Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kombinert for kvinner

Kombinertjentene får endelig delta. Johaugs søskenbarn og historiske jenter vekker oppsikt: - Matcher gutta

Magnus Moan synes det er på høy tid at de kvinnelige kombinertløperne får delta i VM og OL. Flere er allerede så gode at de angivelig matcher guttene på sin alder.

HISTORISK: For første gang fikk kombinertjentene delta under Oslo Skishow. Det er bare starten på en endeløs rekke av barrierer som skal brytes. Her jubler Anna Odine Strøm for seier foran Hanna Midtsundstad og Ida Marie Hagen på de andre pallplassene. Foto: Snorre Veggan/Holmenkollen Skishow/Norges Skiforbund
HISTORISK: For første gang fikk kombinertjentene delta under Oslo Skishow. Det er bare starten på en endeløs rekke av barrierer som skal brytes. Her jubler Anna Odine Strøm for seier foran Hanna Midtsundstad og Ida Marie Hagen på de andre pallplassene. Foto: Snorre Veggan/Holmenkollen Skishow/Norges Skiforbund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Heldigvis har idretten etter hvert blitt en arena som er til for jentene i like stor grad som for guttene.

Men det har lenge vært ett unntak: i kombinertsporten.

Der har kombinertgutta for lengst blitt et begrep og gitt det norske folk mange store øyeblikk i VM og OL. Kombinertjentene har imidlertid vært ikke-eksisterende.

Det skal det nå bli en klar forandring på. Tiden er kommet for å bryte en endeløs rekke av barrierer og skape idrettshistorie.

Denne vinteren arrangeres det flere internasjonale konkurranser for kvinnelige kombinertløpere, som har mange høydepunkter å jobbe fram mot. De største høydepunktene kommmer når kombinertjentene får delta i VM i 2021 og - om alt går etter planen - kanskje også OL i 2022.

Før den tid skal idretten bygges gradvis opp med kontinentalcup som konkurransearenaen, før de får en egen verdenscup og etter hvert eget junior-VM og ungdoms-OL. I 2021 klimakset med VM i det aller gjeveste selskapet.

Der kan nye norske idrettshelter skapes - omsider også i kvinnekombinert.

- Det er fantastisk bra og på høy på tid. Jeg vil gi cred til Skiforbundet og FIS som nå legger forholdene til rette for kvinnekombinert. Det er siste gjenværende idrett der det bare har vært herrer. Det er kjempebra og starten på noe nytt og spennende, sier kombinertlegenden Magnus Moan til Dagbladet.

- Det er på tide. Jentene er avhengige av å få mange og gode konkurranser før de skal inn i VM. Dette er en veldig bra start på denne veien, supplerer landslagskollega Magnus Krog.

Historisk konkurranse

TOMMEL OPP: Kombinertprofilen Magnus Moan er glad for at kombinertkvinnne endelig blir satset på.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TOMMEL OPP: Kombinertprofilen Magnus Moan er glad for at kombinertkvinnne endelig blir satset på. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Under Oslo Skishow i Holmenkollen lørdag kveld deltok det faktisk like mange kvinner i kombinert som i langrenn, hvor Marit Bjørgen som vanlig gikk til topps.

Dette var første gang kombinertjentene fikk delta i et såpass stor arrangement.

I det historiske kombinertrennet for kvinnene vant Anna Odine Strøm foran Hanna Midtsundstad og Ida Marie Hagen. Dernest fulgte Thea Øihaugen, Gyda Westvold Hansen, Marte Leinan Lund, Mille Marie Hagen, Thea Minyan Bjørseth og Mari Leinan Lund.

- Det var helt fantastisk. Det er en drøm å vinne i Holmenkollen foran så mange folk. Det å endelig få konkurrere med de store, har vært en drøm lenge. Det har vært en drøm siden jeg begynte å hoppe og gå på ski da jeg var seks år, sier vinner Anna Odine Strøm til Dagbladet.

Finn-Hågen Krogh tror gutta jubler

Hun er 19 år, men likevel den eldste av de meget unge kombinertjentene. Alta-jenta håper å gjøre det samme som sambygdingen Finn-Hågen Krogh og vinne gjeve mesterskapsmedaljer i tiden som kommer.

- Når vinterhalvåret er lengre enn sommerhalvåret går fort fotballen vekk. Da blir det mye langrenn og skihopp i Alta. Finn hilser på meg når vi møtes, faktisk. Han vet hvem jeg er. Det er gøy. Målet er å bli like god som Finn en dag, sier Strøm til Dagladet.

JOHAUG-GENER: Gyda Westvold Hansen (15) har lært mye av søskenbarna Therese og Karstein Johaug. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
JOHAUG-GENER: Gyda Westvold Hansen (15) har lært mye av søskenbarna Therese og Karstein Johaug. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

Finn-Hågen Krogh gleder seg over at kombinert nå endelig kan vokse fram også på kvinnesiden.

- Det er veldig spennende. Det er bra at damene får gå. Jeg tror kombinertgutta er glade for det også, sier Krogh til Dagbladet og smiler lurt.

Det har han rett i. De norske kombinertgutta jubler over fremveksten, og Magnus Krog beskriver flere av kombinertjentene som så store talenter at de faktisk matcher jevngamle gutter.

Johaugs søskenbarn herjer i løypa

Ett av talentene er Therese Johaugs 15 år gamle søskenbarn, Gyda Westvold Hansen. Hun har trent med både Karstein og Therese Johaug og har definitivt genene på plass.

- Gyda er helt rå i løypa til å være 15 år. Målet mitt i hver konkurranse er å gå fortere henne på ski. Det er ikke alltid det går, selv om hun er bare 15 år. Hun er ekstremt sterk til å være så ung. Det er imponerende, sier 19 år gamle Anna Odine Strøm.

Selv er Gyda Westvold Hansen mer beskjeden og mener faktisk at hun er enda bedre i hoppbakken enn i løypa, til tross for de gode utholdenhetsgenene som kjennetegner Johaug-familien.

ENTUSIASME: Ida Marie Hagen, Mille Marie Hagen, Anna Odine Strøm og Hanna Midtsundstad er klar for å skape historie i kombinert. Foto: Kombinertlandslaget, NSF 
ENTUSIASME: Ida Marie Hagen, Mille Marie Hagen, Anna Odine Strøm og Hanna Midtsundstad er klar for å skape historie i kombinert. Foto: Kombinertlandslaget, NSF  Vis mer

- Jeg tror egentlig at jeg er best i hoppbakken. Det er mulig jeg har et litt annet talent enn Therese, sier Hansen til Dagbladet.

- Jeg har vært med Therese på rulleski og fått en del teknikktips, men jeg har gått enda mer med Karstein. Det er veldig mye å lære av dem. Det hadde vært gøy å bli verdensmester i 2021, men da må jeg ha en del flaks, sier kombinerttalentet beskjedent.

Trenes av kombinertgutta

Magnus Krog, som har trent flere av kombinertjentene, gleder seg over fremgangen som de viser.

- Det er gøy at Gyda med sitt skitalent velger kombinert. Det er et fint signal for framtiden. Det er et veldig bra kombinertmiljø der Johaug-familien kommer fra. Mange av disse kombinertjentene er kjempegode og kan faktisk matche gutta på samme alder. Det er imponerende, sier kombinertprofilen til Dagbladet.

Krog har vært trener for flere av dem på sommeskiskolen i kombinert i Granåsen. Han mener det er en seier for kombinertsporten at jentene endelig satses på.

- Det er kjempegøy at jentene var med i Kollen i helga. Det gir en ekstra dimensjon. Det er mange offensive jenter som satser på kombinert og får en fullverdig konkurranse i et godt selskap her i Kollen. Det er moro og fortjent, sier Krog.

Det samme mener Magnus Moan, som helst skulle ha sett at kombinert for jenter hadde kommet enda tidligere på programmet.

UNGE JENTER: Gjennomsnittsalderen er lav for Norges beste kombinertjenter, som jobber fram mot blant annet VM og OL i 2021 og 2022 .Foto: Kombinertlandslaget, NSF 
UNGE JENTER: Gjennomsnittsalderen er lav for Norges beste kombinertjenter, som jobber fram mot blant annet VM og OL i 2021 og 2022 .Foto: Kombinertlandslaget, NSF  Vis mer

- Det har blitt jobbet for dårlig nedover og vært for lite penger. Dette blir bedre og bedre nå, og FIS har endelig snudd. Det er gledelig. Det er overhodet ingen grunn til at jentene ikke skal holde på med kombinert, sier Moan til Dagbladet.

- Det er et vanvittig potensial i jentene. Det hadde vært utrolig spennende å få jobbe med dem en gang etter min egen utøverkarreire.

Inspireres av Anette Sagen

Nå vil kombinertjentene skape historie.

- Historien er til for å skrives. Det er veldig inspirerende. Vi får bare håpe at vi får en sjanse videre, og det ser virkelig sånn ut nå. Det er utrolig artig at vi har kommet inn på mesterskapsprogrammet. Det var en stor lettelse og viser at framtida vil gi muligheter. Det er bare å jobbe på, sier Anna Odine Strøm.

- Anette Sagen viste at det går an å gjøre forandringer i kvinneidretter. Det er inspirerende for oss. Vi skal ha en del internasjonale konkurranser i den kommende sesoneng. Det har vært lite av det før, så vi vet ikke helt vi står. Jeg tror det er en del gode fra Tyskland og Italia er gode. Det vil vi finne ut av til vinteren. Det blir veldig spennende.

Også Johaugs søskenbarn synes opplevelsen i Holmenkollen under Oslo Skishow var stor. Da gikk de rett før Marit Bjørgen og langrennsessene skulle i aksjon og målte krefter foran uvanlig mange tilskuere.

- Det var veldig gøy, spesielt når det er i Holmenkollen. Dette er veldig inspirerende for framtiden, sier Gyda Westvold Hansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!