Kombinert for kvinner blir VM-øvelse i 2021

Ifølge Det internasjonale skiforbundets (FIS) ferske framdriftsplan blir kombinert for kvinner egen øvelse i VM fra 2021.

VM-ØVELSE: Holmenkollen var stappet av tilskuere under VM i 2011. Nå kan også de kvinnelige kombinertutøverne bli med på moroa. Foto: NTB Scanpix
VM-ØVELSE: Holmenkollen var stappet av tilskuere under VM i 2011. Nå kan også de kvinnelige kombinertutøverne bli med på moroa. Foto: NTB ScanpixVis mer

– En historisk dag for kombinert og kvinner. Vi er kjempefornøyd med at styret i FIS ga full tilslutning til fremdriftsplanen. Grenen har lange tradisjoner, men har vært den eneste av skiidrettene som ikke har hatt kvinneklasse i mesterskap. Nå får endelig kvinnene innpass. Planen vår er å bygge opp et kvinnelandslag mot VM 2021. Dette blir en meget spennende prosess, sier sportssjef i kombinert i Norges Skiforbund, Ivar Stuan, til NTB.

I 2022 får kvinnene også sin kombinertdebut i OL-sammenheng. Det første norgesmesterskapet ble arrangert i Tolga 8. mars i år hvor Hanna Midtsundstad ble historisk mester.

Glad Røste

Skipresident Erik Røste gleder seg over beslutningen fra FIS.

– Nå er jeg veldig glad. Kombinertkomiteen i Norges Skiforbund har jobbet aktivt for dette i flere år, så det er ekstra hyggelig at dette gir resultater. Vi har blant annet arrangert jenterenn i kombinert i Granåsen de siste årene, der vi har hatt utøvere fra mange nasjoner på startstreken. IOC har også vært tydelig på at det skal være deltakende kvinner i samtlige øvelser på framtidens program, og derfor er det viktig at dette kom på plass, sier Røste til NTB.

FIS' siste møte før inneværende sesong tar til for alvor ble holdt i sveitsiske Oberhofen. Slagplanen for at kvinnelig kombinertidrett skal hjelpes fram er som følger:

Kontinentalrenn

Det blir kontinentalcuprenn i 2018. Kvinnene kommer med i junior-VM i 2019, ungdoms-OL i 2020. I 2020/21 vil det bli verdenscup, men kommer først som egen VM-øvelse i Oberstdorf 2021. I OL i Beijing i 2022 vil kvinnelige kombinertløpere være med for fullt.

Dermed er det ingen vinteridretter igjen på det olympiske kartet som bare er forbeholdt menn.

FIS' høstmøte gikk også god for terminlisten for 2016/17 med små endringer. De godkjente de foreløpige terminlistene fram til 2020/21-sesongen.

Sluttrapporten fra ungdoms-OL i Lillehammer ble også gitt videre til neste arrangør.

Datoene for kommende verdensmesterskap i nordiske grener i Oberstdorf i 2021 ble fastsatt og mesterskapet går fra 23. februar til 7. mars. Alpin-VM i Cortina d'Ampezzo samme år går av stabelen fra 8. til 21. februar.

(NTB)

HISTORISK: Hanna Midtsundstad  (nummer to fra høyre) vant i mars det første kombinert-NM for kvinner. Foto: NTB Scanpix
HISTORISK: Hanna Midtsundstad  (nummer to fra høyre) vant i mars det første kombinert-NM for kvinner. Foto: NTB Scanpix Vis mer