Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kommentar: Petter er så flink på TV, at han velger å gå for Norge igjen

Den evnen frister Petter til å komme tilbake på landslaget allerede til vinteren.

 SVÆRT GOD UNDERHOLDER:  Petter overbeviste som TV-vert allerede på Beitostølen i 2009. Her har han godt grep på daværende landslagstrener Morten Å. Djupvik og kompisene Eldar Rønning og Odd Bjørn Hjelmeset. FOTO::Arnt E. Folvik/Dagbladet.
SVÆRT GOD UNDERHOLDER: Petter overbeviste som TV-vert allerede på Beitostølen i 2009. Her har han godt grep på daværende landslagstrener Morten Å. Djupvik og kompisene Eldar Rønning og Odd Bjørn Hjelmeset. FOTO::Arnt E. Folvik/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MED et spontant kyss på Senkveld og en kløktig kalkulert lansering av en egen nettbasert TV-kanal, har Petter Northug overtatt scenen midt i de nye møtene med Skiforbundet for å lirke på plass enda en leiekontrakt som representasjonsløper. Petter trives der, og det er lett å trives med ham både på scenen og i sporet.

Men all denne sjarmen forandrer ikke saken. Når Northug sannsynligvis går for Norge igjen i verdenscupen til vinteren, kan det bare skje på Skiforbundets premisser.

Petter må altså undertegne den landslagsavtalen han forlengst er blitt forelagt og være Skiforbundets mann gjennom hele vintersesongen. Det er prisen for å erobre et nytt nettmarked med et overraskende produkt.

UTENFOR denne avtalen kan han gjøre som han vil, og han gjør det riktig godt.

Det siste er helt naturlig for de som husker Petters gjennombrudd som talkshow-vert på Beitostølen for snart seks år siden. Der parodierte han TV2-veteranen Nils Gunnar Lie i samtale med trener Morten Djupvik og lagkameratene Eldar Rønning og Odd Bjørn Hjelmeset ; eller mer presist: Petter leverte sin versjon av komikeren Kristian Valens svært jobbtrøtte utgave av en God Morgen-vert som definitivt hadde kosepratet for mye.

Der og da var det strøken underholdning, akkurat som et eget Northug-TV får en vert med evne til å gjøre den engang så trauste nasjonalsporten vår til lett tilgjengelig ungdomskultur. Bare det forteller at Petter har flere fine evner som det er greit å spille på for den mangfoldige gruppen av proffe rådgivere og hjelpere som har sirklet rundt Sirkus Northug de siste årene.

MEN for å beherske denne scenen, er selv Petter avhengig av statusen som landslagsløper. Med de store ambisjonene som følger dette forsøket på å erobre et bredt norsk nettmarked, framstår en vinter som turløper ganske kommersielt meningsløs.

Egentlig er det bare to profilerte konkurranser med TV-dekning i denne delen av langrennssporten ; italienske Marcialonga i månedskiftet januar/februar og Vasaloppet første søndag i mars. Det er et spinkelt grunnlag for en vinter med Northug-TV selv om Petter i seg selv vil dra en viss oppmerksomhet mot König Ludwig Lauf i det vakre bayerske alpelandskapet sør for München og vårt egen massemønstring i Birken over fjellet fra Rena til Lillehammer.

Og enda verre for de som vil trekke seere til Petters egen TV-satsing:

•• Turløp mangler internasjonal konkurranse.

De siste års framgang i norsk langrennskultur har gjort de mange norske løperne totalt dominerende. Nivået er sportslig sett imponerende, men det er knapt noen utlendinger å klå.

Ingen ting passer vel Petters TV-prosjekt dårligere enn akkurat det. Han er avhengig av skikkelig konkurranse for å ha et underholdningsprodukt som fenger. Det er tross alt grenser for hvor ofte han kan lage morsomme videosnutter med for eksempel Tord Asle Gjerdalen og Jørgen Aukland.

DET betyr at han sannsynligvis godtar å konkurrere på Skiforbundets premisser.

Den avtalen vil det til en viss grad også bestemme utformingen av hans egen TV-kanal. Selv om hovedsponsor Coop garantert vil prege innpakningen av alt som vises, må verten gjennom hele vinteren sitte i studio ikledd en tvangstrøye fra Spar og de andre sponsorene til Norges Skiforbund..

Det opptar neppe noen av de hundretusener av nettbrukere som vil la seg underholde, men er avgjørende for den sporten som Petter fortsatt må være med å finansiere.

 

 EGEN KANAL:  Petter anno 2015 i mer striglet utgave på gårsdagens Senkveld.  FOTO: Nina Hansen / Dagbladet..
EGEN KANAL: Petter anno 2015 i mer striglet utgave på gårsdagens Senkveld. FOTO: Nina Hansen / Dagbladet.. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!