DRAPSTRUET: Svenske Lasse Anrell har terget på seg mange etter uttalelser om norske langrennsutøvere. Foto: Scanpix
DRAPSTRUET: Svenske Lasse Anrell har terget på seg mange etter uttalelser om norske langrennsutøvere. Foto: ScanpixVis mer

Johaug tatt for doping

Kom med sjokkuttalelser om Johaug. Nå er svensk kommentator drapstruet: - Det sto på norsk

- Skulle passe seg for å dra til Norge.

(Dagbladet): Svenske Lasse Anrell har vært en kontroversiell stemme i dopingdebatten etter at sakene til Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug ble kjent.

I en kronikk i Nya Wermlands Tidningen beskyldte kommentatoren blant annet Norge for å drive med systematisk doping av utøvere siden begynnelsen av 2000-tallet, med myndighetene i ryggen. Det har ført til mange sterke reaksjoner. Nå opplyser avisens redaktør at Anrell har mottatt drapstrusler, med det som kan være norsk avsender.

- Det var en klar trussel mot Lasse, skrevet på norsk. Det sto at han skulle passe seg for å dra til Norge, for da skulle han bli et hode kortere, sier Staffan Ander til Expressen.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarte årsaken til sin positive dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Politiet koblet inn

Trusselen er nå politianmeldt. Anrell forteller at han også har mottatt mange andre reaksjoner fra Norge etter kommentarene sine. Grunnen er utsagn som dette, hvor han foreslår å utestenge alle norske langrennsutøvere i to år:

«Jeg har egentlig bare ett forslag for å redde skisporten: Utesteng alle norske langrennsløpere i to år. Minst. Steng dem ute som en straff og som en sjanse til å rense opp i sin egen myr av astmamedisin og medisinmenn»

Han sjokkerte også med å sammenligne Johaug med dopingdømte Johann Mühlegg.

«Ja, kjære Therese - andre andre nordmenn gjør det, kanskje, men medisin til friske mennesker er alltid juks og alle andre gjør ikke det. Sanneheten er at man nesten visuelt kunne se at Therese ikke konkurrerte på samme vilkår som andre. Hun gikk på en frekvens som minner om de kinesiske langdistanseløperne i friidrett som var helt overlegne. Eller Johann Mühlegg. Men alle elsker jo Johaug. Sååå viktig for sporten. Sååå sjarmerende», har Anrell skrevet.

SVENSK KRITIKK: Den svenske avisa Expressen gjorde et telefonintervju med kommentator Lasse Anrell hvor han gikk hardt ut mot det han mener er doping i det norske idrettsmiljøet. Video: Expressen Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

«Känsliga saker»

I ettertid har Anrell fått merke at han har terget på seg mange.

- Jeg har ikke fått lese selve trusselen, men NWT har gått til politiet med den. Det er «känsliga saker», det her med Therese Johaug, bemerker Anrell.

Anrell har også ved flere tidligere anledninger kommet med stikk til Norge. Under Vancouver-OL i 2010 omtalte han den norske troppen, som hadde med seg fire psykologer til OL, ved å skrive at «alle vet at det bare er tapere som trenger idrettspsykologer».

Skiforbundet kommunikasjonssjef Espen Graff har omtalt Anrells siste uttalelser som «alvorlige».

DOPINGSJOKKET: Dagbladets Esten O. Sæther og Tormod Brenna kommenterer Therese Johaugs positive dopingtest. Video: Per Ervland / Dagbladet. Reporter: Lars Bryne Vis mer

- Vi registrerer at Anrell kommer med udokumenterte anklager mot norsk langrenn og beskylder navngitte utøvere for å dope seg. Det er alvorlig. Samtidig tar vi anklagene knyttet til medisinering i norsk langrenn på største alvor og nettopp derfor skal et granskningsutvalg ha en full gjennomgang av dette, sa Graff til Dagbladet 1. oktober.