Kom med beviset

DE NORSKE LANDSLAGSGUTTA nekter å akseptere at Sverige er bedre enn dem i fotball. Det er mye som kan sies om en slik holdning: Litt manglende evne til selvkritikk, kanskje. Eller den langt mer positive: At gutta gir uttrykk for en optimisme og en offensiv holdning som er helt nødvendig for landslaget akkurat nå.

Men handling teller mer enn ord, så derfor: Kom med beviset!

BAK KRAVET ligger det tyngre motiver enn å vinne fotballforbundets jubileumskamp:

  • Å vinne tilbake publikum i forkant av et fotball-VM vi aldri kom til, og en påfølgende EM-kvalifisering der bare hjemmekampen mot Danmark i utgangspunktet vil skape den samme entusiasmen vi må tilbake til 90-tallet for å finne.
  • Landslagsspillernes selvfølelse og stolthet etter en trist VM-kvalifisering og de høyst forståelige anklagene etter forfallsraset til forrige landskamp.
  • Og enkelte av spillernes posisjon i den kjernetroppen landslagssjefen nå har begynt å dyrke.

NORGE TRENGER en prestisjetung seier igjen. Gjerne en klassiker. Det er snart to år siden sist: Spania i EM i juni 2000. Og så lenge vi befinner oss på et sportslig viktighetsnivå der poengene er uvesentlige, men prestisjen betyr alt, er det få nasjoner det passer bedre å banke enn Sverige. Kanskje ingen. I hvert fall ikke en gjeng frosne argentinere.

NORGE STARTER i en 4-4-2-formasjon. Spennende, fordi det er nytt for Norge. Ambisiøst, fordi det skjer mot en av Europas beste fotballnasjoner. Fotballteoretikerne som arrogant avviser at en tallkombinasjon har praktisk betydning for en spillestil, bør legge ekstra merke til Norges beste fotballspiller i kveld: Ole Gunnar Solskjær. Sentralt i banen, ikke halsende defensivt langs sidelinja i en flankejobb.

SELV OM BÅDE soneforsvaret og gjennombruddshissigheten er fasttømret i et norsk landslag, så gjør det noe med hele lagets opptreden i det øyeblikket Norge har en grunnformasjon som spillerne flest kjenner fra sine klubblag. I hvert fall skjedde det sist Semb gjorde et realt forsøk på å dyrke 4-4-2-formasjonen: borte mot Belgia midt under OL. Norge spilte en god fotballkamp, tross 0- 1-tapet.

MIDTBANEFIREREN latterliggjorde dem som hevder at Norge ha fem mann i lagdelen, snevet av eksperiment skapte en sjelden entusiasme - men kanskje aller viktigst for et fotballag som er bygd opp rundt defensiv trygghet: Solskjærs disiplin i forhold til å falle ned i midtbaneleddet etter balltap gjorde at Norge framsto minst like trygge som før defensivt. Og litt mer lovende offensivt.

Begge deler må skje hvis vi skal slå Sverige. Men det viktigste er den trua spillerne selv har. Da er det bare å glede seg til bevisene legges fram.