MÅTTE TREKKE PÅ SMILEBÅNDET: Marit Bjørgen kunne ikke annet enn å se det småkomiske i at en polsk langrennsjente ble tatt i doping, etter at hun selv opplevde å bli verbalt angrepet av den polske leiren i OL for sin bruk av astmamedisin. 
Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet
MÅTTE TREKKE PÅ SMILEBÅNDET: Marit Bjørgen kunne ikke annet enn å se det småkomiske i at en polsk langrennsjente ble tatt i doping, etter at hun selv opplevde å bli verbalt angrepet av den polske leiren i OL for sin bruk av astmamedisin. Foto: Hans A Vedlog / DagbladetVis mer

- Komisk at en polsk løper ble dopingtatt

Bjørgen føler Kowalczyks uttalelser har slått tilbake på henne selv. - Jeg er sint, sier den polske jenta.

|||DRAMMEN (Dagbladet): Etter Marit Bjørgens gull på 15-kilometeren i OL brøt det ut en norsk-polsk ordkrig med Bjørgen og Justyna Kowalczyk i hovedrollene.

Den polske jenta mente Rognes-jenta dro enorm sportslig fordel av sin astmamedisin og gikk langt i å sidestille det med doping.

Hun fikk til svar at medisinen er godkjent av både WADA OG FIS og tvingende nødvendig for at Bjørgen i det hele tatt skal kunne konkurrere på toppnivå.

Og hun fulgte opp i polske aviser senere:

- Dersom nordmenn ikke har noe å skjule, burde de ikke bry seg om hva jeg sier. Jeg vet at jeg startet denne diskusjonen, og det er jeg glad for. Nordmennene har mye de skulle ha sagt når det kommer til doping i Russland, og så godtar de dette. Snart kommer vi til å konkurrere om leger i stedet, sier hun.

- Komisk
Etter Kowalczyks offensive uttalelser tok det seg derfor ikke veldig godt ut da nyheten om at en polsk landslagsvenninne testet positivt etter OL-stafetten sprakk i dag.

Ifølge nyhetsbyrået AP viser A-prøven til Cornelia Marek - som ble nummer 11 på 30-kilometeren i Whistler - spor av EPO.

Marit Bjørgen er i utgangspunktet ikke så lysten på å kommentere saken før resultatet av B-prøven er klart, men hun legger ikke skjul på at det er spesielt at ei polsk jente nå er tatt i kjølvannet av Kowalczyks bredside mot astmamedisin.

- Jeg må si det var komisk at det var ei polsk jente, i hvert fall sånn som Kowalczyk har holdt på mot oss, sier Bjørgen til Dagbladet.

Kowalczyk selv var ikke interessert i å snakke med noen journalister da hun luntet over målstreken i finaleheatet, 55 sekunder etter Bjørgen, etter at de to var involvert i et fall rundt 500 meter fra mål.

I starten løp hun inn og ut av juryrommet, men etter å ha sett reprisene konkluderte hun med at Bjørgen ikke var å laste for at hun fikk løpet sitt spolert.

Og da innvilget hun også journalistene en prat, først om selve sprinten, og deretter om den dopingtatte lagvenninna.

- Jeg er sint
- Hvordan reagerte du da du fikk høre at Marek har avlagt positiv dopingprøve?


- Jeg var sint, jeg var sint. Dette er ikke bra. Og det har ingenting i sporten å gjøre, den må være ren.

- Har du snakket med henne?

- Nei. nyheten kom i går. Jeg var i Drammen, hun i Oslo. I dag er hun tilbake i Polen.

- I OL snakket du mye om astmamedisinen til Bjørgen. Når en av dine egne lagvenninner blir tatt for doping, hvordan ser det ut?

- Jeg må tenke på meg selv, ikke på lagvenninnene. Jeg er alene på mitt lag, hun er på et annet lag. Jeg trener ikke med det andre laget, og har andre trenere, leger og servicefolk rundt meg. Det er nesten som om hun skulle gått for et annet land. Vi er bare sammen i konkurranser, ingenting mer.

- Er dette flaut for polsk skisport?

SINT PÅ LANDSLAGSVENNINNA: Men Justyna Kowalczyk understreker at hun har sitt helt eget opplegg og lag, mens dopingtatte Cornelia Marek holder til på et annet lag. Her er hun på vei ut av juryrommet etter at hun havnet i et uhell med Marit Bjørgen 500 meter fra mål. 
Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet
SINT PÅ LANDSLAGSVENNINNA: Men Justyna Kowalczyk understreker at hun har sitt helt eget opplegg og lag, mens dopingtatte Cornelia Marek holder til på et annet lag. Her er hun på vei ut av juryrommet etter at hun havnet i et uhell med Marit Bjørgen 500 meter fra mål. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det er veldig dårlige nyheter. Jeg vet ikke hva som skjer framover nå, men jeg tror det blir konsekvenser for henne i Polen. Jeg håper det.

Håper det bare er én
- Skader det deg også når en landslagsvenninne blir dopingtatt?

- Jeg står på egenhånd, separert fra dem. Men OK, jeg er jo fra Polen, sier Kowalczyk med et lite smil til Dagbladet.

Hun sier hun har trent på egenhånd, atskilt fra andre polske løpere, de siste seks årene. Og i OL bodde hun i et annet hus enn det Cornelia Marek gjorde.

- Trente dere sammen i noen precamp før OL?

- Bare noen dager i Canmore. Det andre laget ble værende en uke mer i Canmore enn det jeg gjorde.

- Vet du hva hun er tatt for?

- Jeg har hørt at det var EPO.

- Slike ting er som regel ikke noe man gjør på egenhånd, det er gjerne en doktor eller andre som hjelper til?


- Jeg vet det, det er ikke noe man går på butikken og kjøper. Jeg håper virkelig dette bare dreier seg om en person, virkelig.

- Ser du på Cornelia som en god venninne?

- Vi har et normalt forhold, det samme som jeg har til de andre jentene her.

- Hva vil du si til henne når du møter henne igjen?


- Jeg vet ikke. Jeg kommer nok til å spørre «hvorfor?», sier Kowalczyk.

VANT IGJEN: - Det var vanvittig bra stemning og helt sykt mye folk. Drammen er det morsomste du går i verdenscupen, sa Marit Bjørgen etter finaleseieren. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet
VANT IGJEN: - Det var vanvittig bra stemning og helt sykt mye folk. Drammen er det morsomste du går i verdenscupen, sa Marit Bjørgen etter finaleseieren. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer