Kom ned fra fjellet Drillo!

I går ba danskene Drillo ta på seg gummistøvlene og dra til fjells. Nå kan han komme ned og bli med den svenske VM-suksessen.

For de uinnvidde:

Det er en nordisk sommerkrig på gang.

Og om vi ikke er med i VM, er vi i det minste med på den.

Det hele startet med at Egil Drillo Olsen inntok et svensk TV-studio som ekspertkommentator i forrige uke og prekte fotballteorier som bare han kan.

Drillo har språk som en vekkelsespredikant og tegner helst fotballivet i grove streker med svart og hvit. Slikt blir det mye TV-moro av -- i hvert fall så lenge ingen dansker hører på svenske VM-sendinger.

Men det gjør de.

Sverige best

- Danskene er for spontane i forsvar til å lykkes, konkluderte Drillo, og spådommene ble fulgt opp av et intervju med den danske avisa BT der Drillo holdt Sverige som favoritt mot Danmark hvis lagene møtes i åttendedelsfinalen. Dette fordi danskene altså ikke var godt nok organisert defensivt.

Det var da avisas sportskommentator minnet om at denne nordmannen hadde en fortid som sjef for fotballens møkkanasjon. Han ba Drillo dra til fjells og bli der til VM var over.

Etterpå ble danskene felt nettopp på en kontring mot Senegal mens Sverige utnyttet et langvarig nigeriansk blackout til en viktig seier i turneringens klart hardeste pulje.

Slik kan Drillo bare komme seg ned igjen, i trygg forvissning om at han har teften i behold:

 • Sverige er for tida Nordens beste fotballag.

  Naturlig


  Forresten er det slik det også skal være.

  Sverige hører til supermaktene i internasjonal lagidrett. Svenskene er verdens beste i håndball, i toppen i ishockey og har VM-tradisjoner i fotball. Egentlig mangler de bare et topp basketlag for å holde nivå i alle de kapitalsterke globale lagidrettene.

  I svensk TV-studio sitter Drillo i fint selskap. Flere av de andre kommentatorene har selv spilt Sverige til bronsemedalje i 94-VM. For svenskene er det naturlig med et topplag som kan sende England ut dette mesterskapet, og de analyserer mulighetene deretter.

  Danskene har tross all sin fotballkultur bare hatt et internasjonal topplag i VM-sluttspillene. EM-gullet i 92 var et blaff, skapt av et dansk lag med et spill som minnet lite om deres dyrking av individuelle ballrettigheter og hjerterom for spontanitet.

  Det var neppe tilfeldig at det nevnte topplaget fra Mexico-VM i 86 falt på en spontan tversoverpasning i eget forsvar.

  Rett i arkivet


  Mer tilfeldig var det at svenskene ble reddet av stolpen da ballen gikk pingpong mellom egne forsvarsbein i en uvant slurvete førsteomgang. For da nigerianerne fikk kollektiv blackout i andre omgang og la vekk alle rester av organisering, hadde Sverige kvalitet til å utnytte muligheten.

  Som hos danskene er det de offensive spillerne som holder internasjonal toppklasse. I hvert fall så lenge Patrik Andersson er strekkskadet.

  Styrken på topp gir svenskene sjanser også i avslutningen mot Argentina. Til den kampen kommer de med både trygghet og tradisjon. Henrik Larsson har allerede signert nok en klassiker:

 • Blindløpet før 1 - 1, venstre/høyre føringen og den skråsikre avslutningen går inn blant de største svenske scoringene gjennom tidene.

  Og sorry dansker:

  Akkurat den samlingen av høydepunkter er uten tvil Nordens beste fotballarkiv.

  esten.o.saether@dagbladet.no

MÅL TIL Å SAMLE PÅ: Henrik Larssons 1 - 1 scoring er klassikeren som viser at Sverige kan gjøre fotballsuksess igjen.