Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kometlaget som herjer i Premier League

Knuser resten.

 PROFILER:  Manchester City-elegant Kevin de Bruyne har tatt England med storm og scoret igjen denne uken. Alexis Sanchez har vist sin uvurdelighet i Arsenal og Jamie Vardy er toppscorer i Leicester. Nå har de funnet plass på nok et drømmelag i PL. Foto: Action Photo (venstre), Getty Images (midten), PA Photos (Høyre)/ NTB Scanpix.
PROFILER: Manchester City-elegant Kevin de Bruyne har tatt England med storm og scoret igjen denne uken. Alexis Sanchez har vist sin uvurdelighet i Arsenal og Jamie Vardy er toppscorer i Leicester. Nå har de funnet plass på nok et drømmelag i PL. Foto: Action Photo (venstre), Getty Images (midten), PA Photos (Høyre)/ NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statistikk innenfor idretten er et godt og nyttig verktøy for mange. Fotballspeidere bruker det som en del av deres research-materiale når de vurderer nye spillere til klubbene. Noen klubber og speidere bruker det i større grad enn andre.

Eksempelvis ble Premier League-kometen Riyad Mahrez (24), hentet inn ene og alene på grunn av det Leicester-speiderne så på som god statistikk.

Metoden var slik: Speiderne i Midlands-klubben plottet inn egenskaper de ønsket i søkemotoren. Søket ble avgrenset ned til England, Spania, Frankrike og Tyskland, samt toppdivisjonen i Sveits. Der dukket navnet til Mahrez opp, og deretter var midtbanetalentet klar for balløya.

Diskutabelt
I år har Mahrez vært blant de friske pustene i Premier League, men mange er skeptisk til den spesifikke arbeidsmetoden. Det finnes nok av «statistikk-overganger» hvor spillere ikke har slått til, og «statistikk bør kun være en del av det store bildet», er gjennomgangsmelodien blant kritiske røster.

Uansett er statistikk noe vi alle forholder oss til i større eller mindre grad.

Og her til hovedpoenget i artikkelen: Statistikk kan brukes til så mangt. Fotball-verden forholder seg til statistikk jevnlig. Poeng, mål, assist og tabell. Hver uke, hver måned, hvert år blir det - som seg hør og bør - satt opp drømmelag i de forskjellige avisene, på sosiale medier og i de tusen hjem.

Statistikk-laget Disse drømmelagene består gjerne av mange av de samme spillerne. Men hva om man setter opp et Premier League-lag kun basert på gode statistikker. Hvilket lag får man da? Og da uten å ta med grunnleggende statistikker som skårede mål, innslupne mål, assist og gjennomsnittlig rating.

Her har vi gått dypere i materien. Vi har samlet de viktigste såkalte «underliggende statistikkene», og satt sammen et drømmelag av de som topper hver parameter.

Slik blir statistikk-drømmelaget:
Formasjon: 4-2-3-1

Keeper: Jack Butland (Stoke)
- 39 redninger fører ham helt til topps blant keeperne i Premier League. Butland har tatt nye steg i år. Mye av grunnen til at han ligger over toppkeeperne er nok fordi han spiller bak et forsvar som slipper til mange flere sjanser, men i rollen som skuddstopper er det kanskje litt overraskende Jack Butland som til nå troner øverst.

På backplass har vi valgt to typer underliggende statistikk. Offensiv og defensiv, som dermed gir to gode alternativer.

Venstreback, defensivt: Jordan Amavi (Aston Villa)
- 30 prosent vellykkede taklinger. Villa-talentet har nestflest taklinger i PL, og høyest antall vellykkede. Franskmannen har begeistret mange Midlands-supportere, og flere var nok skuffet da han ble benket fra start mot Chelsea forrige helg.

Venstreback, offensivt: Aleksandar Kolarov (Manchester City)
- 12 skuddforsøk på åtte kamper. Fyrt av ett skudd mer enn Chelsea-spiss Diego Costa, men har både spilt flere minutter og er i et lag med større flyt, men sterke tall fra serberen.

Midstopper: Chris Smalling (Manchester United)
- 17 vellykkede taklinger. Hjertet i United-forsvaret. Har tatt nye steg i år, og engelskmannen er vanskelig å passere. Garantert blant de første Louis van Gaal setter opp på lista når laget toppes.

Midstopper: Ashley Williams (Swansea)
- 15 blokkerte skudd. Swansea-stopperen bidrar godt til at Swansea slipper inn relativt få mål, og waliserne trenger bautaen i form om Garry Monks gutter skal krige seg til europacup-plass i år.

Høyreback, defensivt: Allan Nyom (Watford)
- 26 prosent vellykkede taklinger. Den offensive Watford-forsvareren er en viktig brikke i de gule og sortes relativt sterke forsvar. Blant de deffensive nøkkelspillerne i klubben.

Høyreback, offensivt: Branislav Ivanovic (Chelsea)
- 11 skuddforsøk på åtte kamper. Chelsea-backen har i år fått kritikk for å være under normal standard defensivt. Offensivt kommer han uansett til mange sjanser som høyreback.

Defensiv midtbane: Victor Wanyama (Southampton)
- 25 hodedueller har han vunnet. Balljageren og motoren i Soton-laget strekker seg 1.88 over bakken, og er klart best til nå på hodet av gutta på midten. Viktig på utspill, cornere og frispark - i tillegg til å være det solide, defensive ankeret klubben trenger.

Defensiv midtbane: Yohan Cabaye (Crystal Palace)
- 56 taklinger. Treffer på én av tre taklinger, som er høyest suksessrate i PL. Crystal Palace` kanskje viktigste spiller er et defensivt rivjern. Har også flest mål på straffe. Nøkkelmann for Alen Pardew.

Høyrekant: Riyad Mahrez (Leicester)
- 36 prosent vellykkede driblinger. Nok en statistikk toppet av Mahrez. Selv om han er benket i to kamper på rad, har han unike spissferdigheter. Og det er ikke utenkelig at suksessfulle driblinger var et av kriteriene som vippet lasset i favør 24-åringen da speiderne plukket ham opp.

10-rollen: Dimitri Payet (West Ham)
- 38 skapte sjanser. Det er ganske oppsiktsvekkende tall for en nykomling i Premier League om en statistikk hvor det er knallhard konkurranse fra typer som Mesut Ozil og Eden Hazard. Likevel er det franskmannen som har skapt mest i PL til nå. God i Frankrike, kanskje enda bedre i England.

Alternativ i 10-rollen: Kevin de Bruyne (Manchester City)
- 15 skapte sjanser på 418 minutter. Det er under halvparten av spilletida Payet har hatt, men likevel ikke langt unna snittet til West Ham-nøkkelspilleren. Belgieren har tatt nivået og vel så det etter at han returnerte på balløya fra Wolfsburg.

Venstrekant: Alexis Sanchez (Arsenal)
- 45 skudd. Den chilenske midtbanespilleren skyter, skyter og skyter. Ikke uten grunn at han er blant spillerne med flest mål. Fortsetter han som dette blir han en farlig nøkkelbrikke for Arsenal i år. Gigant.

Spiss: Jamie Vardy (Leicester)
- 79 berøringer innenfor motstanderens 16-meter. Det er statistisk slik over flere år at flesteparten av målene kommer innenfor 16-meteren. Logisk nok. Inne i dette feltet finner du Vardy. Flest mål, flest skudd (38) og flest berøringer innenfor 16-meteren. Det er ikke tilfeldig at engelskmannen er øverst på toppscorerlista.

Diskutabelt Slik ser altså «Årets statistikk-lag» ut etter ni runder av Premier League. Et herlig lag av spillere som alle er nøkkelspillere i sine lag.

Til helgen smeller det til igjen i PL, og nye spillere trer kanskje frem. Her har du kampprogrammet for helgen, så er det bare og gjøre klar popcornet og rigge til i sofaen for en ny triller-helg fra balløya:

West Ham - Chelsea
Stoke - Watford
Aston Villa - Watford
Norwich - WBA
Leicester - Crystal Palace
Arsenal - Everton
Sunderland - Newcastle
Manchester United - Manchester City
Bournemouth - Tottenham
Liverpool - Southampton

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!