Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kombinertkrise: - En trist situasjon for alle utøvere, trenere og tilskuere

Har nesten ikke konkurrert denne sesongen.

FRUSTRERENDE: Magnus Moan, Jan Schmid, Jørgen Graabak, Magnus Krog, Håvard Klemetsen og resten av kombinertsirkuset har nesten ikke konkurrert denne sesongen. Over halvparten av rennene har blitt avlyst.
FOTO: INGAR STORFJELL
FRUSTRERENDE: Magnus Moan, Jan Schmid, Jørgen Graabak, Magnus Krog, Håvard Klemetsen og resten av kombinertsirkuset har nesten ikke konkurrert denne sesongen. Over halvparten av rennene har blitt avlyst. FOTO: INGAR STORFJELL Vis mer

(Dagbladet): Kombinertløperne er ikke de idrettsutøverne som det skrives mest om, men i år har Magnus Moan og co fått enda mindre spalteplass enn normalt.

Årsaken til det er like trist som den enkel: Kombinertløperne har nesten ikke konkurrert denne sesongen. Hele seks av ti renn har blitt avlyst, hovedsaklig grunnet snømangel.

60 prosent avlysning er historisk mye og i ferd med å bli et stort problem for en idrett som trenger all den oppmerksomheten den kan få.

Nå er i tillegg rennene i franske Chaux-Neuve utsatt til neste helg. Dermed er bare fire av tolv renn gjennomført etter planen så langt.

- Det er litt for lenge siden forrige konkurranse. Det er først og fremst synd for utøverne, men jeg tror ikke det har så mye å si på langt sikt, forteller tidligere kombinertløper og -trener Bård Jørgen Elden til Dagbladet.

Han stusser over enkelte av avlysningene, men ønsker ikke å insinuere at kombinertsporten blir nedprioritert sammenlignet med andre vinteridretter som aldri blir avlyst.

- Jeg synes det var rart at rennet i Klingenthal ble avlyst. Der har de snøkanoner som kan produsere snø i plussgrader. Det var litt merkelig, sier Elden.

- Når det er sagt, er det vanskeligere å arrangere kombinertrenn enn langrenn, siden det er snakk om to arenaer i kombinert. I langrenn kan man flytte konkurransen litt høyere hvis det er snømangel, men i kombinert må man være i nærheten av en hoppbakke.

- Trist situasjon Kombinertesset Jørgen Graabak synes det hele er trist.

- Tre av fem verdenscuphelger så langt har endt med avlysning, én utsatt og usikker. En trist situasjon for alle involverte, utøvere, støtteapparat, sponsorer og sist men ikke minst de millionene av mennesker som følger med på TV-skjermen hver helg, skriver olympisk mester Jørgen Graabak i et blogginnlegg.

OL-kongen fra Sotsji trekker en parallell til debatten om global oppvarming.

- Å trekke noen konklusjon i forhold til global oppvarming basert på tre dårlige vintre og tre avlyste kombinertrenn blir tynn suppe. Tendensen er den som viser hvor vi er på tur, og i øyeblikket sier den enda varmere temperaturer og mer ekstremvær.

- Vi skiløpere sier ofte når det går skeis at det kommer nye skirenn. Ikke denne gangen, her har vi bare én sjanse. Og den bør vi ta godt vare på, mener Graabak.

- Ingen begrensninger Likevel har de norske kombinertløperne hatt en strålende start på sesongen.

Magnus Krog leder verdenscupen sammenlagt, mens Magnus Moan, Jarl Magnus Riiber og Jørgen Graabak følger på henholdsvis 5., 6. og 7. plass.

- Det har vært en veldig god start. Det blir spennende å se hvordan det går neste helg, ettersom det har vært så lenge pause. Det blir som en helt ny start. Jeg er usikker på hvem som blir best av de norske. Vi har så mange sterke kandidater, sier Elden.

- Magnus Krog og Magnus Moan har sett veldig bra ut, mens Jarl Magnus Riiber har satt en helt ny standard på hopping. Han har et enormt talent i både hopp og langrenn, men har noen år igjen å utvikle seg på før han er helt komplett. Han kan minne litt om Eric Frenzel og Jason Lamy-Chappuis. Det er ingen begrensninger for hvor god han kan bli, mener Elden.

GODE: De norske kombinertløperne er meget gode, men har denne sesongen nesten ikke fått konkurrert. Her fra medaljeseremonien etter OL-gullet i lagkonkurransen i Sotsji.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GODE: De norske kombinertløperne er meget gode, men har denne sesongen nesten ikke fått konkurrert. Her fra medaljeseremonien etter OL-gullet i lagkonkurransen i Sotsji. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media