Komiker kastet dollarsedler på Blatter før pressekonferanse

Presidenten forlot podiet. Kom tilbake og lovet store forandringer i FIFA-systemet.

(Dagbladet): Det oppsto dramatikk da en aktivist kom seg helt fram til Sepp Blatter og kastet opp en bunke dollarsedler rett foran FIFA-presidenten i det pressekonferansen skulle begynne etter det ekstraordinære møtet i FIFA.

Det fotballverden ventet på var dato for nyvalget av president. Og om Sepp Blatter ville melde sin umiddelbare avgang eller ikke på det ekstraordinære FIFA-møtet i Zürich mandag.

Forlangte sedlene fjernet Sepp Blatter ble tydelig opprørt av opptrinnet og forlot salen.

- Dette har ingenting med fotball å gjøre, sa Blatter. Så gikk han.

Han kom tilbake til podiet etter at han hadde forlangt at dollarsedlene skulle bli fjernet.

- Jeg gikk ut og snakket med min avdøde mor. Hun beroliget meg med at det bare var en person som manglet utdannelse, sa Sepp Blatter til salen.

Det var den britiske komikeren Simon Brodkin, mest kjent som karakteren Lee Nelson som sto for opptrinnet, ifølge Expressen. Briten skal ha sagt til Blatter, at dette er for Nord Korea i 2026 før han kastet sedlene.

Han skriver om opptrinnet på sin facebook-side.

Nyvalg i februar Sepp Blatter fortalte følgende da pressekonferansen kom i gang igjen:

Han ønsker ikke å gå av umiddelbart. 79-åringen vil fortsette som president til det foretas nyvalg, sannsynligvis 26. februar neste år.

Han understreket at han ikke er aktuell som presidentkandidat 26. februar.

Han kom også tilbake med løfter om store reformer i FIFA-systemet.

- Det skal nedsettes en gruppe på elleve uavhengige personer som skal stå for en reformering i FIFA. Ti spillere og en spillende trener, sa Blatter.

Blatter sa at målet er å gjennoppbygge renomeet til FIFA.

I slutten av mai gikk Sepp Blatter til valg for en femte periode som president. Han vant det høyst omdiskuterte valget over motkandidat Prins Ali Bin al-Hussein med stemmene 133-73. P

rins Ali hadde mulighet for å be om omrøstning, men avslo. Dermed var den kontroversielle presidenten klar for en femte periode. Hadde han stått ut denne perioden, ville det medført 20 år i strekk som overhodet for den internasjonale fotballen.

Korrupsjonsbeskyldninger Men spekulasjonene og flommen av beskyldninger om grov korrupsjon og bestikkelser i forbindelse med tildeling av arrangementer og TV-rettigheter eskalerte. Spesielt de to siste tildelingene av VM til Russland og Qatar var sterkt kontroversielle. Samt beskyldningene om utstrakt stemmekjøp i deler av Asia og Afrika foran presidentvalget fikk det til å brenne under føttene til sveitseren.

Ni FIFA-medlemmer ble arrestert rett før presidentvalget for mistanker om grov korrupsjon. Det gjorde heller ikke situasjonen nor roligere for den 79-år gamle sveitseren.

Blatter kunngjorde at han trakk seg som president bare fire dager etter at han sto fram på talerstolen og takket verden for at de ønsket hans tjenester også de neste fire årene.

Blatter avslørte imidlertid at han ville sitte som organisasjonens leder inntil en ny president ble valgt.

Forsvarte seg Til tross for en kontant henstilling til pressen om å unngå spørsmål om korrupsjonsanklagene, fordi FIFA samarabeider med etterforskerne, måtte han forsvare seg.

- Du kan spørre meg hele ettermiddagen. Men jeg kan si så mye, at jeg kan ikke stå til ansvar for moralen til mennesker jeg ikke selv har valgt som samarbeidspartnere, sa Blatter.

Krevde umiddelbar avgang Prins Ali har krevet at Blatter skulle offentliggjøre sin umiddelbare avgang mandag. Og at et interimstyre skulle overta. Inntil en ny president ble valgt.

UEFA med Michel Platini i spissen har også kommet med krav om at Blatter skulle gå av raskest mulig.

Prins Ali er en av kandidatene til presidentvervet. Men det er Michel Platini som er det heteste navnet. Selv om han ikke har meldt om han er aktuell som ny president eller ikke. UEFA-presidenten har fått henstilling om å stille fra fire av de seks UEFA-konføderasjonene.