Så da må det vel ha vært en personlig seier også, da - og ikke bare lagets?

- Ja, sier Nils Johan Semb. - Absolutt. Og derfor har jeg en veldig god følelse akkurat nå. Tre scoringer overgår alt.

Men som sagt - han var engstelig fram til 1-0.

- Jeg tenkte absolutt på 0-0, sier Semb. - Ikke minst i første omgang, da vi etter min mening spilte best og absolutt burde scoret. Og da tenkte jeg mye på det jeg har sagt i vinter - at det har vært mye bra, men altfor mye nesten. Derfor var det vanvittig deilig å få akkurat det 1-0 målet.

Fordi:

- Den første scoringa i en kamp preger internasjonal fotball til de grader. Og du så det med en gang vi kom foran - du så hvordan sjøltilliten spredte seg i laget. Plutselig sprudlet vi, og så kom det to vakre scoringer til.

- Klart det er viktig etter to 0-0-kamper på rad.

Spissparet begeistrer

Defensivt er Norge tilbake der vi var i våre beste stunder. Mot et lag av japansk kaliber var vi aldri truet.

- Full kontroll i 90 minutter, sier Semb. - Vi ga ikke bort veldig mye. Men det var ikke det defensive vi hadde fokus på i dag - det var scoringer. Fordi det er mål fotball handler om.

Nils Johan Semb er begeistret over spissparet Ole Gunnar Solskjær og Steffen Iversen. Så mye at han sikkert vil gi dem tid. For bak Tottenham-spissens kriging og evne til å binde opp motstandernes forsvarere, kommer United-Ole til sjanser og avslutninger. Akkurat slik han skal.

Men Semb er lykkelig på Sigurd Rushfeldts vegne også. Han kom inn for en ryggplaget Steffen Iversen og gjorde 2-0 med helproff og stolt presisjon.

- Et strålende innhopp, sier Semb. - Og jeg kan jo legge til at Sigurd var veldig nær ved å spille fra start.

Fikk ro - sitter trygt

Eirik Bakke får også ros. Sammen med sin sentrale midtbanemakker Trond Andersen.

- Eirik var bedre enn på lenge. Han gjorde en god kamp. Og sjøl om Trond ikke er typen som synes så veldig mye, gjør han en meget viktig jobb for laget. Han er veldig ofte der ballen kommer, og gir oss god balanse.

Folket som sådant vil ha John Arne Riise på venstrekanten - ikke på backen. Alle med supporterskjerf og lue vil nemlig se John Arne gjøre det han gjør for Liverpool - feie framover, skyte og score mål - for Norge også. Men det var ikke noe tema for Nils Johan Semb i går. Etter to kamper med Riise som kant ville han prøve ut Riise på backen.

- John Arne er et alternativ begge steder, men i denne kampen var han back. Jeg ville se ham der og var aldri inne på tanken om å flytte ham framover på banen.

Nils Johan Semb snakket også om trygghet i går kveld. Den tryggheten en seier gir. Men han kunne like gjerne brukt ordet ro.

For det var det han fikk.

Av de som bryr seg.

Fotballfolket.

SE, HAN SMILER: ...men det kom til slutt.
AVVENTENDE: På pressekonferansen etter kampen tok det litt tid før smilet kom fram hos landslagstrener Nils Johan Semb...