Mark Clattenburg

Kommentar ryster

Tidligere toppdommer Mark Clattenburg (46) mener kvinnelige dommere må velge mellom å bli gravide eller å dømme.

TIDLIGERE TOPPDOMMER: Mark Clattenburg var toppdommer i en årrekke. Foto: Shutterstock editorial
TIDLIGERE TOPPDOMMER: Mark Clattenburg var toppdommer i en årrekke. Foto: Shutterstock editorial Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mark Clattenburg er i hardt vær etter å ha uttalt seg om kvinnelige dommere i toppfotballen.

- Problemet med kvinner, spesielt i dommeryrket og fotball, er at de har et vanskelig veiskille hvis de blir gravide under dommerkarrieren, det kan stoppe dem i stor grad, sa han på talkSPORT radio, i kjølvannet av at Sara Cox ble tidenes første kvinne til å dømme en rugbykamp i toppdivisjonen i England.

Clattenburg står selv oppført med nærmere 300 Premier League-kamper som dommer, og dømte også Champions League- og EM-finalen i 2016.

Enten-eller

Engelskmannen skal angivelig være kritisk til kvinners valg om å følge en dommerkarriere hvis de samtidig ønsker å bli gravide.

- De må ta et valg - vil de bli gravide og ha barn, eller vil de bli dommere.

Videre sa Clattenburg:

- Kvinner må ofre det hvis de vil være gravide. Si for eksempel at man ønsker å ta dommerkarrieren til det neste steget. Hvis de blir gravide, kan det koste dem to-tre år av deres liv. Mister du de åra, kommer noen andre og tar plassen din.

SKADET: Som følge av skade må Erling Braut Haaland stå over landskampene i VM-kvalifiseringen mot Tyrkia og Montenegro. Reportere: Fredrik Filtvedt og Henrik Ljosland Vis mer

Reagerer

Reaksjonene etter Clattenburgs utspill har vært mange. En av dem som har kastet seg på banen og kritisert den tidligere toppdommeren, er organisasjonen Women in Football. De jobber med likestilling i fotballen.

I en uttalelse på sin Twitter-konto, skriver organisasjonens administrerende direktør, Jane Purdon, at ting ikke er like svart-hvitt som Clattenburg angivelig mener.

- Kvinner i alle yrker møter utfordringer i å balanserer jobb og familie.

- Det virkelige problemet er antakelser om kvinnelig biologi og kjønnsroller i barneomsorgen, som er late, utdaterte eller ren falske.

Etter tida som Premier League-dommer har Clattenburg blant annet jobbet som dommer i Saudi-Arabia.

Han begynte å dømme i Premier League som 29-åring i 2004, og har blant annet ni finalekamper på CV-en. Han dømte blant annet EM-finalen mellom Frankrike og Portugal i 2016. Han har også figurert som ekspert under et fåtall av TV 2s Premier League-sendinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer