Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kombinertløper tar et kraftig oppgjør med OL-arrangørene

- Jeg ble nesten kvalm.

KRITIKK MOT OL: Kombinertløper Mikko Kokslien har skrevet et lengre innlegg på Facebook hvor han rettet kritikk mot OL-arrangørenes naturødeleggelser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITIKK MOT OL: Kombinertløper Mikko Kokslien har skrevet et lengre innlegg på Facebook hvor han rettet kritikk mot OL-arrangørenes naturødeleggelser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): OL har ikke vært noen sportslig suksess for kombinertløper Mikko Kokslien, som blant annet ble vraket til storbakkerennet i Sotsji. Han ble nummer 13 i det første rennet i OL, og ble med dét den dårligste nordmannen. Han har også slitt med sykdom.

Med mye fritid i Russland har Kokslien tatt seg tid til å skrive et langt Facebook-innlegg med betraktninger han har gjort under lekene.

Hyller det sportslige I første del av innlegget hyller han den sportslige innsatsen til sine lagkamerater, samtidig som han peker på skuffelsen over å bli syk i mesterskapet.

I den andre delen retter han kraftig kritikk mot OL-arrangørene. Han peker blant annet på store naturødeleggelser

- Jeg var ute på joggetur den første dagen etter at vi kom hit, og jeg ble nesten kvalm. Det var en jungel av gondoler på begge sider av dalen, og flomlysene lyste opp de ulike stadionene og langt oppover fjellsidene. Jeg vet at man må forsake noe for å arrangere olympiske leker, men dette kan ikke sammenliknes med noe jeg har sett før, skriver Kokslien.

- Til sammenligning kan man kjøre igjennom Øyer (der alpint ble arrangert under OL i 1994) uten å merke at det i det hele tatt har blitt arrangert OL der, skriver han videre.

Tar et oppgjør Kokslien skulle ønske IOC snart ville våkne opp og ta tak i den skremmende utviklingen.

- Dette er den viktigste konkurransen vi har. Det er OL vi drømmer om helt fra vi er små barn. For en liten sport som kombinert er dette vår største arena. Å boikotte lekene som følge av mine personlige synspunkter virker dumt, men jeg håper det er mulig å snu denne trenden. Nå handler det mindre og mindre om det sportslige. Det bør være fokus i framtiden.
Prislappen på Sotsji-OL er på over 300 milliarder kroner, og koster fem ganger mer enn OL i Vancouver. Russland har måttet tåle mye kritikk i forbindelse med arrangeringen av mesterskapet.

- Som jeg nevnte har dette vært en utrolig begivenhet om man ser på det sportslige aspektet. Det er alt annet ved lekene som er mindre imponerende. I tillegg er det anklager om korrupsjon, umenneskelige forhold for arbeidere, barbarisk ødeleggelse av naturen osv, skriver Kokslien.

To hovedmål Når det gjelder selve OL-utbyggingen har Putin satt seg to hovedmål, har Dagbladets Esten O. Sæther tidligere skrevet. Det ene, og klart mest kostbare, er en regionalutvikling rundt Sotsji med hotellbygging og infrastruktur som kan gjøre området til Russlands nye ferieparadis.

På den måten ønsker myndighetene å lede en større del av av den sterkt økende russiske turiststrømmen fra utland til innland. Størstedelen av russerne bor nord i landet. Nå vil Putin at Syden-ferie også skal bety å reise sørover i eget land.

Den andre målsettingen er oppbygging av moderne treningsanlegg for toppidretten. Arbeidere har fått kjenne på kroppen hvordan det er å få i stand disse anleggene.

- Vi konkurrerte her i fjor, og så hvordan arbeiderne strevde med å få i stand veien fra Adler til Roza Khutor. Vi fikk også et glimt i brakkene hvor arbeiderne bodde, skriver Kokslien.
- Krasnaya Polyana, som i dag ser ut som et filmsett, hadde knapt en grunnmur i fjor. Jeg vet for lite om hva som har foregått i byggingen her, men å komme hit og se et glorifisert sentrum som ikke eksisterte for ett år siden - det etterlater et visst inntrykk.

Flere Facebook-brukere hyller Kokslien for at han skrev innlegget.

Hele Norges coronakart